Grijs, Groen & Gelukkig
Gezondheid
dinsdag25jun2019

‘Ouderen-cruise’ door Weerribben-Wieden loopt storm

Vrijdag 21 juni trok de Vrijstate van Pieter Jongschaap opnieuw voor een cruise het Nationaal Park Weerribben-Wieden in. Ouderen reageerden in mei zo massaal op een soortgelijke trip tijdens de Europese Dag van het Nationaal Park dat een tweede expeditie niet kon uitblijven.

Interieur Vrijstate

Thea Peters, IVN Natuureducatie vertelt: ‘de uitnodiging is via het mantelzorgnetwerk gegaan en we hadden in eerste instantie voor 60 personen plek. Die waren in no-time vol en daarom hebben we een tweede cruise georganiseerd. Ook daarvoor ontstond een wachtlijst.’ Alleen inwoners van Steenwijkerland mogen meevaren. De 63 ouderen komen uit alle hoeken en gaten van de gemeente. De oudste deelneemster is 94. ‘Weerribben en Wieden kennen we vooral van het schaatsen: leuk om het gebied nu op deze manier nog eens te verkennen’, zegt een echtpaar uit Steenwijk. ‘Lekker een dagje weg’, vindt een mevrouw uit Steenwijkerwold, die samen met haar dochter opstapt.

Twee generaties

Veel mensen komen samen met hun vader of moeder. Nationaal Park Weerribben-Wieden is daar blij mee. De organisatie wil het liefst twee generaties aan boord, zodat de verhalen nog meer loskomen. In de ochtend zijn er twee verhalenvertellers aan boord: voormalig schooldirecteur Jan Bakker uit Scheerwolde en Wim Schipper, vrijwillig gids in Nationaal Park Weerribben-Wieden. Normaal doet hij dat in een excursieboot van Natuurmonumenten. ‘Deze doelgroep heeft over het algemeen wat minder interesse in bijzondere bloemetjes of plantjes, maar hoort graag verhalen over vroeger’, vertelt Schipper. Hij is geboren in Giethoorn en heeft onder meer foto’s van zijn ouderlijk huis meegenomen.

Iedereen kan mee

De cruise heeft een laagdrempelige karakter, meevaren kost slechts 10 euro per persoon. Bovendien is het schip van Jongschaap berekend op mensen die minder goed ter been zijn. Dat is nodig ook, want voor sommige deelnemers duurt het even voordat ze hun plek bereikt hebben. Dan glijdt de Vrijstate langzaam richting de brug van Kalenberg. Het ‘cruiseschip’ ziet er indrukwekkend uit op het water. ‘Twee jaar geleden gekocht’, vertelt Jongschaap. ‘Oorspronkelijk voer dit schip in de Biesbosch. Voor deze doelgroep is de Vrijstate heel geschikt, omdat er een lift aan boord is. Eigenlijk kan bijna iedereen meevaren met dit schip.’ Wellicht dat een volgende lichting ‘cruisegangers’ dat ook nog eens gaat ervaren.

Vrijstate exterieur