Beleefweken

De Beleefweek, een week waarin een heel netwerk van IVN Gastheren binnen één gebied samenwerkt om gasten en bezoekers een week lang het gebied te laten beleven. Een onvergetelijk evenement voor bezoekers, omwonenden en ondernemers.

Beleefweken 2021

Ook dit jaar zullen de Gastheren en vrouwen verschillende activiteiten en beleefweken organiseren.  Mogelijk zullen deze in een andere vorm plaatsvinden door de verschillende Corona maatregelen. Zie ook de IVN Groene jaarkalender.

Oosterscheldeweek

4 tot en met 11 september 2021
Tijdens de Oosterscheldeweekweek zijn er allerlei belevingsactiviteiten rondom Nationaal Park Oosterschelde. Bezoekers kunnen de prachtige onderwaternatuur ontdekken tijdens een snorkelexpeditie. Of, zonder nat te worden, met een activiteit bij de getijdenbakken. Bijzondere schatten zijn er te vinden op en tussen de stenen op de kleine strandjes. Breng je emmertje mee en ga op ontdekkingsreis. Daarnaast zijn er natuurvaartochten, om de Oosterschelde vanaf het water te ontdekken. Misschien kom je onderweg wel een bruinvis tegen. Samen met een gids op zoek gaan en proeven van Zeeuwse zilte zaligheden ontbreekt natuurlijk ook niet. 

Kijk hier voor alle activiteiten

 

Week van de Zwinstreek

26 spetember tot en met 2 oktober 2021
Week van de Zwinstreek betrekt inwoners, recreanten, ondernemers en toeristen bij de Zwinstreek. De Zwinstreek is een unieke regio met prachtige natuur, een rijke historie aan cultuur en een veelzijdig aanbod van streek- en hoeveproducten. Deze thema's komen dan ook veelvuldig terug in de activiteiten deze week. Ervaar de Zwinstreek zelf van 26 september tot en met 3 oktober 2021. Ontdek alle parels van de streek van Damme tot Breskens en van Knokke-Heist tot IJzendijke. Er is voor ieder wat wils, of het nu gaat om het ontdekken van het strand of een kijkje op een hoeveboerderij. 

Kijk hier voor alle activiteiten

 

Beleefweek Nationaal Park Zuid-Kennemerland

16 t/m 24 oktober 2021
Dit jaar vieren we de tweede beleefweek van Nationaal Park Zuid-Kennemerland tijdens de herfstvakantie van 16 t/m 24 oktober 2021. Met haar ligging tussen zee en stad is Nationaal Park Zuid-Kennemerland een bijzonder natuurgebied. Het landschap varieert van open stuivende duinen tot duinvalleien en bossen, waar allerlei dieren en planten leven. Daarnaast kent het gebied een rijke cultuurhistorie met buitenplaatsen, bunkers en andere sporen uit de tweede wereldoorlog. Tijdens de beleefweek bieden de lokale gastheren en partners gezamenlijk allerlei activiteiten om jong en oud kennis te laten maken met alle natuurschatten die er te vinden zijn.

Kijk hier voor alle activiteiten

 

Beleefweken 2020

Ook in 2020 organiseerde de Gastheren en vrouwen verschillende activiteiten en beleefweken. Deze konden gelukkig plaatsvinden ondanks de verschillende Corona maatregelen. Zie ook de IVN Groene jaarkalender.

Oosterschelde week

Van zaterdag 5 tot en met zaterdag 12 september 2020. In het grootste Nationaal Park wordt in 2020 ook weer een Beleefweek georganiseerd. Ga wandelen, varen, of ga op ontdekking bij het Dijkhuisje. Je kan zelfs de Oosterschelde proeven. Een feestweek om dit bijzondere gebied nog eens extra te ontdekken en beleven.

Kijk hier voor alle activiteiten

Beleefweekend Hattem, Heerde en Epe

Op vrijdag 25, zaterdag 26 en zondag 27 september 2020 is er in de gemeenten Hattem, Heerde en Epe is van alles te beleven! Op deze drie dagen zijn overal in Hattem, Heerde en Epe beleefactiviteiten voor jong en oud. Voor elk wat wil(d)s! Onder andere op het programma; aan een yogales aan de IJssel, een burltocht en een picknick in de natuur.

Kijk hier voor alle activiteiten

Beleefweek Nationaal Park Zuid-Kennemerland

Dit jaar bestaat Nationaal Park Zuid-Kennemerland 25 jaar en dat vieren we deze herfstvakantie van zaterdag 10 t/m zondag 18 oktober met de eerste Beleefweek! Tijdens de Beleefweek zijn er voor jong en oud volop activiteiten te beleven in het Nationaal Park.

'Vier de herfst' met een zintuigenwandeling bij zonsopkomst, doe yoga in het zand, ga op ontdekkingstocht bij de ruïne van Brederode, trek eropuit met de boswachter, geniet van culinaire (herfst)gerechten bij onze gastheren, kom naar de Duin en bosdag, maak een bijzondere fietstocht en nog veel meer. Vier de herfst en ervaar wat Nationaal Park Zuid-Kennemerland zo bijzonder maakt.

