Grijs, Groen & Gelukkig
IVN
woensdag02mei2018

Zorgerf Buiten-Land zet in op groene en gelukkige ouderen

Natuurbeleving als onderdeel van dagbesteding ouderen

Zorgerf Buiten-Land, in Putten en Nijkerk, en IVN Natuureducatie gaan samenwerken binnen het programma ‘Grijs, Groen & Gelukkig’ om een natuurrijk activiteitenprogramma aan te bieden. Contact met de natuur is namelijk goed voor een gezonde en gelukkige oude dag, blijkt uit verschillende wetenschappelijke studies. Tijdens een feestelijke aftrap op 25 april 2018 werd de samenwerking bezegeld: Yvonne van der Leest, eigenaar Zorgerf Buiten-Land, ondertekende samen met Joline de Weerdt, regiodirecteur IVN Oost, de samenwerkingsovereenkomst voor twee jaar. 

Na de officiële ondertekening gaf wethouder Welzijn van de gemeente Putten, de heer Priem, het symbolische startsein voor de samenwerking: samen met bewoners van Zorgerf Buiten-Land onthulde hij een groot insectenhotel. Daarna verzorgde IVN’er Herman de Jongh een middagprogramma voor de bewoners.  Aan de hand van zijn collectie opgezette dieren vertelde hij natuurverhalen. En als afsluiter mochten de senioren een kunstwerk maken met bloemblaadjes. 

Natuur in de zorg

Zorgerf Buiten-Land biedt dagbehandeling voor ouderen met dementie op prachtige landelijke locaties in Nijkerk en Putten. De bezoekers kunnen genieten van alles wat er gebeurd op het erf en worden actief betrokken bij het verzorgen van de dieren, de moestuin en het koken. In Putten is ook de mogelijkheid om te wonen in een vakantieachtige en bosrijke omgeving. Men woont in een hofje en kijkt uit op een prachtige binnenplaats met bloemen, planten en dieren.

“Hoewel wij al dagelijks buiten zijn en veel met groen doen, werden wij ontzettend enthousiast toen we hoorden over Grijs, Groen & Gelukkig. Vooral de grote kennis die er bij IVN is over de natuur spreekt ons erg aan. Ouderen horen graag over de natuur en wij denken dat de grote ervaring die IVN heeft op het gebied van natuurbeleving, samen ontdekken van de natuur, van grote waarde is voor onze doelgroep”, aldus Yvonne van der Leest.

Grijs, Groen & Gelukkig

In de tuin werken, stil staan bij de schoonheid van natuur, natuurherinneringen van vroeger ophalen, een praatje maken met de buren of de geur van bloeiende lavendel opsnuiven: het zijn van die kleine dingen die een bijdrage leveren aan het welzijn van de mens. Met het project Grijs, Groen & Gelukkig wil IVN, met ondersteuning van de Nationale Postcode Loterij, tienduizend ouderen een gelukkige oude dag bezorgen door hen de positieve effecten van de natuur te laten ervaren. Contact met de natuur is namelijk goed voor een gezonde en gelukkige oude dag. Dat blijkt uit verschillende wetenschappelijke studies. IVN helpt zorgcentra hun omgeving te vergroenen en een natuurrijk activiteitenprogramma aan te bieden. Met hulp van betrokken zorgverleners, vrijwilligers en omwonenden wil IVN ouderen laten genieten van natuurbeleving, beweging en de buitenlucht.