Grijs, Groen & Gelukkig
Gezondheid
donderdag20jul2017

Jong en oud samen slootje-scheppen in Delft

Accepteer cookies

Tijdens de IVN Slootjesdagen zijn jong en oud samen op onderzoek gegaan in de sloot in de wijk Poptahof te Delft. De locatie was nabij het Pieter van Foreest, Pieters Kamerhuis en ouderen uit deze zorginstelling konden zo mooi aansluiten. Onder begeleiding van zes IVN jeugdgidsen en IVN projectleider Ruben Mulder gingen de kinderen druk aan de slag met schepnetten, zoekkaarten en verzamelteiltjes om het slootleven te ontdekken.
 

Snoek gespot

Er viel genoeg te ontdekken: van stekelbaars tot bootsmannetje, zelfs een salamanderlarve en jonge snoek werden gezien. Sommige ouderen waagden zich ook langs de slootkant en beleefden enthousiast mee met de kinderen. Een deel van de vangsten werd tijdelijk tentoongesteld in meerdere aquaria op het terras van het Pieters Kamerhuis zodat de bewoners en medewerkers samen met de kinderen zich konden verwonderen over al dat wat leeft in de sloot voor het huis. Uiteraard de snoeken apart zodat zij niet alles op zouden eten. De dag erna heeft Hans Huisman nog een lezing gehouden op basis van de vangst. Op deze manier konden bewoners van Pieter van Foreest die er niet bij konden zijn of zo geïntrigeerd waren geraakt van de dag ervoor, meer te weten komen over de gevangen dieren. Daarna zijn de dieren natuurlijk teruggezet in de sloot. Met een teiltje op schoot en een theezeefje als hulpmiddel ontdekten jong en oud het normaal gesproken onzichtbare slootleven. Een gids in een waadpak met een enorm groot net sprak de kinderen ook wel aan. Veel kinderen konden maar moeilijk geloven dat je toch echt droge voeten houdt in zo’n pak.

Opgeruimd is leuker

Doordat de sloot midden in een drukke woonwijk met hoge flats en een groot nabijgelegen winkelcentrum ligt werd er naast leven helaas toch ook veel afval gevonden. Kinderen hebben zich ingezet om het deel van de sloot waar de activiteiten rondom waren georganiseerd te ontdoen van plastic, blikjes en andere rommel. IVN-gids Arnaud van den Berg vertelt: "Het was bijzonder leuk om deze jeugd ontdekkingstocht te beleven met ouderen. Om vanuit de beleving van het kind, de oudere te betrekken en ook deel te laten nemen aan de activiteit. Zo kreeg een dame van 92 jaar van een meisje een loeppotje aangereikt waarin een stekelbaarsje zwom. ‘Nooit geweten dat die hier zitten ’zei de dame verwonderd. ´Is de sloot toch schoner dan deze eruitziet?´, was haar vraag. Dat kon het meisje niet zeggen maar ze had al wel heel veel stekelbaarsjes gevangen."

Nostalgie

Arnaud van den Berg vond het een ervaring om niet te vergeten. "Het enthousiasme van de kinderen, ouders en ouderen blijft mij bij. De ouderen kijken met oprechte interesse, grote bewondering en verwondering naar hoe de jeugd zich beweegt langs het water met een schepnet. Bijna nostalgisch omdat het sommigen doet denken aan de eigen jeugd in een tijd dat de wereld nog niet zo snel was. Je merkt dat de eenvoud van de activiteit zoveel harten sneller doet kloppen. Bovendien schuilt in de beleving van natuur ook verbinding. Verbinding met de natuur én met de mensen met wie je de ervaring deelt. Zo komen mensen dichter bij elkaar en hopelijk stappen jong en oud vaker de drempel over stappen om buiten de natuur te beleven."

Met dank aan de (jeugd)gidsen die deze dag mogelijk hebben gemaakt:
Gerda Hoogendam (IVN)
Marg Paulussen (DNW/IVN)
Daphne Teeling (IVN)
Hèlene Everwijn (IVN)
Marianne Zinkeweg (IVN)
Arnaud van den Berg (IVN)