Kijk hier voor alle activiteiten

Beleefweek Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug

Van zaterdag 17 tot en met zondag 25 oktober 2020. Vier de herfstvakantie buiten en ervaar wat Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug zo uniek maakt. Het kan in de herfstvakantie tijdens de Beleefweek van zaterdag 17 tot en met zondag 25 oktober 2020. Een week vol activiteiten waarin de bijzondere natuur en het erfgoed van de Utrechtse Heuvelrug centraal staan. Kijk voor meer informatie en een overzicht van alle activiteiten:

Kijk hier voor alle activiteiten

Oerfestival de Maashorst

Van zaterdag 17 tot en met zondag 25 oktober 2020. Deze herfstvakantie barst het oergebied in de Maashorst in Brabant weer los met activiteiten vol cultuurhistorie, natuur en food. Dit jaar, gezien de omstandigheden wel in een andere vorm dan we gewend zijn natuurlijk. Daarbij stellen we de ruimte voor de natuur én voor elkaar centraal.

Meer info

Grevelingenweek

Voel de wind door je haren, het najaarszonnetje op je gezicht en laat je longen vullen met de zilte lucht. Van zaterdag 17 t/m zondag 25 oktober 2020 organiseren Staatsbosbeheer en IVN Natuureducatie de 8e editie van de Grevelingenweek. Dit jaar nemen we de bezoekers, naast een weekprogramma van coronaproof belevingsactiviteiten in het veld, ook élke dag online mee naar de unieke Grevelingen. Ga op herfstexcursie met een IVN-gids, leer meer over Flamingo’s op Roze Zondag, ga krabbetjes vangen via Landal of boek een rondvaart met rederij Denick met een boswachter van Staatsbosbeheer aan boord. En dit jaar dus elke dag een uniek online kijkje in dit grootste zoutwatermeer van Europa dat Zeeland en Zuid-Holland verbindt.

Meer info

 

Beleefweken 2019

Ook in 2019 organiseerde de Gastheren en vrouwen verschillende activiteiten en beleefweken. 

Groene Jaarkalender N&R 2019

Beleefweekend Waterpoort

Van vrijdag 14 t/m zondag 16 juni zijn er vijf minifestivals met meer dan 60 bijzondere activiteiten in Waterpoort, het gebied rondom het Volkerak-Waterpoort weekend 2019Zoommeer. In elke gemeente wordt een unieke kans geboden aan bewoners en toeristen om kennis te maken met de schoonheid, de natuur, het erfgoed en het recreatief aanbod in de streek. De locaties van de vijf minifestivals zijn: de historische markt in Sint-Maartensdijk (Tholen), Stadsboerderij De Kleine Kievit (Bergen op Zoom), Gastelsfeer/Oud Gastel (Halderberge), Jachthaven Steenbergen (Steenbergen) en Fort Sabina (Moerdijk). Dus ga erop uit en ontdek Waterpoort!

Kijk voor meer info op

 

Beleefweek Limburg

6 t/m 15 september
De Beleefweek Limburg 2019 is dé kans om het Limburgse landschap te beleven en streekproducten te proeven. Verwonder je over de vergezichten. Geniet van sport en spel. Kortom, laat mooie nieuwe herinneringen Beleefweek Limburgontstaan. De Nationale Parken ‘De Maasduinen’, ‘De Groote Peel’, ‘De Meinweg’ en ‘Nationaal Landschap Zuid-Limburg’, organiseren een week met aantrekkelijke natuuractiviteiten voor jong en oud met dit jaar als thema ‘grenzeloos genieten’. Met de Beleefweek willen de initiatiefnemers laten zien hoe bijzonder Limburg is en welke verborgen pareltjes er nog te ontdekken zijn.

Blijf op de hoogte

 

Oosterscheldeweek

7 t/m 14 september 2019
De hele week bruist het op en rond de Oosterschelde.  Je kunt tijdens de Oosterscheldeweek mee op snorkelexpeditie, survival of natuurvaartocht, maar ook kajakken, vogels kijken met een Oosterscheldeweekexpert, strandjutten of sleepnetvissen. Er is een speciale excursie naar het zeldzame groot zeegras. De enige groeiplaats van het groot zeegras in Zeeland ligt in Nationaal Park Oosterschelde. Een expert vertelt er alles over tijdens de excursie. Ook op culinair gebied valt veel te beleven: zo is er tijdens deze week een streekproductenmark in Yerseke, een wild wier safari op Neeltje Jans en kunnen deelnemers op diverse locaties genieten van Zeeuwse zilte zaligheden of meedoen aan een proeverij van Zeeuwse oesters: voor ieder wat wils!

