Grijs, Groen & Gelukkig
Gezondheid
maandag19sep2016

Bezoek Artis met Extra Middelen

Op maandag 12 september verzamelden bewoners van zorgcentrum Pennemes, buurtbewoners en organisatie zich bij het vertrekpunt in Zaandam. Door het programma Grijs, Groen & Gelukkig in combinatie met de Extra Middelen voor verpleeghuizen stond er namelijk een bijzonder uitje op het programma; met elkaar naar Artis.

Meer doen met natuur en buitenlucht

Terwijl de meeste mensen eens in de zoveel tijd wel een bezoek brengen aan bijvoorbeeld Artis, ligt dit voor bewoners van zorgcentra toch anders. Ouderen willen wel, maar kunnen zelf  niet meer gemakkelijk deelnemen aan dergelijke natuuractiviteiten. Wat zonde is, want het beleven van de natuur is gezond en voor de bewoners een verademing. Daarom wil IVN met Grijs, Groen & Gelukkig de ouderenzorg vergroenen. Niet alleen de zorgcentra zelf krijgen een groene make-over, maar ook wordt er gezorgd voor natuurrijke dagbestedingsactiviteiten, zoals het uitje naar Artis. 

Christien Kessens, activiteiten coördinator van zorgcentrum Pennemes, heeft de smaak te pakken: “Toen we met het programma Grijs, Groen & Gelukkig startten bij Pennemes was ik al enthousiast om meer met natuur en de buitenlucht te doen en dit sloot er goed op aan. Zo’n uitje heeft flink wat voorbereiding nodig, maar voor veel bewoners is het een bijzondere beleving en daar doe je het voor”. 

Extra Middelen maken uitjes mogelijk

"Dit soort leuke dagbestedingsuitjes zijn mogelijk gemaakt uit de Extra Middelen voor verpleeghuizen", aldus activiteitenbegeleidster Christien Kessens. "Zorgorganisaties hebben daardoor wat extra ademruimte gekregen om zinvolle dagbesteding voor onze bewoners vorm te geven. Dit is één van vele leuke activiteiten die nu structureel extra op de agenda zijn gekomen." 

Artis herinneringen

Er zijn veel redenen denkbaar waarom een dergelijk uitje goed is voor de gezondheid, zoals o.a. de frisse lucht en elkaars gezelschap. Een van de andere dingen die het voor bewoners juist zo bijzonder maakt is dat het hen de kans geeft om met elkaar dierbare natuurherinneringen op te halen. Wat een positief effect heeft op de stemming van ouderen. Zo genoten de bewoners van Pennemes ook volop tijdens hun bezoek aan de dierentuin op maandagmiddag 12 september. Voor velen was het immers lang geleden dat zij een bezoek hadden gebracht aan Artis. Het bezoek aan Artis maakte dan ook heel wat mooie verhalen in hen los. Het hoogtepunt die dag was een bezoek aan de vlindertuin. De meest positieve geluiden waren te horen binnen de groep:“Wat zijn ze mooi he? Prachtig, de natuur is zo mooi!” De reacties zijn een goed voorbeeld van wat natuurbeleving in zo’n vorm doet met mensen. De blijdschap die van ieders gezicht was af te lezen maakte het uitje naar Artis een geslaagde activiteit, voor zowel de bewoners als de organisatie. Bovendien bracht de dag allerlei nieuwe ideeën die straks in het kader van het programma Grijs, Groen & Gelukkig uitgevoerd kunnen worden. Een mooi vooruitzicht.

Grijs, Groen & gelukkig

Het project Grijs, Groen & Gelukkig van IVN vergroot het welzijn van ouderen in en rond zorgcentra met natuur. Onze droom is de natuur als vast onderdeel binnen de zorg voor onze ouderen. De komende drie jaar willen we honderd zorgcentra vergroenen en tienduizend ouderen een gelukkige oude dag bezorgen door hen de positieve effecten van de natuur te laten ervaren. Door onder andere vaker gebruik te maken van de natuur in en rondom het zorgcentra en groen te integreren in de dagbestedingsactiviteiten.