Grijs, Groen & Gelukkig
Gezondheid
woensdag21feb2018

Vrijwilligers in Groen en Grijs

Waar zou IVN zijn zonder de vele vrijwilligers die hun passie voor natuur en duurzaamheid inzetten voor de vele activiteiten in het hele land? Zij vormen het hart van de organisatie. In dit interview maken we kennis met een drietal vrijwilligers uit Zoetermeer die zich recent zijn gaan richten op activiteiten voor ouderen in het woonzorgcentrum Welthuis Buytenhaghe. Nadat Geer en Goor hier voor hun programma 'Stevig gebouwd' vorig jaar een nieuwe tuin lieten aanleggen, nemen zij met alle liefde het stokje over om de omgeving van het woonzorgcentrum verder te vergroenen. Zij zijn allen opgeleid tot natuurgids. 


Aangenaam Kennismaken

Elvira Koolstra is natuurgids geworden vanuit de overtuiging dat de natuur een onderdeel is van de mens en dat de mens onderdeel is van de natuur. Natuur doet mensen gewoon goed. Dit wil ze ook de mensen om zich heen laten ervaren, zeker kwetsbare groepen.
Wilco Pot is coördinator van de werkgroep Fotografie en gids in de werkgroep Bomen en Struiken. Hij blijft de natuur fascinerend vinden en doet niets liever dan zich in alle rust verwonderen over wat hij ziet en hoort. Dat wil hij graag overbrengen op anderen zodat zij er net zo van kunnen genieten.
Marian Wesdijk is van kleins af aan opgegroeid met de natuur en gecombineerd met haar achtergrond als docent, kwam alles bij elkaar toen ze 10 jaar geleden in contact kwam met het werk van IVN. Nadat ze het dakterras bij de zorginstelling waar haar moeder woonde, met succes had vergroend en zag hoeveel plezier haar moeder en medebewoners er van hadden, hoefde ze niet lang na te denken over de vraag om het dakterras van Buytenhaghe op te knappen.

Vrijwilligers Buytenhaghe

Wooncentrum Buytenhaghe

Elvira onderhoudt het contact met twee vaste contactpersonen bij het zorgcentrum die ze heeft leren kennen bij een workshop over het thema Natuur & Gezondheid en Grijs, Groen & Gelukkig . ‘De medewerkers van het zorgcentrum organiseren veel activiteiten voor hun bewoners. Ze zijn heel enthousiast over wat wij te bieden hebben en geven ons graag alle ruimte en medewerking voor onze ideeën. Zij zien hoe alle activiteiten hun bewoners goed doet. Zo zijn ze heel enthousiast over de Natuurkoffer. Het liefst zien ze ons daar wekelijks of maandelijks mee langskomen!’ Wilco valt haar bij. ‘Dat zou inderdaad erg leuk zijn, alleen hebben we daar helaas niet voldoende IVN’ers voor. Als je wekelijks naar een locatie van één van de zorginstellingen in de omgeving Zoetermeer gaat, kun je per locatie net 1x per jaar langskomen,’ aldus Wilco.

Tuin Buytenhaghe

Andere doelgroep

‘We zijn nu wandelingen in de omgeving aan het voorbereiden. Als natuurgidsen zijn we eigenlijk gewend om te roepen, ‘Trek een paar stevige schoenen aan, we gaan lekker een paar uur op pad!’ Maar dit is natuurlijk een hele andere doelgroep. Sommige bewoners kunnen nog net een stukje lopen, anderen zitten in een rolstoel. De één wil graag een stukje lopen en de ander wil vooral alles onderweg bekijken. Afgelopen herfst zijn we spontaan een keer mee gaan wandelen en vertelden we onderweg wat over bomen of planten die we tegenkwamen. Het bleek dat het goed was dat we het uitgeprobeerd hebben want er waren mensen die niks konden horen omdat ze te ver weg stonden en anderen snapten niet waarom we niet gewoon dóór liepen. We proberen nu te inventariseren in welke groepen we de belangstellenden kunnen indelen.’


Zelf op pad met een wandelkaart

‘In aanvulling op de wandelingen die wij begeleiden, gaan we ook kaarten ontwikkelen waarop we aangeven wat je onderweg tegenkomt. Zo kunnen bijvoorbeeld kinderen die zelf met hun ouders een rondje gaan lopen, de aandacht van hun ouder vestigen op een mooie boom of plant en daar nog wat omheen vertellen. Vaak willen ze dat wel maar weten ze niet waar er iets te zien is of wat ze erover zouden moeten vertellen. Zo hopen we ze te ondersteunen,’ vertelt Wilco.  De IVN-vrijwilligers willen niet alleen voor de directe omgeving van het centrum kaarten ontwikkelen maar ook voor het park een eindje verderop. ‘Er zijn ook ouderen die nog prima een stuk kunnen lopen. Die willen we ook graag de gelegenheid geven om wat meer te weten te komen over bomen en planten die daar te zien zijn.’ ‘Een ander idee dat nog altijd leeft, is om de bewoners onderweg zelf foto’s te laten maken en deze dan binnen aan de muren te hangen,’ haakt Elvira hier op aan.

 

Plan Dakterras

Groen dakterras met smaak en geur

De IVN-vrijwilligers hebben ook vergevorderde plannen voor de bewoners van de gesloten afdeling op de derde verdieping. Hier wonen ouderen met dementie die niet zelfstandig van de afdeling en naar buiten kunnen. Helaas kunnen zij vanaf hun dakterras niet op de mooie nieuwe tuin kijken. Marian heeft dat stokje opgepakt en laat een uitgewerkte plattegrond zien van haar plannen met het nu nog kale dakterras. Voor de uitvoering heeft ze afspraken met de lokale Intratuin.  ‘Het idee erachter is dat de bewoners groen kunnen beleven. Zo komen er op de ophogingen bakken te staan met onder andere aardbeien en bessen. Dan kunnen ze er af en toe eens één plukken en proeven. En wat geurige kruiden. Smaak en geur kunnen helpen om oude herinneringen boven te halen. De bakken met bloemen en planten komen langs de zijkanten van het terras te staan zodat er nog zitruimte is. Maar door de ramen heen kunnen ze het groen ook vanaf de huiskamer zien. Wat nog wel een punt van aandacht is, is dat alles na het aanleggen ook onderhouden moet worden. De verzorgenden hebben daar natuurlijk geen tijd voor.’  Voor haar dakterras denkt ze nog na over de manier waarop ze vast kan leggen welke planten ze gebruikt en welk onderhoud ze vergen. Stekertjes bij de planten steken met een fotootje en wat tekst is niet persé een handige oplossing. ‘Er zijn bewoners die graag verzamelen of opruimen. Voor je het weet, zijn al je stekertjes weg.‘ 
Elvira, Wilco en Marian kijken uit naar het moment dat ze daadwerkelijk kunnen gaan beginnen met de uitvoering van hun plannen. Ze zijn de laatste puntjes op de i aan het zetten zodat ze kunnen beginnen zodra het weer het toelaat. Laat de lente maar komen! 

NLdoet!

Wil jij ook helpen om ouderen uit jouw eigen buurt een groene en gelukkige oude dag te bezorgen? Kijk eens naar de moestuinacties die IVN samen met diverse zorginstellingen organiseren tijdens NLdoet op 9 en 10 maart 2018.