Kijk hier voor de activiteiten

 

Beleefweekend Bronckhorst

20 t/m 22 september 2019
Beleef, ontdek en laat je verrassen in Bronckhorst. Van 20 t/m 22 september 2019 vindt het eerste Beleefweekend in de Achterhoek plaats! Tijdens dit weekend kun je op 1 dag je eigen appelsap maken, een koe knuffelen om helemaal zen te worden, een puzzeltocht doen door een mooi stukje oude IJssel gebied, een prachtige natuurwandeltocht maken, Achterhoeks bier proeven, of bosbaden om lekker rustiger te worden en de dag afsluiten met een overnachting in een Finse Pod. Na een stevig Achterhoeks ontbijt ga je met de kinderen naar ’t Hertenpad en ontdekken jullie samen het Beleefweekend Bronckhorst6kindernatuurpad met speel-parcours, handburg, kabelbaan en het nieuwe blotevoeten pad! Of wat dacht je van een te gekke fotospeurtocht door de natuur op zaterdag? Op zondag sluit je het beleefweekend af met een prachtige fietstocht waar je kennismaakt met de historie van het Achterhoekse landschap en de vele landgoederen. Met als fijne onderbreking een stadswandeling door het pittoreske Bronkhorst. En kun je aan het eind van de dag onder het genot van een Achterhoeks wijntje met tevredenheid terugblikken op al die activiteiten van het beleefweekend. Kom ook naar de Achterhoek en ontdek zelf dit prachtige gebied! 

Klik hier voor activiteiten

 

Week van de Zwinstreek

21 t/m 29 september 2019
Week van de Zwinstreek betrekt inwoners, recreanten, ondernemers en toeristen bij de Zwinstreek. De Zwinstreek is een unieke regio met prachtige natuur, een rijke historie aan cultuur en een veelzijdig aanbod van Zwinstreek streek- en hoeveproducten. Deze thema's komen dan ook veelvuldig terug in de activiteiten deze week. Ervaar de Zwinstreek  en ontdek alle parels van de streek van Damme tot Breskens en van Knokke-Heist tot IJzendijke. Er is voor ieder wat wils of het nu gaat om het ontdekken van het strand of een kijkje op een hoeveboerderij. 

Kijk hier voor de activiteiten

 

Beleefweekenden Veluwe

27 t/m 29 september
In het weekend van 27 september nodigen wij bezoekers en bewoners uit om op ontdekkingstocht te gaan in onze ‘achtertuin’: de Veluwe. Zowel in Epe als in Hattem & Heerde Wandeling landgoed Beekvliet IVN-NMAorganiseren ondernemers een beleefweekend vol unieke activiteiten: van een burltocht met gids tot yoga in het bos en van een paddenstoelenexcursie tot marshmallows roosteren.

Bekijk het programma in Epe

Bekijk het programma in Hattem / Heerde

 

Haringvlietweekend

27 t/m 29 september Haringvliet
Op een steenworp afstand van de grootste havenstad van Europa ligt het Haringvliet. Een delta met duizenden trekvogels, tal van recreatiemogelijkheden en prachtige (nieuwe) natuurbeleefplekken. Wij nodigen inwoners van de Zuid-Hollandse eilanden en recreanten uit om deze bijzondere Haringvlietnatuur te ontdekken tijdens het Haringvlietweekend.

Bekijk het programma

 

Beleefweek Oerfestival De Maashorst

13 t/m 20 oktoberOerfestival
Het wordt stoer, spannend, ruw en echt. Tijdens Oerfestival De Maashorst barst het oergebied in Brabant van activiteiten vol natuur, cultuurhistorie, archeologie en food. Gezellige festivals, oerlekkere gerechten, stOERe activiteiten, De Maashorst staat in volle bloei!

Bekijk het programma 

 

Grevelingenweek

16 t/m 23 oktober 2019
Samen met een IVN-natuurgids op zoek naar eetbare Grevelingenpaddenstoelen, met Staatsbosbeheer op excursie naar de Veermansplaat of een kopje koffie met streekgebak bij een Grevelingengastheer: er is voor ieder wat wils tijdens de Grevelingenweek. Zelfs de flamingo’s kijken alweer uit naar hun roze zondag! Samen zorgen we ook dit jaar voor een geweldige Grevelingenweek! 

Meer informatie

 

Beleefweek Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug

Zaterdag 19 t/m zondag 27 oktober
Ook dit jaar vindt er in de herfstvakantie een Beleefweek in het Nationaal Beleefweek Utrechtse HeuvelrugPark Utrechtse Heuvelrug plaats. Een week vol activiteiten waarin inwoners en bezoekers de bijzondere natuur en erfgoed van het gebied kunnen ervaren. Van kabouterspeurtocht tot wandelexcursie. Binnenkort volgt de uitgebreide agenda.

Kijk hier voor de activiteiten

 

Meer weten over het programma Gastheer van het Landschap en of de Beleefweken? Neem contact op met één van onze projectleiders bij jou in de buurt.