20 t/m 27 oktober 2021
Grevelingenweek
Recreatie
woensdag17okt2018

Blue Peter op nieuwe schone koers

Al 11 jaar is de Grevelingen het water en natuurgebied waar wordt gevaren met de authentieke vloot Blue Peter. Te midden van een bijzondere natuur: zeehonden en bijzondere zang- en zeevogels. Blue Peter heeft een duurzaam hart: zoveel mogelijk varen op zeil en zo min mogelijk op de motor, en daarmee de slimste, de beste en de snelste te worden. Wat we niet moeten vergeten is dat de Lemsteraken, botters, hoogaarzen van oudsher gemaakt waren om te gaan vissen op zee. Ze vingen allerlei soorten vis op authentieke wijze. En voeren in weer en wind weer naar hun thuishaven. Daarvoor gebruikten zij bijzondere netten, zetten hun deskundigheid in en kregen het alleen voor elkaar door goede samenwerking.

Geen vissen vangen, maar plastic

Blue Peter wil vanaf dit jaar (2018) het authentieke vissen weer introduceren tijdens de Hardzeildagen. Als spelelement en ook met een serieuze bedoeling. We gaan geen vissen vangen, maar plastic! De plastic vervuiling is groeiende en ook Blue Peter wil de touwtjes aan elkaar knopen om met de schippers en partijen op het land de Grevelingen een stukje schoner te krijgen. Terwijl Boyan Slat de oceanen probeert schoon te maken met zijn innovatieve “visnet” die de naam: de Ocean Clean up draagt, wil Blue Peter tijdens de Hardzeildagen ook haar bijdrage leveren. Daarom heeft de organisatie dit jaar het “authentieke plastic vissen met Blue Peter” geïntroduceerd als spelelement voor de deelnemende schippers. De schippers zullen alle zeilen en netten moeten bijzetten om de Schoonste Schipper te worden. Een nieuwe titel te winnen tijdens de Blue Peter Hardzeildagen.

Vanaf maandag 22 oktober wordt het “plastic vissen” geïntroduceerd tijdens de eerste zeildag, op maandag 22 oktober 2018. De schippers krijgen een schepnet, vuilniszakken en grijpers mee van de organisatie. Dit wordt ondersteunt door “Aan de Bak” van Rijkswaterstaat, IVN, Staatsbosbeheer, Gemeente Goeree-Overflakkee en Gemeente Schouwen-Duiveland (hoofdsponsor). De opdracht is: “Vis zoveel mogelijk plastic of andere rommel uit de Grevelingen en doe dit op authentieke-unieke wijze”.

De organisatie beoordeelt de Schoonste schipper op:

 • Zijn/haar manier van vissen op plastic, zo authentiek, ludiek of uniek mogelijk.
 • De totale hoeveelheid opgevist plastic (hoe meer hoe beter)
 • De aantoonbare opgevist vangst en toegepaste techniek om het plastic op te vissen uit de Grevelingen of de Haven van Bommenede (foto’s).   
 • Aansprekende slogan die kan meehelpen om andere groepen op het land te motiveren ook te gaan vissen, opruimen en mee te doen.

De schippers krijgen nog een plastic voorzorg-kit mee: vuilniszakken om eigen plastic afval goed op te ruimen, te scheiden en te voorkomen dat het in het Grevelingen terecht komt, gesloten asbakken en lijstje met tips om minder plastic te gebruiken.

Programma

 • Schepen starten vanaf de Mosselplaat (10.00 uur)

 • Poortenrace & “Authentiek plastic Vissen” (10.00-16.00 uur)

 • Inleveren “plastic vangst” bij de jutbak “Blue Peter” bij het strand van de Haven van Bommenede”

 • Opening van de eerste Jutbak Blue Peter, in bijzijn met de Bende van het Strand, Staatsbosbeheer en gemeente Schouwen-Duiveland.

 • Bekendmaking Schoonste Schippers na het avondeten in de tent.

Nieuwe jutbakken aan de Grevelingen

Aan de Bak – schone bende van organisaties Blue Peter Hardzeildagen gaat niet alleen plastic vissen, maar dat anderen het ook gaan doen, en wil graag samenwerken. Inmiddels is er een mooie samenwerking ontstaan met Rijkswaterstaat (Aan de Bak), DNV, Staatsbosbeheer, IVN, gemeente Schouwen-Duiveland, gemeente Goeree-Overflakkee, de bende van het strand en “Doe Mee, Samen voor een Schoon Goeree-Overflakkee”. Er zullen vanuit deze samenwerking twee jutbakken worden geplaatst rond de Grevelingen:

 • in de Haven van Bommenede (gemeente Schouwen-Duiveland)
 • in de Haven van Battenoord (Gemeente Goeree-Overflakkee)

Deze jutbakken werken erg goed langs de kust. Dit is vanuit “Doe Mee, Verlos de Zee” gebleken, het initiatief van Matthijs Lievaart. In 2017 zijn er 20 jutbakken gemaakt tijdens de Wereldhavendagen door Rijkswaterstaat en andere partijen. Deze jutbakken zijn bedoeld voor langs de rivier en de Delta. Zo zijn er jutbakken in het Haringvliet geplaatst en Rotterdam. Tijdens de Wereldhavendagen 2018 zijn de jutbakken ingezet voor de campagne van Zooi naar Mooi en is van het afval opgevist uit de Rotterdamse Haven een Gouden Plastic Whale gemaakt, waarmee schoolkinderen en bedrijven kunnen meevaren en vissen op plastic. Met de ‘Gouden vloot” van Blue Peter komen er nu ook 2 jutbakken bij de Grevelingen. Blue Peter zet zich hiermee in om aandacht te geven voor een Schoon Grevelingen. Om met anderen – landrotten en waterratten - een bijdrage te leveren voor schoon Grevelingen en zo met elkaar te voorkomen dat het naar zee drijft.