Grijs, Groen & Gelukkig
Gezondheid
donderdag15sep2016

Onbekommerd genieten aan visplas Emmer-Compascuum

Zo'n twintig bewoners van de vijf Tangenborg tehuizen in Drenthe en Groningen voelden zich deze zomer als een vis in het water. IVN en Hengelsportfederatie Groningen Drenthe werkten samen om de ouderen een geweldige dag te bezorgen. Tijdens het visuitje aan de visplas Emmer-Compascuum was het even onbekommerd met elkaar genieten van de natuur.

Een lach van oor tot oor

Tijdens het visuitje in Emmer-Compascuum konden zowel reguliere senioren als mensen die door gezondheidsproblemen binnen de Zorggroep wonen plaats nemen aan de waterkant om een hengeltje met elkaar uit te gooien. Dit gebeurde onder begeleiding van Jannes Bos van Hengelsportvereniging Emmer-Erfscheidenveen. Terwijl sommige deelnemers liever stilletjes genoten en helemaal opgingen in het vissen, pronkten andere deelnemers die middag met hun vangsten. Eén ding hadden ze echter met elkaar gemeen: een glimlach van oor tot oor. Dat is ook precies waar zo'n middag om draait volgens Wim Meijberg van IVN. ‘’Je koppelt de hengelsport aan de zorg en moet je zien wat je bereikt’’, aldus Meijberg. Ook activiteitenbegeleider Wim Beukers van Zorggroep Tangenborgh erkent de grote meerwaarde van het visuitje: ‘’Hier kunnen de bewoners dagen op teren’’. Doordat bewoners de meeste tijd binnen doorbrengen is een natuurbeleving zoals aan visplas Emmer-Compascuum het lichtpuntje van de week, of misschien zelfs van de maand. Elkaars gezelschap, de waardevolle herinneringen, de frisse lucht; dat is wat ze nodig hebben.

Project Visserslatijn

De blijdschap die bij deze activiteit vrijkomt bij deelnemers en begeleiders is de drijvende kracht achter Visserslatijn, een project uit de koker van IVN en Hengelsportfederatie Groningen Drenthe. Het project zorgt ervoor dat  ouderen (en kinderen) een dagje kunnen vissen samen met iemand van een hengelsportvereniging. Je zou zeggen dat dit niets nieuws onder de zon is voor hengelsportverenigingen, maar wat Visserslatijn anders maakt is de gestructureerde aanpak en de goede begeleiding, die voorheen dikwijls ontbrak. Visserslatijn is behalve voor ouderen en bewoners van zorginstellingen, ook voor kinderen opgezet. Kinderen zijn altijd welkom om zich aan te sluiten bij zo'n visuitje. Een geweldige combinatie, aangezien kinderen vaak goed omgaan met ouderen (ook dementerende ouderen). Deze twee verschillende generaties hebben een positieve invloed op elkaar. Wat is er mooier dan wanneer zij samen de natuur kunnen beleven?

Het september nummer van het Visblad heeft een artikel gewijd aan project Visserslatijn:

visblad_sep_project_visserslatijn.pdf

Grijs, Groen & Gelukkig

Grijs, Groen &  Gelukkig is een project van IVN binnen het thema Natuur & Gezondheid. Met dit project wil IVN met ondersteuning van de Nationale Postcode Loterij tienduizend ouderen een gelukkige oude dag bezorgen door hen de positieve effecten van de natuur te laten ervaren. Dit doen we door niet alleen de omgeving rondom zorginstellingen te vergroenen, maar ook door een natuurrijk activiteitenprogramma aan te bieden.