NL Doet: Moestuinieren

Op 15 en 16 maart, tijdens NLdoet, willen we graag zorginstellingen motiveren en inspireren om aan de slag te gaan met moestuinieren. Op deze pagina helpen we je op weg met handige materialen en tips om van de moestuin bij jouw zorginstelling een succes te maken.

Buiten bezig zijn met groen verhoogt geluk en vermindert stress. Steeds meer onderzoeken laten deze positieve effecten van natuur op de gezondheid zien. Met NLdoet wil IVN jullie helpen een boost te geven aan de groene dagbesteding en vrijwilligerswerving voor de zorginstelling. Moestuinieren is daarvoor een heel leuke en geschikte vorm. Iedereen kan de groene vingers uit de mouwen steken. Een moestuin op de zorglocatie biedt een groene basis voor activiteiten gedurende het hele jaar.

GGG moestuinieren doeboek

Draaiboek GGG moestuinieren

Dit boekje biedt activiteiten en tips, hoe je ook ná het NLdoet-weekend, verder kunt met moestuinieren op de zorglocatie. Tips voor zaaien, verzorgen, verpotten en oogsten. Ook geven we advies welke planten en zaden het goed doen in de moestuin. 

Draaiboek moestuintje

 

Hulpmiddelen

ZaaikalenderZaaikalender

Op de IVN Zaaikalender vind je per plantje wanneer je het beste kunt zaaien, verpotten en oogsten. Ook staan er andere tips op om van jouw moestuin een succes te maken! 

Zaaikalender

 

Do It Yourself

Naast het tuinieren zelf, hebben we doe-tips verzameld om samen met de bewoners van de zorginstelling te ondernemen. 

TuinkerseitjeDIY: Tuinkers eitje

Een leuke doe-tip waarmee je snel resultaat hebt! Kweek tuinkers in een eierschaal. Download de instructie hieronder:

Tuinkers eitje

 

Doe-tip: maak je eigen gieterDIY: Gieter

Water is onmisbaar in een succesvolle moestuin. Deze DIY legt uit hoe je je eigen gieter of plantendruppelaar maakt:

Doe-tip: Gieter

Plantenstekers

Doe-tip: maak je eigen plantenstekersMet al die kiemende zaadjes, is het soms lastig om te zien welke planten je ook alweer hebt gezaaid. Met deze handige plantenstekers, houd je een duidelijk overzicht. En het ziet hartstikke leuk uit! Zo maak je het:

Doe-tip: maak je eigen plantenstekers

DIY: Insectenhotel

Bijen en andere bestuivers zijn onmisbaar voor het slagen van je moestuinoogst. Je kunt jezelf én de bij een handje helpen door een insectenhotel te maken. Inspiratie opdoen? Download de Do It Yourself handleiding om een insectenhotel te maken. Laat die bij maar komen!

Instructie insectenhotel