Ontmoeten - Spelen – Natuur

Leeuwarden

Bewegen, spelen en groen in het Valeriuskwartier 

Het Valeriuskwartier is een naoorlogse wijk met een grote variatie aan woningtypes: van portiekflats tot villa’s.  Zo’n 70% van de 862 woningen is corporatiehuur. In de wijk zijn drie bovenwijkse basisscholen gevestigd, die in de komende jaren worden omgevormd tot twee IKC’s. Het wijkcentrum heeft een belangrijke sociale functie, net als de sportterreinen en het speelveld.  

In het Valeriuskwartier was er al een wijkprojectgroep actief, omdat de gemeente hier, net als in een aantal andere aandachtswijken, de Wijkaanpak is gestart. Dit betekent dat er niet alleen regelmatig afstemming in de wijk plaatsvindt, maar dat er ook budget beschikbaar is. 

Meer bewegen 

Een wijkbewoner wilde graag een beweegroute door de wijk. Goed voor de sociale contacten en de gezondheid van de bewoners. Bovendien knapt de wijk er van op! De gemeente heeft eind 2017 BV SPORT en Nijha opdracht gegeven deze te ontwikkelen. Begin 2018 hebben we daar spelen en groen aan toegevoegd, zodat Valeriuskwartier een echt Gezonde Buurt kan worden!   

De buurt in 

In 2018 en 2019 zijn we geregeld de buurt ingetrokken om te vragen hoe bewoners van het Valeriuskwartier een Gezonde Buurt willen maken. Kinderen die in de buurt op school zitten, lieten ons zien waar ze het liefst spelen, waarom ze op sommige plekjes liever niet komen en wat ze nog missen in de wijk. Ook een aantal volwassen buurtbewoners hadden mooie ideeën om de wijk te verbeteren. 

Gezonde buurten Valeriuskwartier in Leeuwarden

Hart van de buurt 

Alles komt samen op het speelveld. Er staan speeltoestellen voor kinderen en de voetbalkooi is erg populair. Alle wensen kunnen we kwijt in dit hart van de buurt. Er komen veel meer planten en bloemen, ontmoetingsplekjes en mogelijkheden voor jongeren en volwassenen om buiten te sporten. Bovendien pakken we de omgeving aan. Parkeerstroken maken plaats voor bomen, zodat er niet alleen meer groen komt, maar auto’s ook langzamer gaan rijden.  

 De oversteekplaatsen rondom de speeltuin accentueren we met gekleurde mozaïeken. De route naar het terrein pakken we ook aan. We vervangen de stoep langs de weg door een slingerpaadje door het groen. Langs de weg tussen de scholen en het speelveld zaaien we veldbloemen in, maaien daar een paadje in en plaatsen houten toestellen waar je van alles kunt doen: op, onder en overheen! Op de stoep komen hinkelpaadjes, zodat je al helemaal opgewarmd in de speeltuin aankomt.  

Activiteiten  

Er is van alles te doen in het Valeriuskwartier, vooral in het MFC Westenkwartier. Dat gaat natuurlijk gewoon door. Daarnaast organiseren de buurtsportcoaches ook activiteiten, bijvoorbeeld rondom de voetbalkooi. Zodra het speelveld helemaal klaar is, wordt daar bootcamptraining gegeven.
 

Natuureducatie  

Er ligt een ontdekpad in de groenstrook door de wijk. De scholen hebben speciale rugzakjes met allemaal natuuropdrachten ontvangen, waarmee ze op pad kunnen en de groenstrook kunnen ontdekken. Het boekje ’52 Buitenavonturen in Fryslân die je voor je 12e gedaan moet hebben’, dat elke leerling in groep 3 in Fryslân heeft gekregen, is hier een mooie aanvulling op. Eén van de scholen in Valeriuskwartier kreeg dit boekje zelfs als allereerste!