Grijs, Groen & Gelukkig
Gezondheid
dinsdag02apr2019

Koeien knuffelen in Heerlen: loeigoed!

Wat maakt een dag, een bijzondere Koeienknuffelen3gelukkige oude dag voor ouderen? Dit kan op vele manieren maar een van de eenvoudigste is om ouderen in contact te brengen met natuur. Genieten van natuurbeleving, beweging en de buitenlucht brengt namelijk positieve effecten met zich mee. De bewoners van Parc Imstenrade in Heerlen ontvingen op 22 maart wel heel bijzonder bezoek: koeien!

Op deze heerlijke zonnige dag kwamen vanuit landbouwbedrijf Vanhommerig enkele koeien en kalfjes langs op de zorglocatie. Voor bewoners een kans om koeien te knuffelen en om oude herinneringen te laten stromen. Hoe het was om de dieren te verzorgen op de boerderij. De schitterende omgeving van Parc Imstenrade deed de rest. In de buurt van de oude vijver klink het rustgevende geluid van vogels, het fonteintje en de koeien. Na een lange winter binnen weer naar buiten en in contact komen met de natuur. 

Diepe herinneringenkoeienknuffelen2

Dit soort kleine momenten, zoals het aaien van een kalfje, brengt veel teweeg bij ouderen. Het brengt herinneringen van vroeger terug, over wat ze gedaan en behaald hebben in hun leven. Het laat hun denken aan momenten waarop ze trots waren, energiek maar vooral vrolijk. Vol met leven en in contact met de natuur. 

Thea Jetten, projectleider IVN, vertelt: ‘de verandering in hun gezicht is misschien klein maar het effect is groots. Het is een oud gevoel dat naar boven komt en dat verder aan kan zetten tot diepe herinneringen en gevoelens. Natuur maakt gelukkig, verbeterd gezondheid en welzijn. Het koeien knuffelen helpt zo invulling te geven aan de ambitie van Grijs, Groen & Gelukkig.’