Grijs, Groen & Gelukkig
Gezondheid
dinsdag23jan2018

Hobbyfotografen brengen natuur naar binnen bij Angeli Custodes

Op 4 januari 2018 zijn tijdens de nieuwjaarsreceptie bij ZGR-locatie Angeli Custodes de winnende foto’s van de Grijs, Groen & Gelukkig fotowedstrijd feestelijk onthuld. Deze beelden zijn geselecteerd uit meer dan duizend ingezonden natuurfoto’s. Met de fotowedstrijd brengt IVN samen met hobbyfotografen uit heel Nederland de natuur naar binnen voor ouderen in zorginstellingen. Om ouderen, die vaak maar beperkt naar buiten kunnen, toch van de natuur te laten genieten.

De natuur dichtbij

GGG - Winnende foto Angeli Custodes 2Steeds meer onderzoeken onderstrepen de positieve effecten van natuur op de gezondheid. Alleen al het kijken naar natuur heeft effect. Het zorgt voor een verlaagde hartslag en werkt stressverminderend. Het is voor ouderen die in zorginstellingen wonen, niet altijd mogelijk om naar buiten te gaan. Daarom brengt deze actie de natuur voor hen naar binnen. Enthousiaste hobbyfotografen in heel Nederland waren gevraagd hun mooiste foto's van aansprekende, herkenbare natuur uit een van de Nederlandse provincies in te zenden. Een herkenbaar beeld uit de eigen omgeving kan een mooie aanleiding vormen tot het ophalen van herinneringen en kan als aanknopingspunt dienen voor een gesprek. 

De drie winnende inzendingen voor de provincie Overijssel zijn vanaf heden op groot formaat te zien op locatie Angeli Custodus. Locatiemanager José Middelkamp vertelt: “De foto’s geven een mooi beeld van natuur uit onze regio. Samen met IVN zijn we actief bezig met het vergroenen van onze locatie en het bieden van groene dagbestedingsactiviteiten voor de bewoners. De wanddecoraties geven een extra stukje kleur en natuur binnenshuis. Het is inspirerend dat zoveel enthousiaste fotografen hun prachtige beelden met ons wilden delen”.   

Grijs, Groen & Gelukkig

De fotowedstrijd is onderdeel van het programma Grijs, Groen & Gelukkig. IVN wil met ondersteuning van de Nationale Postcode Loterij tienduizend ouderen een gelukkige oude dag bezorgen door hen de positieve effecten van de natuur te laten ervaren. Dit doen we door zorginstellingen te ondersteunen bij het vergroenen van de omgeving rondom instellingen én door een natuurrijk activiteitenprogramma aan te bieden. Met hulp van betrokken zorgverleners, vrijwilligers en omwonenden kunnen ouderen genieten van natuurbeleving, beweging en de buitenlucht. Deze foto-actie wordt mede mogelijk gemaakt door HEMA, die de wanddecoraties voor de 40 zorglocaties beschikbaar stelt.

De winnende foto is van Petro Hetjes