een project van Jantje Beton, IVN Natuureducatie en JOGG
Gezonde Buurten
Natuur in de Buurt
donderdag07mrt2019

Kinderen planten bomen op Nationale Boomfeestdag

Op woensdag 13 maart is de officiële kick-off van het project ‘Gezonde Buurten’ in de wijk Westpark Saendelft. Samen met buurtbewoners hebben initiatiefnemers Jantje Beton en IVN Natuureducatie gekeken hoe de buurt groener en duurzamer kan worden gemaakt. De eerste stap is een Tiny Forest aanleggen; een inheems bos ter grootte van een tennisbaan waar kinderen spelenderwijs meer te weten komen over natuur. Tientallen basisschoolkinderen uit Zaanstad gaan op Nationale Boomfeestdag het bos planten. 

Gezonde Buurten 

Mariëlle Versteeg, projectleider Gezonde Buurten: “Dit unieke bos is niet alleen voor kinderen bedoeld. We leggen deze buitenplek ook aan met het idee dat ook jongeren en volwassenen een fijne plek hebben om elkaar wat vaker op te zoeken." 

Behalve het Tiny Forest komt er ook een kilometer lang ‘bloemenlint’ langs het fietspad aan de noordkant van de wijk en zijn er plannen voor een natuurlijke speelplek bij Tulpenburgh. Ook met het oog op bewegen zijn er initiatieven; zoals trimtoestellen langs een route waar veel hardlopers lopen. En op een nog te bepalen locatie komt een hondenspeelplek. 

Saendelft-West gezonder maken

Sinds de start in 2018 zijn Jantje Beton en IVN Natuureducatie samen met buurtbewoners uit Saendelft-West op zoek gegaan naar leuke oplossingen om de buurt nog groener, vrolijker en duurzamer te maken zodat iedereen zich er fijner voelt. De wensen komen vanuit zowel volwassenen, kinderen als jongeren. 

Mariëlle Versteeg: “Het is vooral een DOE-project: niet alleen bedenken, maar vooral ook samen doen. De wijksafari’s en bewonersbijeenkomsten hebben zulke mooie ideeën opgeleverd. Deze dromen gaan we de komende maanden stap voor stap werkelijkheid laten worden.” 

Tiny Forest 

Om deze verbeteringen in de openbare ruimte nog meer te benutten, zullen de omliggende scholen het Tiny Forest voor natuuronderwijs benutten en gaat een groep bewoners aan de slag om natuurspelen op de kaart te zetten. Ook zijn er al zijn plannen voor een gezonde wereldbarbecue in september.

Voor meer informatie of zelf je buurt gezonder maken kijk op de website van Gezonde Buurten