Grijs, Groen & Gelukkig
Gezondheid
donderdag01dec2016

Woonzorg De Berkenhof is koploper Grijs, Groen & Gelukkig IVN

De Berkenhof en IVN, Instituut voor natuureducatie en duurzaamheid, gaan samenwerken binnen het programma ‘Grijs, Groen & Gelukkig’ om het zorgcentrum te vergroenen en een natuurrijk activiteitenprogramma aan te bieden. Tijdens een feestelijke aftrap op woensdag 30 november wordt de samenwerking bezegeld. Grijs, Groen & Gelukkig wordt mede mogelijk gemaakt dankzij een bijdrage van de deelnemers van de Nationale Postcode Loterij.

Natuurbeleving wordt onderdeel van dagbesteding ouderen

We doen mee omdat we het gebruik van de beleeftuin willen stimuleren door het ontwikkelen van een groene dagkalender waar elke week ruimte is voor een groene dagactiviteit. De Berkenhof ligt in een groene omgeving in het centrum van Havelte. De beleeftuin en de groene omgevingen bieden veel mogelijkheden voor groene dagactiviteiten die een bijdrage leveren aan het welzijn van bewoners.

Contact met de natuur is goed voor een gezonder en gelukkiger oude dag. Dat blijkt uit verschillende wetenschappelijke studies. IVN helpt met Grijs, Groen & Gelukkig honderd zorgcentra een belevingstuin aan te leggen rondom het gebouw, natuur in het gebouw te brengen en ouderen opnieuw in contact te brengen met natuur door het aanbieden van een natuurrijk activiteitenprogramma. Zo gaat IVN samen met zorgcentra in Nederland tienduizend ouderen laten ervaren welk effect natuur op hun lichamelijke en geestelijke gezondheid heeft.

Een droom realiseren

De Berkenhof deelt de droom van IVN om natuurbeleving onderdeel te maken van de dagbesteding in de ouderenzorg. Een ervaren projectteam van IVN begeleidt hen bij de invulling van een beleeftuin rond het gebouw en het opzetten van een activiteitenaanbod.

Grijs, Groen & Gelukkig

Met het project Grijs, Groen & Gelukkig wil IVN met ondersteuning van de Nationale Postcode Loterij 10.000 ouderen een gelukkige oude dag bezorgen door hen de positieve effecten van de natuur te laten ervaren. Dit doen we door de omgeving rondom zorginstellingen te vergroenen en een natuurrijk activiteitenprogramma aan te bieden. Met hulp van betrokken zorgverleners, vrijwilligers en omwonenden wil IVN ouderen laten genieten van natuurbeleving, beweging en de buitenlucht.