Grijs, Groen & Gelukkig
Gezondheid
dinsdag21mei2019

58 extra Natuurkoffers voor IVN-afdelingen

De Natuurkoffer is een koffer vol natuurproducten om ouderen die niet goed ter been zijn de natuur te laten beleven zonder dat zij daarvoor de deur uit hoeven.

Veel IVN’ers zetten de Natuurkoffer al met enthousiasme en succes in bij (ouderen)zorginstellingen. Via sponsoring van Stichting Den Brinker mocht IVN binnen het project Grijs, Groen & Gelukkig, 40 gratis Natuurkoffers aanbieden. Nadat dit mooie aanbod intern werd uitgezet onder de IVN-afdelingen bleek het animo groot. Meer dan 40 afdelingen wilden graag aan de slag met de Natuurkoffer. Met de inzet van extra regionale financiering kregen uiteindelijk 58 afdelingen deze lente een nieuwe koffer. Een prachtige kans om meer ouderen te bereiken door middel van natuurbeleving.

Een vliegende start in Zuid-HollandWorkshop Zeeland Natuurkoffer, Grijs, Groen & Gelukkig

Een voorbeeld van twee IVN-afdelingen die graag met de koffer aan de slag willen zijn IVN Voorne-Putten Rozenburg en IVN Goeree-Overflakkee in Zuid-Holland. Zij organiseerden een workshop om te zorgen voor een vliegende start in het gebruik van de nieuwe koffers. Dinsdagavond 9 april werd deze gehouden in het sfeervolle bezoekerscentrum Tenellaplas. Aanwezig waren natuurgidsen van IVN, natuurgidsen in opleiding en medewerkers van zorginstelling Curamare. Waar de een al volledig vertrouwd is met de Natuurkoffer en veelvuldig zorginstellingen bezoekt, is het voor de ander een nieuwe tool om mee aan de slag te gaan. 

IVN Projectleider Anne Boogaard vertelt: ‘Onlangs heeft Stichting Den Brinker 40 nieuwe Natuurkoffers gesponsord, mede hierdoor kunnen vrijwilligers actief aan de slag om meer bewoners van zorginstellingen een natuurbeleving te bieden. Hartelijk dank hiervoor! De Natuurkoffer is een middel om de natuur naar binnen te brengen voor hen die niet meer naar buiten kunnen of willen. De samenstelling van een Natuurkoffer kan elke keer anders zijn, belangrijk is dat de spullen die erin zitten beleeft kunnen worden middels de zintuigen; ruiken, voelen en zien (foto’s) zijn hierbij belangrijk. De inhoud van de nieuwe Natuurkoffers bestaat onder meer uit foto’s, geur- en voelzakjes, een loep en/of loeppotjes, natuurbingo, knuffels, bijenwas en massageolie. Daarnaast is de koffer door een ieder persoonlijk aan te vullen met bijvoorbeeld verse seizoens-items, schelpen, takjes en meer.’ 

Kijk mee naar de lenteNatuur kijkdoos in Zeeland

Tijdens de workshop hadden enkele deelnemers persoonlijke items meegebracht ter inspiratie zoals een zelfgemaakte kijkdoos van de lente en een format om de ontwikkeling vanuit de natuur tot gebruiksvoorwerp te laten zien. Denk hierbij aan ‘van tak tot vrucht’ of ‘van schaap tot wol’. Het resultaat van de avond was een geïnspireerde groep mensen die graag aan de slag gaan met de Natuurkoffer!

Kijk hier voor meer informatie over de Natuurkoffer. Al vele zorglocaties door heel Nederland doen mee met Grijs, Groen & Gelukkig. Een positieve beweging voor meer groen in de ouderenzorg.