20 t/m 27 oktober 2021
Grevelingenweek
Natuur
maandag30sep2019

De Grevelingen: nu en in de toekomst

Met de aanleg van de Deltawerken is de Grevelingen ontstaan als grootste zoutwatermeer van Europa. Zo ontstond een internationaal belangrijk natuurgebied met prachtige natuur boven en onder water. De afsluiting had ook ongewenste effecten. In de zomer hebben delen van het meer te kampen met een gebrek aan zuurstof waardoor het bodemleven afsterft. Om de waterkwaliteit in het meer te verbeteren, is het plan om beperkt getij terug te brengen in de Grevelingen. Hierdoor neemt de zuurstofloosheid af en verbetert de kwaliteit van het water. Daar profiteert het leven onder water van en uiteindelijk het hele natuurlijke systeem in de Grevelingen. 

Op een speciale avond tijdens de Grevelingenweek duiken we hier dieper in. 

De Levende Delta

Filmmaker Ronald Faber maakte met De Levende Delta een filmische ode aan de Zeeuwse Delta. Het is een documentaire die het onderwaterleven laat zien in de Grevelingen en Oosterschelde. De onderwaterbeelden laten zien wat de gevolgen zijn van ingrijpen van de mens, de verschillende getijden en het verloop van de seizoenen op de onderwaterwereld in dit gebied. Deze film zal in première gaan tijdens het Wildlife Film Festival Rotterdam begin november. Maar speciaal tijdens deze bijeenkomst geeft Ronald Faber alvast een sneak preview. 

Getij Grevelingen

Dezelfde avond zal ook in het teken staan van de terugkomst van beperkt getij. Project Getij Grevelingen komt vertellen over het project en hoe de maatregelen eruit zien en wanneer deze plaats gaan vinden. Er wordt een uitgebreide presentatie gegeven over de laatste stand van zaken van het project. Na de pauze is ook gelegenheid om vragen te stellen aan vertegenwoordigers van het project en specialisten van onder andere Staatsbosbeheer en Rijkswaterstaat. 

Wil je er ook bij zijn? Lees meer en meld je aan!

Let op: In de flyer van de Grevelingenweek staat een foutieve datum, namelijk woensdag 16 oktober. Dit moet dinsdag 22 oktober zijn!