Grijs, Groen & Gelukkig
Gezondheid
donderdag24nov2016

Koplopers op weg naar groene ouderenzorg

Op donderdag 17 november vond in Utrecht het symposium 'Op weg naar een groene ouderenzorg' plaats. Tijdens een inspirerende ochtend presenteerde de eerste twintig zorginstellingen die samen met IVN Grijs, Groen & Gelukkig aan de slag gaan om de ouderenzorg te vergroenen zich in korte pitches. 's Middags presenteerden gerenommeerde Nederlandse wetenschappers hun onderzoek en eerste resultaten naar de effecten van groen op de gezondheid.

Op weg naar een groene ouderenzorg

Na de aftrap van het ochtendprogramma door dagvoorzitters Rutger de Graaf (IVN) en Rolf Mous (Waardigheid en trots) werd in vogelvlucht de stand van zaken van Grijs, Groen & Gelukkig toegelicht door Peter Mol (Projectleider Grijs, Groen & Gelukkig). Sinds de start van het project hebben ruim twintig zorginstellingen in heel Nederland zich aangesloten en kan het project op veel steun en enthousiasme rekenen. 

GGG Symposium KoplopersHet ochtendprogramma kenmerkte zich door een reeks van korte presentaties van deze koplopers, de eerste zorginstellingen die een vergroeningsslag gaan maken binnen het project. Diverse inspirerende plannen en visies kwamen voorbij. Sommige koplopers staan nog aan de start wanneer het aankomt op groene zorg, terwijl andere zorginstellingen zelf al stappen hebben gezet bij het ‘vergroenen’ van hun zorginstelling. Beiden gaan graag de uitdaging binnen Grijs, Groen & Gelukkig aan.

Bianca Hartingsveld (ViVa! Zorggroep): ''We hebben wel groene plekjes op onze locaties, maar toch zien we vaak dat onze cliënten buiten op de parkeerplaats gaan zitten, omdat daar de meeste prikkels zijn. Hoe we die prikkels juist creëren door middel van groen dat weten we zelf niet zo goed. IVN en Grijs, Groen & Gelukkig kunnen ons daarbij helpen.'' 

Mede dankzij de Nationale Postcode Loterij

Na de presentaties van de koplopers kwamen Tjisse Brookman van De Friesland Zorgverzekeraar en Esther-Gilah Schneider van de Nationale Postcode Loterij aan het woord. Grijs, Groen & Gelukkig wordt mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van de Nationale Postcode Loterij.

GGG Symposium op weg naar een groene ouderenzorgEsther-Gilah Schneider (Nationale Postcode Loterij): ''De Nationale Postcode Loterij kan dankzij al haar deelnemers meer dan 100 goede doelen  steunen met structurele- en projectbijdragen. Hoe mooi is het om bij een bijeenkomst als deze aanwezig te kunnen zijn en te zien en horen wat er binnen dit project van IVN allemaal concreet gerealiseerd wordt. IVN verbindt mens en natuur, dat is iets wat dicht bij ons staat’’.

Natuur, gezondheid en het brein

Wetenschapsjournalist Mark Mieras GGG Symposium Mark Mierastrapte het middagprogramma af met een keynote over natuur, gezondheid en het brein. Zo vertelde hij over de grote invloed die een klein beetje groen al op de gezondheid kan hebben. Zoals minder stress, meer gerichte aandacht en een verhoogde hersenactiviteit. Volgens Mark Mieras is het hebben van groen om je heen dan ook van wezenlijk belang, zeker ook in de ouderenzorg: ''Net als voor kinderen, geldt ook voor ouderen dat zij afhankelijk zijn van anderen en zelf weinig invloed hebben op hun leefomgeving''.

Meer weten over natuur, gezondheid en het brein? Download hier de factsheet_ng_beetje_natuur_grote_invloed_literatuurstudie_mark_mieras.pdf een literatuurstudie die Mark Mieras in opdracht van IVN uitvoerde.

Platform voor onderzoek

GGG Symposium OnderzoekMaar liefst acht gerenommeerde wetenschappers van Nederlandse universiteiten en hogescholen deelden in de middag hun onderzoek op het gebied van natuurinterventies in de ouderenzorg. Van een onderzoek naar de effecten van plantenwanden tot aan een onderzoek over wandelen in het groen. Bezoekers konden tijdens een onderzoekscarrousel kennis op doen en vragen stellen.

Voor een goed idee is altijd geld

Als afsluiting van de dag hield Jan Verschuren (Waardigheid en Trots) een  toespraak over het aanvragen van Extra Middelen. Hierbij stond centraal het in kaart brengen van de precieze doelgroep waarvoor de plannen en aanvraag zijn bedoeld. ‘’Voor een goed idee is altijd geld.'', aldus Jan Verschuren. De dag werd afgesloten met een netwerkborrel. Een gelegenheid tot napraten, het aangaan van nieuwe verbindingen en het samen smeden van groene plannetjes.

Het symposium is georganiseerd door IVN, initiator van Grijs, Groen & Gelukkig, en wordt mede mogelijk gemaakt door de Nationale Postcode Loterij, Duurzaam Door, Actiz, Waardigheid & Trots en het Ministerie van Economische Zaken. Het symposium is onderdeel van het DuurzaamDoor Festival. Foto's door Martine Sprangers Fotografie.

Presentaties 

Wilt u de verschillende onderdelen van het Symposium nog eens terugzien? Hieronder vindt u de presentaties.

17_nov_ggg_01_overzicht_symposium.pdf

17_nov_ggg_02_peter_mol.pdf

17_nov_ggg_03_koplopers_in_beeld.pdf

17_nov_ggg_04_onderzoek_in_beeld.pdf

17_nov_ggg_05_jan_verschuren_wt.pdf