Dordrecht

Het project Gezonde Buurten is in 2017 neergestreken in maar liefst twee wijken in Dordrecht: Sterrenburg en Staart. Wijken met ieder een eigen karakter.

Zo is Sterrenburg een heel gemengde woonwijk aan de rand van de stad. Met veel actieve bewoners die graag de handen uit de mouwen steken om hun wijk mooier te maken. De wijk Staart bevindt zich op een schiereiland midden in Dordrecht en is aan drie kanten omsloten door water. De wijk bestaat uit twee delen: de Staart Oost en de Staart West, met elk een eigen karakter. Een deel van de bevolking woont er al generaties lang, een deel is recenter in de Staart komen wonen en heeft vaak een migratie-achtergrond. Veel bewoners zijn actief in hun eigen straat.

Biggetjespark in Sterrenburg

De nét aangelegde natuurspeelplek ‘Het Biggetjespark’ in Sterrenburgpark vormde de basis van het Gezonde Buurtenproject in Sterrenburg. ‘Hoe kan dit een echte ontmoetingsplek worden voor alle bewoners in de buurt?’ Dat was de centrale vraag.
Verschillende groepen bewoners zijn op onderzoek gegaan om plannen te maken hiervoor. Senioren hebben in rolstoel en met rollator verkend waar de knelpunten zitten in de routes naar en door het park. Op basis hiervan zijn de routes aangepast en is een ontmoetings- en rustplek gecreëerd die voor iedereen bereikbaar is.

Gezonde buurten Dordrecht

Kinderen en volwassenen zijn ook op verkenning gegaan om te ontdekken hoe het Biggetjespark nog aantrekkelijker kon worden. De resultaten: de Biggetjesroute, een route speciaal voor kinderen. Voor de echte fanatieke sporters is er een 3×3 veld voor basketbal gerealiseerd. En omdat er ook heel veel te leren is in het park is de Biggetjesroute ontwikkeld: een 1 kilometer lange kinderwandeling langs 12 borden met tekeningen, educatieve weetjes over boerderijdieren en actieve opdrachten. Een beleefpad door het groen staat nog op de planning.
Marlies Bouman, projectleider namens Jantje Beton: ‘Het is echt een park van de buurt geworden. De eerste keer dat ik in het park rondliep was het op een verdwaalde fietser en hondenuitlater na uitgestorven. Nu zijn er altijd kinderen aan het spelen, mensen aan het wandelen. Op welk moment dan ook, zelfs als het regent.’

Moestuin en kinderspeeldag als startpunt in Staart

Ook in de Staart zijn kinderen en volwassenen op safari gegaan in hun eigen buurt om plekken te spotten waar op het gebied van groen, spelen en ontmoeten verbetering mogelijk is. Alle ideeën zijn met behulp van 3D-maguettes echt tot leven gekomen.

Nadat de eerste schep in de grond ging, is de buurt veranderd. Er is een groene speelplek aangelegd die kinderen uitdaagt om lekker te spelen. Het schoolplein van de Regenboogschool, dat aan het terrein grenst, is vergroend en opengesteld voor alle kinderen uit de buurt. Er zijn bankjes geplaatst waar de buurt elkaar kan ontmoeten, jong en oud.

Een Gezonde Buurt laat bewoners ook kennismaken met natuur en gezonde voeding. Moestuin de Terp past daarom helemaal bij het plaatje. Bewoners kunnen hun eigen bloemen en groenten verbouwen, onder de deskundige begeleiding van Jans Sieben. Hij speelde als klein jochie al op dit terrein en is inmiddels belangrijk voor de sociale cohesie in de buurt. “Ik zag wel eens zogenaamde rotjochies bezig in de buurt en die kreeg ik dan zover dat ze de moestuinen gingen schoffelen. Inmiddels zijn ze volwassen en komen ze nog steeds helpen op de moestuin”, vertelt hij.

Op 24 april 2019 was het internationale buitenspeeldag en daarom organiseerde allerlei partijen, op initiatief van de moskee, in de Staart een kinderspeeldag voor de hele buurt. Een groot feest en een mooi voorbeeld voor één van de activiteiten die jaarlijks terug kan komen in de Staart.
Ook dit project begon met de vraag aan kinderen: wat willen jullie? De kinderen die bij de officiële opening aanwezig waren zagen dat er naar ze geluisterd was. Het spelen, elkaar ontmoeten en het leren van de natuur kan beginnen.
Gezonde buurten Dordrecht