Gastheer van het Landschap
Recreatie
dinsdag03mrt2020

Nieuwe training Natuur & Recreatie voor IVN-vrijwilligers was een groot succes!

Jaarlijks bereiken IVN-vrijwilligers tienduizenden Nederlanders die in hun vrije tijd de natuur in willen. Zij bereiken recreanten met excursies, vanuit de IVN-afdeling, de Nationale Parken, of bieden samen met recreatieondernemers activiteiten of arrangementen aan. Daarom organiseerde IVN Brabant eind vorig jaar voor het eerst een training Natuur & Recreatie speciaal voor IVN-vrijwilligers. In deze training werd hen handvatten geboden om recreatieve natuuractiviteiten op te zetten.

Twaalf deelnemers verdiepten zich twee vrijdagmiddagen in het IVN-thema: Natuur & Recreatie. De training werd door de deelnemers als zeer waardevol ervaren en kreeg als gemiddeld rapportcijfer een 8.

Opbouw van de training

De training heeft een zeer praktische insteek en heeft globaal de volgende opbouw:

Dag 1:

  • Kennismaking en inventarisatie leerwensen
  • Trends Natuur & Recreatie
  • IVN-projecten Natuur & Recreatie (vereniging en stichting), waaronder het programma Gastheer van het Landschap
  • Aan de slag met het stappenplan Natuur & Recreatie
  • Huiswerkopdracht: activiteit opzetten met een Gastheer van het Landschap in jouw buurt

Dag 2:

  • Introductie
  • Twee Gastheren van het Landschap vertellen over hun bedrijf en de samenwerking met IVN
  • Presentaties huiswerkopdracht door de deelnemers, met feedback van de twee Gastheren
  • Evaluatie en afsluiting

Voor meer informatie over de training Natuur & Recreatie voor vrijwilligers kun je contact opnemen met Ido de Haan, senior projectleider bij IVN Brabant, i.de.haan@ivn.nl

Natuur & Recreatie

Naast de vele lokale activiteiten op het gebied van Natuur & Recreatie voert IVN landelijk het programma Gastheer van het Landschap uit. Een cursus van vier bijeenkomsten waarin ondernemers leren over het ontstaan van het landschap, de natuur, cultuurhistorie en recreatiemogelijkheden in hun omgeving. En leren zij deze informatie over te brengen op hun gasten en dragen hiermee bij aan een onvergetelijke natuurbeleving van hun gasten.

Na de training biedt IVN deze netwerken ondersteuning bij het opzetten van lokale activiteiten en arrangementen of het organiseren van regionale Beleefweken. Meer over Natuur & Recreatie lees je hier.