Grijs, Groen & Gelukkig
Gezondheid
donderdag16nov2017

Hobbyfotograaf Ellen van Eck wint IVN fotowedstrijd voor groenere zorg

Hobbyfotograaf Ellen van Eck wint de Grijs, Groen & Gelukkig fotowedstrijd van IVN. Haar foto is geselecteerd uit meer dan duizend ingezonden natuurfoto’s. Tijdens de conferentie Natuur & Gezondheid op 16 november 2017 nam Ellen de eerste prijs in ontvangst. Met de fotowedstrijd brengt IVN samen met hobbyfotografen uit heel Nederland de natuur naar binnen voor ouderen in zorginstellingen. Om ouderen, die vaak maar beperkt naar buiten kunnen, toch van de natuur te laten genieten.

Samenkomst van cultuur en natuur

De jury vond de inzending van Ellen een schitterende samenkomst van Nederlandse cultuur en natuur. Een originele compositie met ´Het Paard´ de kenmerkende vuurtoren van Marken op de achtergrond en het opspattend water ervoor. Een beeld dat veel inwoners van Noord-Holland zullen herkennen. Haar foto komt in acht deelnemende zorglocaties in Noord-Holland te hangen. 

GGG - NH - Ellen van EckEllen van Eck: ''Het lijkt alsof het zo had moeten zijn. Ik werk op de revalidatieafdeling. In de zorg kijk je, net als bij fotografie, op een andere manier naar de dingen om je heen. Samen met een paar collega's van de zorginstelling hebben we een hobbyfotografie-groepje. Het doel van de Grijs, Groen & Gelukkig fotowedstrijd, ouderen laten genieten van mooie natuurfoto's, is precies wat daarbij past. Dat ik ook nog eens de winnende foto heb gemaakt, maakt de cirkel voor mij rond.''

De natuur dichtbij

Steeds meer onderzoeken onderstrepen de positieve effecten van natuur op de gezondheid. Alleen al het kijken naar natuur heeft effect. Het zorgt voor een verlaagde hartslag en werkt stressverminderend. Het is voor ouderen die in zorginstellingen wonen, niet altijd mogelijk om naar buiten te gaan. Daarom haalt IVN met deze actie de natuur voor hen naar binnen. Enthousiaste hobbyfotografen in heel Nederland waren gevraagd hun mooiste foto's van aansprekende, herkenbare natuur uit een van de Nederlandse provincies in te zenden. Een herkenbaar beeld uit de eigen omgeving kan een mooie aanleiding vormen tot het ophalen van herinneringen en kan als aanknopingspunt dienen voor een gesprek. 

Een groene transitie in de zorg

Tijdens de conferentie Natuur & Gezondheid kwamen diverse partijen en geïnteresseerden samen die zich in willen zetten voor een groene transitie in de zorg. Om ervaringen te delen en om nieuwe kennis op te doen uit onderzoek en praktijk. Het gaat hierbij om natuurinterventies in de binnen- én buitenruimte, door middel van planten, dieren, natuurbeleving, kunst en educatie. Zo sprak keynote spreker prof. dr. A.E. (Agnes) van den Berg, verbonden aan de Rijksuniversiteit Groningen over de bewezen impact van groen op het cliëntwelzijn en gezondheid.

Grijs, Groen & Gelukkig

De fotowedstrijd is onderdeel van het programma Grijs, Groen & Gelukkig. IVN wil met ondersteuning van de Nationale Postcode Loterij tienduizend ouderen een gelukkige oude dag bezorgen door hen de positieve effecten van de natuur te laten ervaren. Dit doet IVN door zorginstellingen te ondersteunen bij het vergroenen van de omgeving rondom instellingen én door een natuurrijk activiteitenprogramma aan te bieden. Met hulp van betrokken zorgverleners, vrijwilligers en omwonenden laten ze ouderen genieten door natuurbeleving, beweging en de buitenlucht. Deze foto-actie wordt mede mogelijk gemaakt door HEMA, die de wanddecoraties voor de 40 zorglocaties beschikbaar stelt.