Ontmoeten - Spelen – Natuur

Ontmoeten - Spelen – Natuur

In een Gezonde Buurt werken kinderen, volwassenen en gemeente samen aan het realiseren van drie dromen om hun buurt gezond te maken en te houden:

  1. Een actieve buurtgemeenschap, waar mensen elkaar ontmoeten en samen meedoen aan het beter maken van de buurt.
  2. Een speelse buurt, waar kinderen lekker kunnen spelen en ook volwassenen uitgenodigd worden om voldoende te bewegen.
  3. Een natuurlijke buurt, waar mensen en dieren zich thuis voelen en waar de natuur bijdraagt aan klimaatadaptatiedoelen.

Een Gezonde Buurt is een grote ambitie, maar door onze praktische aanpak geven we alle buurtbewoners de kans om hier aan bij te dragen. Tijdens een buurtproject brengen we eerst in beeld wat er al is en welke goede ideeen er zijn. Daarna gaan we aan de slag. In elke Gezonde Buurt ontwerpen én realiseren we goedbezochte buurtplekken waar ontmoeten – spelen en natuur samengaan. Bovendien zorgen we voor veilige en avontuurlijke routes die deze plekken bereikbaar maken. Kinderen hebben een speciale plek in het proces, zij zijn onze hoofdontwerpers!

Gezonde Buurten is echt een doe-project. Het ontwerp en de realisatie doen buurtbewoners zelf, in samenwerking met de gemeente. Ze worden daarbij geholpen door de experts en procesbegeleiders van Jantje Beton en IVN natuureducatie. IVN-ers en Jantje Betonn-ers nemen de buurt stap-voor-stap mee in het ontwerp en de uitvoering. Ze helpen bovendien bij het bedenken van activiteiten die ervoor zorgen dat de buurt, ook na de projectperiode, gezond blijft.

Checklist Gezonde Buurten

Het project Gezonde Buurten wordt gefinancierd door het ministerie van VWS. Van 2018 tot 2021 worden er in totaal twaalf Gezonde Buurten in acht gemeenten gerealiseerd.