Grijs, Groen & Gelukkig
Gezondheid
donderdag13okt2016

Symposium ‘Op weg naar een groene ouderenzorg’

Grijs, Groen & Gelukkig presenteert op donderdag 17 november 2016 het symposium ‘Op weg naar een groene ouderenzorg’. Maak kennis met de eerste twintig zorginstellingen die met Grijs, Groen & Gelukkig aan de slag gaan om de ouderenzorg in Nederland te vergroenen. Aansluitend neemt wetenschapsjournalist Mark Mieras u mee in de wereld van natuur, gezondheid en het brein. IVN vormt met haar programma Grijs, Groen & Gelukkig tevens een platform voor onderzoek. In de middag worden toonaangevende wetenschappelijke onderzoeken gepresenteerd die in Nederland worden uitgevoerd naar natuur en gezondheid.

Twintig groene koplopers

Dit najaar gaan ruim 20 zorginstellingen aan de slag met Grijs, Groen & Gelukkig. Op donderdag 17 november 2016 in Utrecht maken we kennis met deze koplopers in de vergroening van de ouderenzorg in Nederland. Wat zijn hun plannen en wat beweegt deze instellingen?

Onderzoek groen en ouderenzorg in beeld

Groen is gezond! Uit steeds meer onderzoek blijkt dat natuur een positief effect heeft op het welzijn en de gezondheid van ouderen. Wetenschapsjournalist Mark Mieras leidt het middagprogramma in en neemt u mee in de wereld van natuur, gezondheid en het brein. Binnen Grijs, Groen & Gelukkig werkt IVN samen met gerenommeerde wetenschappers van Nederlandse universiteiten en hogescholen om wetenschappelijk onderzoek uit te voeren naar natuurinterventies in de ouderenzorg. De opgedane kennis, onderzoek en praktijkervaring delen we op 17 november.

Programma

09.30 uur Inloop en ontvangt 
10.00 uur Welkom door dagvoorzitters Rolf Mous (Waardigheid en Trots) en Rutger de Graaf (IVN)
  Terug- en vooruitblik op Grijs, Groen & Gelukkig door Jelle de Jong, algemeen directeur IVN
10.30 uur

Maak kennis met de eerste twintig koplopers
korte pitches afgewisseld met interviews met o.a. Nationale Postcode Loterij, de Friesland Zorgverzekeraar en ActiZ

12.00 uur Lunch

13.00
uur

Keynote ‘Natuur, Gezondheid en het Brein’
door Mark Mieras, wetenschapsjournalist

14.00
uur

Onderzoek naar groen en ouderenzorg in beeld, een korte introductie

14.20
uur
Pauze
14.45 uur

Onderzoekscafé met wetenschappers van Nederlandse onderzoeksinstituten over wetenschappelijk onderzoek naar natuurinterventies in de ouderenzorg

15.45 uur Terugkoppeling en afsluiting
16.20 uur Netwerkborrel

Grijs, Groen & Gelukkig

Met ondersteuning van de Nationale Postcode Loterij wil IVN tienduizend ouderen een gelukkige oude dag bezorgen door hen de positieve effecten van de natuur te laten ervaren. Dit doen we door de omgeving rondom zorginstellingen te vergroenen en een natuurrijk activiteitenprogramma aan te bieden. Met hulp van betrokken zorgverleners, vrijwilligers en omwonenden wil IVN ouderen laten genieten van natuurbeleving, beweging en de buitenlucht.

Meer informatie

Neem voor meer informatie en de mogelijkheid om het symposium bij te wonen contact op met Marit de Koning, m.de.koning@ivn.nl.

Het symposium wordt georganiseerd door IVN, initiator van Grijs, Groen & Gelukkig, en wordt mede mogelijk gemaakt door de Nationale Postcode Loterij, Duurzaam Door, Actiz, Waardigheid & Trots en het Ministerie van Economische Zaken. Het symposium is onderdeel van het DuurzaamDoor Festival.