Gastheer van het Landschap
Natuur
Vanaf
maandag05nov201813:00

Word gastheer of gastvrouw van de Drents-Friese Grensstreek


Wil je dat jouw gasten de regio optimaal beleven? Meld je dan aan voor de nieuwe cursus Gasteer/Gastvrouw van het Landschap die op 5 november start. Als Gastheer/Gastvouw van het Landschap weet je wat er in jouw omgeving te beleven is op het gebied van natuur, landschap en cultuur. Je kent de bezienswaardigheden in je gebied en met name ook de verhalen die daarbij horen. En nog belangrijker: je weet hoe je ze kan doorvertellen aan je gasten. Tijdens het programma wissel je ervaringen uit en ontwikkel je alle benodigde vaardigheden.

Aanmelden voor deze cursus 

Het verhaal van de Drents-Friese Grensstreek

Bij de nieuwe cursus die in november start, ligt de nadruk op de verhalen in de streek en het vertellen daarvan: storytelling. Een bezoeker zoekt zelf vaak van alles op via websites, sociale media of folders. Als ondernemer kun je hier wat extra’s aan toevoegen, namelijk het verhaal van het landschap. 
“Een verhaal maakt een ontmoeting mooi”

De cursus bestaat uit vier modules, die voor al bestaande gastheren ook los te volgen zijn. Het is natuurlijk ook mogelijk om als bestaande gastheer alle modules te volgen. Om als nieuwe deelnemer het predicaat ‘Gastheer van het landschap’ te krijgen, is het volgen van alle modules een vereiste. 

Cursusprogramma

De modules vinden plaats op de maandagmiddagen in november van 13:00 (inloop) tot 16:30. Er is altijd een combinatie van een theoretisch gedeelte in de vorm van een workshop, lezing, presentatie en een excursie. Je krijgt een cursusmap, die je kunt gebruiken voor de huiswerkopdrachten en die dient als naslagwerk als de cursus is afgerond. 

Module 1 Woest en ledig – de vervening

Maandag 5 november 2018
Locatie: Maatschappij van Weldadigheid

De geschiedenis van de Drents-Friese Grensstreek laat zich lezen als een tijdlijn: het ontstaan van het landschap, de eerste bewoners, landgebruik, heide en schapen, het verhaal van de paupers. Een onderdeel uit de geschiedenis betreft het gebruik van turf: de vervening. Dr. Ruth Koops van ’t Jagt, verhalenmaker en trainer, leidt deze module in en toont aan wat de kracht van de verhalen kan zijn die bij de vervening horen. Tijdens de excursie maken we kennis met de Koloniën van Weldadigheid. 

Module 2 Een streek vol verhalen, ze hoeven alleen nog maar verteld te worden

Maandag 12 november 2018
Locatie: Zorgvlied 

Deze module begint met een workshop Storytelling onder leiding van Petra van de Kop van Kop & Co (www.kopenco.nl). Iedereen kan een verhaal vertellen. Een goed verhaal heeft een paar vaste elementen waardoor het voor de toehoorder interessant is en dus in herinnering blijft. Dat is wat we willen: bezoekers herinneren zich onze streek, vertellen de verhalen door en komen nog eens terug. Tijdens deze module gaan we actief aan de slag met verhalen en proberen deze een plek te geven in het gebied. Een verhaallijnenkaart is in voorbereiding en als cursist kun je hier via deze module input voor leveren. Tijdens de excursie gaan we een verhaal in het veld beleven.  

Module 3  Parels uit de streek 

Maandag 19 november 2018
Locatie: RCN De Noordster

Tijdens deze module komt een aantal parels uit de streek aan bod. Gastvrouw van RCN De Noordster vertelt over een ondernemersinitiatief in Dwingeloo: Beleef de Ruimte. Medewerkers van de terreinbeheerders, Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten, hebben eigen gepassioneerde verhalen over hun werk en hun gebied en delen die met ons tijdens de excursies. Albert Henckel van Staatsbosbeheer vertelt over de natuur en landschapswaarden van de Drents-Friese Grensstreek. En Engelbert van der Giessen van Natuurmonumenten laat ons de natuur en landschapswaarden van het Dwingelderveld ontdekken.  

Module 4 Holtingerveld, oerlandschap gekneed door ijs en oorlog

Maandag 26 november 2018
Locatie: Infocentrum Holtingerveld

We ontmoeten elkaar bij het hunebed aan de voet van de Havelterberg. Je bent niet de eerste bezoeker van dit gebied. Als duizenden jaren zwerven er mensen door het oerlandschap Holtingerveld. Eerst om voedsel te zoeken, later om vee te weiden. Tegenwoordig waarderen we het Holtingerveld als speciaal natuurgebied met een eigen unieke geschiedenis, vol verhalen.
Na de excursie gaan we naar het Infocentrum voor de presentaties van de huiswerkopdrachten: verhalen van deelnemende gastheren en –vrouwen.
We sluiten de cursus af met de uitreiking van de certificaten Gastheer van het Landschap en de gevelbordjes ‘Gastheer van…’ waarbij er een keuze gemaakt kan worden uit:
-    Gastheer van Nationaal Park Drents-Fries Wold
-    Gastheer van Nationaal Park Dwingelderveld
-    Gastheer van het Holtingerveld
-    Gastheer van het Landschap

Extra aanbod: op safari!

Waarheen verwijzen we onze gasten? Waar zijn de centra voor bezoekersinformatie, de schaapskooien, speelplekken voor kinderen, mogelijkheden voor mensen die slecht ter been zijn?
We gaan op safari om deze plekken te ontdekken. Datum en tijd worden met de deelnemers van de cursus nader bepaald.

Extra informatie 

De cursus is onderdeel van het basisprogramma communicatie- en educatie van de Drents-Friese Grensstreek. Dankzij een bijdrage van de provincie Drenthe kunnen we de cursus aanbieden tegen een speciaal tarief van €200,00. Dat is inclusief koffie/thee, gevelbordje, vlag, certificaat en cursusmap, excursies en afsluitende borrel. Aanmelden kan tot 1 november via dit webformulier:

Aanmelden voor deze cursus 

Natuurkennis en Netwerk

De tijdens de cursus opgedane kennis kun je gelijk in de praktijk brengen door je gasten te informeren over de unieke kenmerken van het landschap en de bijzondere plekken in de omgeving. Tijdens het programma werk je ook samen met andere ondernemers aan arrangementen bij jullie in de buurt. Het netwerk van Gastheren biedt een unieke kans om op deze manier samenwerkingen aan te gaan! 

Algemene informatie

maandag 5 november 2018 - 13:00
maandag 12 november 2018 - 13:00
maandag 19 november 2018 - 13:00
maandag 26 november 2018 - 13:00
Contactpersoon: