Lampe's Veentie

Waar Friesland, Groningen en Drenthe elkaar bijna raken, ligt Norg. In dat Drentse dorp ligt een groen paradijsje dat de vreemde naam Lampe’s Veentie draagt. Ik reisde af naar het hoge noorden om Conny Weide te spreken over deze “speelplaats in het groen”.

Conny wijst me de weg naar een veldje dichtbij haar huis. De nogal zompige ondergrond maakt duidelijk dat dit inderdaad een ‘veentie’ is. Lampe was overigens de naam van wijlen de bezitter van het stuk grond waar we over lopen. Achter het veldje begint Lampe’s Veentie pas echt. Daar staat een keurig onderhouden speeltuin, met alles erop en eraan.

“De buurt is er trots op!”

“Al in de jaren ’60 werd hier een speeltuin aangelegd. Daar was toen ik hier een paar jaar geleden kwam wonen helaas weinig meer van over. Het was een vrij armzalige bedoening. Toen hebben we met een aantal buurtbewoners de schouders er weer onder gezet. In 2012 zijn er allerlei nieuwe toestellen geplaatst en heeft het project een tweede jeugd gekregen. De kinderen uit de buurt zijn er erg blij mee. Er komen zelfs mensen uit andere wijken deze kant op voor Lampe’s Veentie! Daar zijn de buurtbewoners trots op, en terecht!”

Maar, als het aan Conny ligt, begint Lampe’s Veentie pas echt achter de speeltuin. “Waar de speeltoestellen ophouden gaan kinderen zelf spellen bedenken. Dat vinden we ook heel belangrijk, om die creativiteit te stimuleren.” Even later lopen we over een smal paadje langs de bosrand. Vlak voor het einde trekt Conny een laaghangende tak omhoog die de ingang van een ‘huttenbouwplaats’ kenmerkt. “Dit zou iedere speelplaats moeten hebben: een beschutte plek waar kinderen kunnen bouwen en uitproberen, dat is enorm leerzaam.” We lopen terug richting een bult in het landschap. Het valt op dat alle paden hier bestrooid zijn met houtsnippers en geflankeerd worden door stevige houtwallen. “De houtsnippers hebben twee functies: ten eerste dienen ze als ‘spons’ voor de natte grond hier. Ten tweede geven ze duidelijk aan waar de paden zijn, dat zorgt voor wat orde in de chaos.” Grijnzend voegt ze eraan toe: “Daar houd ik wel van”.

“De houtwallen hebben vooral een ecologische functie. Toen ik hier kwam wonen lag het achter mijn tuin helemaal vol met allerlei houtafval. Ik ben dat toen gaan vlechten, om een soort schutting te creëren in mijn achtertuin. Het was een klusje om van te genieten, heel rustgevend. Sindsdien heb ik buurtgenoten gevraagd om groen afval voor dit doeleinde te bewaren. Ondertussen ligt er al zo’n vijfhonderd(!) meter aan houtwal rondom de speelplaats. Kinderen vonden het eerst vreemd, maar toen ze zagen dat er egeltjes in die wal nestelden, wilden ze zelf ook wel meehelpen.

"Ik hoop dat de kinderen beseffen dat het niet zo gewoon is"

"De gemeente werkt goed mee, gelukkig. Ze zijn blij dat de buurt initiatief heeft genomen. We moeten het stuk grond grotendeels zelf onderhouden, maar dat gaat gelukkig goed. Er zit geen structuur in het onderhoud, eigenlijk. Ik heb gemerkt dat het in deze buurt goed werkt om de boel z’n gang te laten gaan. Zo nu en dan dragen verschillende buren hun steentje bij en dat gaat prima. Als ook de kinderen elkaar gaan aanspreken op vervelend gedrag, of af en toe wat opruimen, dan is het doel wat mij betreft bereikt. Hier in Drenthe is natuur en groen altijd wel dichtbij, het is vanzelfsprekend. Ik hoop dat, door de kinderen betrokken te maken, ze gaan beseffen dat het niet zo gewoon is dat ze hier alle ruimte hebben en lekker tussen de bomen en dieren kunnen spelen.”

“In de toekomst hoop ik niet per se dat het hier heel druk wordt. Het is absoluut een plekje voor de buurt. Het is leuk om te zien dat er nu ook weer jonge gezinnen komen wonen, maar dat brengt wel weer wat zorgen met zich mee omtrent veiligheid. Daarom hopen we dat er  in de toekomst nog een heggetje rondom het terrein komt te staan, zodat kinderen niet zomaar de straat op kunnen rennen. Wellicht kan er ook nog iets verbeterd worden aan de parkeergelegenheid, maar we zijn al best tevreden hoor. Vaak ben ik elke dag wel even te vinden in Lampe’s Veentie. Voordat je het doorhebt ben je die heuvel al zo een paar keer op en af geweest en heb je een paar rondjes gelopen. Een mooie manier om aan je beweging te komen, toch?”