Alle kinderen de natuur in!
Groen doet goed
Kind & Natuur
Vanaf
donderdag22mrt201809:00

Training Natuursprong

Praktische informatie

  • Dag 1: 22 maart, 9:00-17:00 – Wilhelminapark, Rijswijk
  • Dag 2: 12 april, 9:00-17:00 – De Vlinder, Alphen aan den Rijn
  • Aanmelden: via Daniel van Veen, IVN: d.v.veen@ivn.nl. Meld je snel aan, want er zit een maximum aan het aantal deelnemers. In geval van stormloop kunnen we ervoor kiezen om van elke gemeente bepaalde afgezanten de training te laten volgen.
  • Kosten: gratis voor Groen doet goed-deelnemers

Wat is Natuursprong?

Natuursprong is een speel- en beweegprogramma voor kinderen van 4-12 jaar , in en met de natuur. Het programma kent geschikte activiteiten voor elke leeftijdsgroep, zowel voor kinderen die voor het eerst met de natuur in aanraking komen, als voor kinderen die in het groen zijn opgegroeid. Een spelbegeleider begeleidt de kinderen gedurende 1,5 tot 2 uur en er is ook tijd voor vrij spel.

Dit programma kan onder schooltijd dienen ter ondersteuning van het sport- en beweegonderwijs. Je kan het ook inzetten voor wereldoriëntatie of een natuurles. Verder is Natuursprong ideaal voor een schoolreisje. In de georganiseerde vrije tijd kun je Natuursprong inzetten bij BSO activiteiten, wijk- of buurtwerk of een outdoormiddag.

Op een actieve manier brengen de activiteiten van Natuursprong de kinderen in contact met de natuur, waar ze uitgedaagd worden om lekker te bewegen. Maar ook te fantaseren, voelen, ervaren en verwonderen. Het gaat bij Natuursprong niet om de prestatie, maar om het plezier, de beweging en de beleving. Natuursprong wil kinderen boven alles een positieve natuurervaring geven.

Het spelprogramma draait al jaren met succes op veel plaatsen in Nederland.

Wat leer je in de training spelbegeleider Natuursprong?

Je leert in deze training het concept achter Natuursprong. Verder ga je werken met de activiteiten uit de spelmap. Je stelt uitdagende en leuke programma’s op maat samen, voor verschillende leeftijdsgroepen. Elke activiteit leent zich weer tot vele variaties, zodat het ook voor jezelf nooit saai wordt.

Al doende ervaar je in de training hoe het is om spelletjes te spelen én spelletjes over te brengen. Want uiteraard is er veel aandacht voor didactische vaardigheden. Je leert proefondervindelijk hoe je helder en effectief kunt uitleggen, en hoe het overkomt als een uitleg onduidelijk is. Binnen de trainingsgroep leer je namelijk ook van elkaars fouten. Natuurlijk krijg je ook feedback over je eigen manier van begeleiden. Je leert analyseren, evalueren en observeren.

De hele training is learning by doing. Tenslotte leer je hoe je de natuurlijke omgeving functioneel kunt inzetten. Bij Natuursprong is het bos of veld immers niet alleen decor. Het betreft een tweedaagse training, het is niet mogelijk om slechts 1 dag te volgen. Na succesvolle voltooiing van de training ontvangt de deelnemer een certificaat.

Algemene informatie

donderdag 22 maart 2018 - 09:00
Contactpersoon: