Grijs, Groen & Gelukkig
Gezondheid
dinsdag09okt2018

Meriant zet in op natuurbeleving tijdens Wereld Alzheimerdag

Zorgorganisatie Meriant opende donderdag 20 september een Beleeftuin op locatie LindeStede in Wolvega. De pluk- en moestuin, een beweegplein en bordjes met gesprekspartners creëren een interactieve buitenruimte voor de bewoners, bezoekers en zorgpersoneel. De aansluitende thema-avond ‘Natuurbeleving & dementie’ in woonzorgcentrum BerkenStede stond in het teken van de positieve effecten van de natuur op de gezondheid. Het gevarieerde programma liet bezoekers kennis maken met de verschillende manieren van bewegen, de wonderen van de natuur en de werking van kruiden. De activiteiten werden gehouden vanwege Wereld Alzheimerdag op 21 september.

Opening Beleeftuin met Olga Commandeur

De Beleeftuin bij LindeStede in Wolvega werd geopend door een aantal bewoners. Voorafgaand aan de opening was er een beweegsessie onder leiding van Olga Commandeur,  bekend van het tv-programma Nederland in Beweging. Kinderen van kinderopvang de Kinderkei deden enthousiast mee met bewegen. Vervolgens droegen vier bewoners ieder een gedicht voor over een jaargetijde. 

Natuur en bewegen zijn gezond

Bewegen in de natuur is gezond, zeker voor ouderen en mensen met dementie is dit heel belangrijk. Veel bewoners van Meriant zijn opgegroeid in een landelijke omgeving en hebben belangrijke herinneringen aan het buitenleven. Meriant wil daarom dit buitenleven meer bereikbaar maken en ook naar binnen halen. De Beleeftuin bij LindeStede is hier een belangrijk onderdeel van. Naast een pluk- en moestuin, een beweegplein staan er bordjes met gespreksstarters in de tuin. De Beleeftuin is vrij toegankelijk voor bewoners, familie, vrijwilligers, buurtgenoten en verder iedereen die belangstelling heeft.

Thema-avond ‘Natuurbeleving en dementie’

Naast de opening vond er in woonzorgcentrum Berkstede een bijpassende thema-avond ‘Natuurbeleving & dementie’ plaats. Voor omwonenden, bewoners/familie, mantelzorgers, vrijwilligers, zorgprofessionals en beleidsmakers. De avond startte met een lezing van omgevingspsycholoog prof. dr. Agnes van den Berg over ‘Groen heeft geen bijwerkingen’. Volgens Van den Berg is uit onderzoek gebleken dat meer tijd in de natuur doorbrengen vele voordelen voor de gezondheid oplevert. Zo wordt het risico op vallen verkleind, ben je minder snel geïrriteerd, heeft het positieve sociale effecten en slaap je beter. Na de plenaire lezing konden de deelnemers aan twee groene workshops meedoen. Deelnemers maakten hier onder andere kennis met bewegen in de natuur, de wonderen van de natuur en de werking van kruiden.