Gastheer van het Landschap
Landschap
Op
dinsdag08nov202213:00

Word Gastvrouw of Gastheer van Landschap Geopark Peelhorst en Maasvallei i.o.

IVN-training voor recreatieondernemers

Wat maakt het gebied waarin je onderneemt bijzonder? Welke geologie, natuur en cultuur(historie) typeren jouw omgeving? En hoe kun je deze kennis vertalen naar concrete producten, diensten of arrangementen voor je gasten? Hoe draag je als recreatieondernemer je steentje bij aan gebiedspromotie?  Dit – en nog veel meer! – leer je in de IVN-training Gastheer van het Landschap! Op 8 november a.s. start deze training speciaal voor recreatieondernemers in Geopark Peelhorst en Maasvallei i.o. 

Geopark Peelhorst en Maasvallei i.o.

De Peelhorst en Maasvallei is een uniek gebied in Europa. Onder invloed van de oeroude Peelrandbreuk is er een dynamisch landschap ontstaan met unieke natuurverschijnselen en cultuurhistorie uit vervlogen tijden. Het landschap is zelfs zo bijzonder dat er wordt toegewerkt naar de status van UNESCO Geopark. Daarbij is een grote rol voor ondernemers weggelegd! 

Training Gastheer van het Landschap

De training ‘Gastheer van het Landschap’ bestaat uit 4 dagdelen. Samen met andere ondernemers maak je kennis met het Geopark Peelhorst en Maasvallei i.o. door middel van veldexcursies, prominente gastsprekers en opdrachten. Een workshop product- en arrangementontwikkeling maakt onderdeel uit van de training, zodat de training concrete ideeën en producten op levert. Zo kun je jouw gasten, personeel of zakelijke relaties iets extra’s bieden en goed en gericht doorverwijzen. Je wordt dus een echte gastheer of gastvrouw van het landschap, jouw landschap! 

Na de training bouwen we samen verder aan de gezamenlijke promotie en beleving van Geopark Peelhorst en Maasvallei, zodat bewoners en bezoekers de mooiste plekjes kunnen beleven. Je krijgt de kans om je speciale aanbod in de etalage te zetten en de beleving en zichtbaarheid van het Geopark samen te vergroten. Daarnaast word je onderdeel van het landelijke netwerk van IVN Gastheren van het Landschap en word je betrokken bij campagnes en de ontwikkeling van nieuwe beleefconcepten. 

Een niet te missen cursus voor...

Alle medewerkers van bedrijven en instellingen die met enthousiasme werkzaam zijn in horeca, recreatie en toerisme in Geopark Peelhorst en Maasvallei i.o (zie kaartje), zowel in de dag- als verblijfsrecreatie. Dus heb je een hotel, camping, B&B, theetuin, restaurant, verhuurbedrijf? Of bied je activiteiten aan in het gebied, verkoop je streekproducten of ben je actief in agrotoerisme? Doe mee en leer meer over de Peelrandbreuk als bodem voor beweging! 

Programma

dinsdag
08-11-2022 13 -17 uur
Deurne
 • Kennismaking met elkaar, IVN en Geopark Peelhorst en Maasvallei
 • Ontstaansgeschiedenis van Peelhorst en Maasvallei (gastspreker Ernest de Groot)
 • Excursie Peelrandbreuk ondergronds (boer Henk, Bijzonder Brabants)

dinsdag
06 -12-2022
13-17 uur

Uden
 • Opdracht historie van het landschap
 • Excursie de Peelrandbreuk bij Annabosch (gidsen IVN Uden)
 • Cultuurhistorie in Peelhorst en Maasvallei (gastspreker Jan Timmers)
dinsdag
10-01-2023 13-17 uur
n.n.t.b.
 • Workshop product- en arrangementontwikkeling 
 • Good-practices arrangementen
 • Gastheer van Geopark Peelhorst en Maasvallei, een kijkje in de toekomst
dinsdag
07-02-2023 13-17 uur
n.n.t.b.
 • Pitches eindopdracht product- en arrangementontwikkeling
 • Excursie 
 • Uitreiking certificaten en gevelbordjes Gastheer/-vrouw van het Landschap

Praktische informatie & aanmelden

 • Aanmelden is mogelijk tot uiterlijk 1 november 2022 via het
  aanmeldformulier.
 • Er is in totaal ruimte voor 25 deelnemers ( max. 2 personen per bedrijf). Inschrijving gaat op volgorde van aanmelding (vol = vol). Bij teveel inschrijvingen maken wij een wachtlijst en krijg je hiervan bericht. De training gaat door bij minimaal 15 aanmeldingen. 
 • De kosten bedragen € 250,- per deelnemer (incl. BTW) voor de hele cursus. Dit bedrag is incl. cursusmateriaal, gastsprekers, excursies, netwerkborrel, certificaat en gevelbordje waarmee je duidelijk herkenbaar bent als officiële ‘Gastheer/-vrouw van Geopark Peelhorst en Maasvallei i.o.’
 • Om in aanmerking te komen voor het officiële certificaat en gevelbordje Gastheer van het Landschap is aanwezigheid bij 3 van de 4 bijeenkomsten een voorwaarde. 
 • Kun je onverwachts niet deelnemen aan de training? Tot 1 november 2022 kun je je deelname kosteloos annuleren. Daarna moeten wij bij annulering 50% van de kosten in rekening brengen. 
 • Tijdens de training houden wij rekening met de op dat moment geldende coronamaatregelen. De bijeenkomsten vinden sowieso plaats in grote, goed geventileerde ruimtes. In het uiterste geval gaat de cursus digitaal.
 • Mocht je vragen hebben over de training, neem dan contact op met José de Jonge van IVN Regio Zuid, via j.de.jonge@ivn.nl

Websites

Stuurgroep en werkgroep Geopark Peelhorst en Maasvallei i.o.:
www.peelhorstenmaasvallei.nl 
IVN-programma Gastheer van het Landschap:
https://www.ivn.nl/wat-wij-doen/natuur-en-recreatie   
 

 

Algemene informatie

dinsdag 8 november 2022 - 13:00 tot dinsdag 7 februari 2023 - 17:00
Locatie: 
Geopark Peelhorst en Maasvallei i.o.
Nederland