Grijs, Groen & Gelukkig
Gezondheid
woensdag01mrt2017

Geurenlotto aha-erlebnis voor ouderen

Waar denk je aan bij de geur van vers gemaaid gras of Maria biscuitjes? Geuren roepen vaak sterke associaties op bij mensen. Voor ouderen met een diepe connectie met het verleden kan het ook herinneringen van vroeger oproepen. Het spel Geurenlotto, waarbij je geuren moet herkennen en benoemen, blijkt ook in zorgcentra een succes.

Marc Veekamp, regiocoördinator Grijs, Groen & Gelukkig bij IVN, vertelt over zijn ervaringen met het spelen van Geurenlotto met ouderen: “Het is erg mooi om te zien hoe blij mensen worden van het spel. Ze ruiken de geur van hooi en denken terug hoe het was op het platteland. Of ze ruiken lavendel en gaan vertellen over de struikjes  die bij hun in de tuin stonden. Dat is hartverwarmend om te zien.”

GGG Geurenlotto

Bij Geurenlotto (ookwel ‘Le loto des odeurs’ genoemd) krijgt iedere speler een kaart waarop verschillende geuren afgebeeld staan. Bijvoorbeeld een banaan, een roos of vanille. Uit de potjes met verschillende geuren pakt iedereen één voor één een potje om aan te ruiken. Als je denkt dat de geur overeenkomt met een van de afbeeldingen op de kaart dan zet je het potje op de kaart. De persoon die als eerst zijn kaart vol heeft met de correcte geuren wint. Marc: “Het is verbazingwekkend hoeveel geuren je niet meteen kunt benoemen. Als je dan als je dan onder het potje de naam van de geur ziet staan wordt het een aha-erlebnis van de hoogste orde.”

Ook aan de slag met Geurenlotto? Het spel is verkrijgbaar in de IVN webwinkel.