Moestuinieren met ouderen tijdens NLdoet

Dit voorjaar geeft IVN vanuit het programma Grijs, Groen & Gelukkig een boost aan de groene dagbesteding voor ouderen. Tijdens NLdoet (9 en 10 maart 2018) bieden we deelnemende zorginstellingen een mooi moestuinpakket voor een groene start van het lente. Naast planten en zaden zit in het pakket inspiratie- en educatiemateriaal voor moestuinactiviteiten met ouderen. Het doel van deze dag is om meer verbinding te krijgen met (nieuwe) vrijwilligers en de wijk door samen aan de (moes)tuin te werken. En natuurlijk om er een gezellige, groene dag van te maken!

Help mee als IVN-vrijwilliger

In principe organiseren de zorginstellingen de dag zelf. Via NLdoet proberen ze omwonende, nieuwe vrijwilligers aan te trekken om een dagje te helpen. Graag zouden we een koppeling maken met de lokale IVN-vrijwilligers om de dag te begeleiden en extra natuurkennis te bieden. Je gaat samen met de medewerkers van de zorginstelling aan de slag om de ouderen een mooie dag en moestuin te bieden. Je bent in feite het gezicht van IVN. En wellicht spreekt je ook leuke potentiele leden voor jouw IVN-afdeling vanuit de vrijwilligers die zich aanmelden via NLdoet. 

Aanmelden

Wat is Grijs, Groen & Gelukkig? 

Groen is gezond! Uit onderzoek blijkt dat contact met de natuur zorgt voor meer geluk en minder stress. IVN zet zich in om alle mensen in Nederland, ook kwetsbare groepen zoals ouderen in verpleeghuizen, toegang tot natuur en natuurbeleving te bieden. Met het project Grijs, Groen & Gelukkig wil IVN met ondersteuning van de Nationale Postcode Loterij tienduizend ouderen een gelukkige oude dag bezorgen door hen de positieve effecten van de natuur te laten ervaren. Dit doen we door de omgeving rondom zorginstellingen fysiek te vergroenen en een natuurrijk activiteitenprogramma aan te bieden. Met hulp van betrokken zorgverleners, mantelzorgers, vrijwilligers en omwonenden willen we ouderen laten genieten van natuurbeleving, beweging en buitenlucht. Momenteel werken we al actief samen met ruim 60 zorglocaties in Nederland.

Waarom koppeling NLdoet?

NLdoet is de grootste vrijwilligersactie van Nederland. In 2017 waren er 350.000 mensen actief als vrijwilligers op 9500 klussen. Een mooi moment om nieuwe mensen eens kennis te laten maken met de zorginstelling én IVN. Veel mensen die anders geen vrijwilligerswerk ondernemen doen dit wel met NLdoet. Door samen een leuke, groene activiteit te doen maken mensen laagdrempelig kennis en wellicht schept dit zelfs enthousiasme voor een vervolg. Bij de zorginstelling of bij als lid van IVN.

Meedoen?

Via dit formulier kan je aangeven dat je interesse hebt om mee te doen met deze actie. We proberen vervolgens een koppeling te maken met een zorglocatie bij jou in de regio. Daarvoor nemen we na het insturen persoonlijk contact met je op. Ook ontvang je voor de actiedagen digitaal het inspiratie- en educatiemateriaal.

Wil je als zorglocatie deelnemen aan de actie? Vul dat dit formulier in.