Ontmoeten - Spelen – Natuur

Cuijk

In de gemeente Cuijk zijn twee Gezonde Buurten - Padbroek en De Valuwe - waarin gewerkt wordt aan een speelse, natuurlijke buurt, met een actieve buurtgemeenschap.

Padbroek

In april 2018 is het project Gezonde Buurten in de buurt Padbroek gestart. In verschillende bijeenkomsten hebben buurtbewoners hun ideeën en wensen gepresenteerd. Buurtbewoners zijn al redelijk tevreden, maar hebben mooie ideeën om de buurt nog prettiger te maken: van activiteiten om elkaar te ontmoeten, tot fysieke aanpassingen om de wijk groener en speel- en beweegvriendelijker te maken.

Tijdens een buurtsafari hebben buurtkinderen verteld waar en hoe ze spelen in de buurt en wat ze nog missen. Deze ideeën zijn meegenomen in de ontwerpsessie, waarin buurtbewoners onder leiding van een ontwerper, tekeningen en maquettes gemaakt hebben voor een gave natuur-speel-ontmoetingsplek in ‘De Kuul’ bij het Kievietenveld. 

Ondertussen zijn er allerlei buurtactiviteiten georganiseerd, buiten in het groen en in het Doehuis. Buren en wijkraad hebben zich onder andere ingezet voor een buurtbarbecue, een springkussen-feest, een carbootsale, een zwerfafval-opruimactie, een winderwandeltocht en een kerstontbijt. Ook in 2020 staan er weer diverse activiteiten op de planning zoals de inrichting en feestelijke opening van ‘De Kuul’. 

Gezonde Buurten CuijkFoto: De Kuul, Padbroek

De Valuwe

In september 2018 ging Gezonde Buurten De Valuwe van start. Bij de nieuwbouw in de wijk is er een park gecreëerd. Buurtbewoners werden uitgenodigd om hun dromen en ideeën voor dit park te presenteren. Kinderen van basisschool ’t Startblok hebben maquettes gemaakt met hun wensen voor het park. Op basis van de ideeën uit de buurt is een ontwerp gemaakt, met daarin onder andere een amfitheater, fruitbomen en speelplekken voor verschillende leeftijden. 

Om de buurt alvast vertrouwd te maken met het park (dat tijdelijk is ingezaaid als grasveld), is er een wijk-picknick georganiseerd, door buurtbewoners, wijkraad en Intercultureel Centrum Safina. Daarnaast zijn er maandelijkse wandelingen met buurtbewoners, en waren er drukbezochte bijeenkomsten om paaseieren te beschilderen, vogelhuisjes te maken, en te vlechten met wilgentenen.

Gezonde BuurtenFoto: activiteit willgentenen vlechten

Naast het park in De Valuwe, wordt ook het plein van basisschool De Regenboog groener en speelvriendelijker gemaakt. Kinderen van de school hebben meegedacht over het nieuwe speelterrein, waar de buurt ook na schooltijd gebruik van kan maken. 

Gezonde Buurten De ValuweFoto: park-ontwerp De Valuwe