een project van Jantje Beton, IVN Natuureducatie en JOGG

Dordrecht

Het project Gezonde Buurten is in 2017 neergestreken in maar liefst twee wijken in Dordrecht: Sterrenburg en Staart. Wijken met ieder een eigen karakter.

Zo is Sterrenburg een heel gemengde woonwijk aan de rand van de stad. Met veel actieve bewoners die graag de handen uit de mouwen steken om hun wijk mooier te maken. De wijk Staart bevindt zich op een schiereiland midden in Dordrecht en is aan drie kanten omsloten door water. De wijk bestaat uit twee delen: de Staart Oost en de Staart West, met elk een eigen karakter. Een deel van de bevolking woont er al generaties lang, een deel is recenter in de Staart komen wonen en heeft vaak een migratie achtergrond. Veel bewoners zijn actief in hun eigen straat.

Biggetjespark in Sterrenburg

De nét aangelegde natuurspeelplek ‘Het Biggetjespark’ in Sterrenburgpark vormde de basis van het Gezonde Buurtenproject in Sterrenburg. ‘Hoe kan dit een echte ontmoetingsplek worden voor alle bewoners in de buurt?’ Dat was de centrale vraag.  

Verschillende groepen bewoners zijn op onderzoek gegaan om plannen te maken hiervoor. Senioren hebben in rolstoel en met rollator verkend waar de knelpunten zitten in de routes naar en door het park. Op basis hiervan zijn de routes aangepast en is een ontmoetings- en rustplek gecreëerd die voor iedereen bereikbaar is.

Gezonde buurten Dordrecht

Kinderen en volwassenen zijn ook op verkenning gegaan om te ontdekken hoe het Biggetjespark nog aantrekkelijker kon worden. De resultaten: de Biggetjesroute, een route speciaal voor kinderen. Voor de echte fanatieke sporters is er een 3x3 veld voor basketbal gerealiseerd. En omdat er ook heel veel te leren is in het park is de Biggetjesroute ontwikkeld: een 1 kilometer lange kinderwandeling langs 12 borden met tekeningen, educatieve weetjes over boerderijdieren en actieve opdrachten. Een beleefpad door het groen staat nog op de planning.

Marlies Bouman, projectleider namens Jantje Beton: 'Het is echt een park van de buurt geworden. De eerste keer dat ik in het park rondliep was het op een verdwaalde fietser en hondenuitlater na uitgestorven. Nu zijn er altijd kinderen aan het spelen, mensen aan het wandelen. Op welk moment dan ook, zelfs als het regent.'

Moestuin en kinderspeeldag als startpunt in Staart

Ook in de Staart zijn kinderen en volwassenen op safari gegaan in hun eigen buurt om plekken te spotten waar op het gebied van groen, spelen en ontmoeten verbetering mogelijk is. Middels maquettes hebben zijn vervolgens hun plannen in 3D uitgewerkt. Het resultaat? Dat gaat er zo uit zien:

Er komt een natuurspeelplek bij de bestaande moestuin de Terp en in samenwerking met de Regenboogschool wordt hun schoolplein veel groener en toegankelijk voor alle kinderen in de buurt. Er zijn al bankjes geplaatst waar bewoners gezellig een praatje kunnen maken.

Op 24 april 2019 was het internationale buitenspeeldag en daarom organiseerde allerlei partijen, op initiatief van de moskee, in de Staart een kinderspeeldag voor de hele buurt. Een groot feest en een mooi voorbeeld voor één van de activiteiten die jaarlijks terug kan komen in de staart.

Gezonde buurten Dordrecht