Grijs, Groen & Gelukkig
Gezondheid
dinsdag22mei2018

De natuurkoffer opent laatjes met herinneringen

Vogels en grapjassen

Wil in TerborgIn de activiteitenruimte van verpleeg- en revalidatiecentrum Antonia in Terborg haalt IVN vrijwilligster Wil Paulus twee opgezette vogels uit haar Natuurkoffer en legt ze in het midden van de tafel met een paar fotoplaten erbij. ‘Welke vogels zijn dit denken jullie?’ De activiteitenbegeleidster schenkt ondertussen koffie in. De aanwezige bewoners antwoorden zonder aarzelen. Als de vogels rondgaan, pakken ze deze uiterst zorgvuldig, bijna liefdevol, aan. Verhalen komen los. Eén bewoner is een echte natuurkenner en weet veel te vertellen. Zijn verhalen roepen ook weer reacties van de anderen op. Aangemoedigd door alle aandacht, waagt hij er een paar grapjes aan die met vrolijk gelach worden ontvangen. Hij geniet zichtbaar van zijn momentje.

Jeugdherinneringen

‘Ik heb mijn natuurkoffer samengesteld met spullen die ik zelf gemaakt of gekregen heb. De handleiding die Jan Westera  uit Zwolle ontwikkelde, vormde de basis. Mijn ervaring is dat mensen die veel vergeten zijn, heel goed reageren op bekende beelden uit hun jeugd. De mensen in deze omgeving zijn over het algemeen opgegroeid midden in de natuur dus daar reageren ze sterk op’, vertelt Wil. ‘Door het beeld, maar ook door de geur of het gevoel, komen er vaak herinneringen omhoog. Ik heb inmiddels wel geleerd dat je het beste gewoon een paar spullen neer kunt neerleggen. Als je de hele koffer tegelijk uitstalt, raken de bewoners overprikkeld.’

Scharrelen en fladderen

Bij de inrichting van het verpleeg- en revalidatiecentrum Antonia is veel aandacht besteedt aan het reguleren van prikkelingen voor hun bewoners. De vele tot aan de grond reikende ramen die uitkijken op de tuin bijvoorbeeld, hebben bijzonder glas want je kunt wel naar buiten kijken maar niet naar binnen. Daardoor zien rondfladderende vogels en huppende konijnen niet wat er binnen gebeurt en blijven ze rustig rondscharrelen, tot groot plezier van de bewoners.

Tuin in Terborg

Bijzondere koffer

Nadat een vriendin haar verteld had over IVN, zag Wil een advertentie voor de Groencursus en besloot ze zich aan te melden. ‘Daarna volgde ik de gidsencursus en nu ben ik al zo’n 30 jaar natuurgids. Ik had toen jonge kinderen en dit was leuk om erbij te doen. In Utrecht woonde ik een keer een ‘Inspiratiedag’ bij waar ik kennis maakte met de Natuurkoffer. Toen ik enkele jaren later met de VUT ging, heb ik samen met een collega de ‘koffer’ ontwikkeld. Het werken met de natuurkoffer blijf ik heel bijzonder vinden. Zoals in deze groep een verstokte roker een uur lang niet eens aan een sigaret denkt, dat doet iets met me. Of de mevrouw die plots begint te vertellen over het werk dat ze altijd gedaan heeft nadat we vroegen waar ze geboren is. Soms gaat er een laatje met herinneringen open en zie je iemand helemaal opleven. Heel mooi.’

Natuurkoffer Lente

Hè, gezellig…

‘Veel mensen denken dat je veel verstand van de natuur moet hebben om dit te kunnen doen maar dat valt reuze mee. Het gaat juist om het bekende en de herkenning’, aldus Wil. ‘Mensen hebben de sterkste herinneringen aan alledaagse situaties en daar spelen we op in.’ Op de vraag of zij vaker een bezoekje van een vrijwilliger met de natuurkoffer willen, reageren de deelnemers enthousiast instemmend. Zo’n gezellig uurtje is wat hun betreft altijd welkom!