Gastheer van het Landschap
Recreatie
Op
maandag22feb202113:00

[VOL] Cursus Gastheerschap Natuurgrenspark De Groote Heide

Wat maakt het gebied waarin je onderneemt bijzonder? Welke natuur, landschap en cultuur(historie) typeren jouw omgeving? En hoe kun je deze kennis vertalen naar concrete producten, diensten of arrangementen voor je gasten? Hoe draag je als recreatieondernemer je steentje bij aan de promotie van je gebied? Dit – en nog veel meer – leer je in de IVN-training Gastheer van het Landschap! Op 22 februari a.s. start deze training speciaal voor recreatieondernemers in Natuurgrenspark De Groote Heide.

LET OP: Deze cursus zit VOL. Je kunt je via onderstaand interesseformulier aanmelden voor de wachtlijst. Bij veel animo en een succesvolle eerste editie, zal er een tweede cursus georganiseerd worden.

Geef hier je interesse door!

Natuurgrenspark De Groote Heide

De Groote Heide is een uniek gebied in Europa. Onder invloed van de ijstijden was er in 1900 een aaneengesloten heideveld te vinden tussen het Nederlandse Eindhoven en het Belgische Neerpelt en op de arme zandgronden moesten de eerste bewoners vindingrijk zijn om er te kunnen overleven. Tegenwoordig is de Groote Heide een dynamisch landschap met unieke natuurverschijnselen en cultuurhistorie uit vervlogen tijden. Niet voor niets is een groot deel van dit bijzondere, grensoverschrijdende landschap benoemd als Natura2000 gebied. Vele partners werken samen om het toerisme in en de beleefbaarheid van het gebied te vergroten. Hier is een grote rol voor recreatieondernemers weggelegd!

Training Gastheer van het Landschap

De training ‘Gastheer van het Landschap’ bestaat uit 4 dagdelen. Samen met andere ondernemers maak je kennis met het Natuurgrenspark door middel van veldexcursies, prominente gastsprekers en opdrachten. Een workshop product- en arrangementontwikkeling maakt onderdeel uit van de training, zodat de training voor jou als ondernemer concrete ideeën en – mogelijk grensoverschrijdende - producten op zal leveren. Zo kun je jouw gasten, personeel of zakelijke relaties iets extra’s bieden en gericht doorverwijzen. Je wordt dus een echte gastheer of gastvrouw van het landschap, jouw landschap!

Samen zetten we De Groote Heide op de kaart

Na de training bouwen we samen verder aan de gezamenlijke promotie en beleving van Natuurgrenspark De Groote Heide, zodat bewoners en bezoekers de mooiste plekjes kunnen beleven. Je krijgt de kans om je speciale aanbod in de etalage te zetten en de beleving en zichtbaarheid van het Natuurgrenspark samen te vergroten. Daarnaast word je onderdeel van het landelijke netwerk van IVN Gastheren van het Landschap en word je betrokken bij campagnes en de ontwikkeling van nieuwe beleefconcepten.

Een niet te missen cursus voor...

Alle medewerkers van bedrijven en instellingen die met enthousiasme werkzaam zijn in horeca, recreatie en toerisme in Natuurgrenspark De Groote Heide. Zowel in Nederland als in België, zowel in de dag- als verblijfsrecreatie. Dus heb je een hotel, camping, B&B, theetuin, restaurant, verhuurbedrijf? Of bied je activiteiten aan in het gebied, verkoop je streekproducten of ben je actief in agrotoerisme? Doe mee en leer meer over Natuurgrenspark Groote Heide als basis voor je rol als Gastheer of Gastvrouw van het gebied!groote heide 2

Programma

Het programma is aangepast aan de verwachte Covid-maatregelen en richt zich op het buiten zijn, in kleine groepjes, waarbij het landschap tot leven wordt gebracht. In het programma staat naast beleving van het landschap, ook netwerken centraal. Iedere bijeenkomst wordt daarom – op gepaste wijze – afgesloten met een informele netwerkborrel. Globaal ziet het programma er als volgt uit:

Maandag 22 februari 2021

13-17u
(Achelse Kluis ovb)

 • Kennismaking met elkaar, IVN en het Natuurgrenspark De Groote Heide
 • Excursie in kleine groepen: Kennismaking met ontstaansgeschiedenis, cultuurhistorie en het heidelandschap van De Groote Heide
 • Over het keurmerk Gastheer van het Landschap en uitleg opdrachten

Dinsdag 16 maart 2020

13-17u
(Pelt ovb)

 • Bespreking huiswerkopdracht
 • Gastpresentatie: de unieke natuurwaarden van De Groote Heide
 • Excursie naar de vloeiweiden en Natura2000 gebied De Plateaux
 • Inspiratietafel & good-practices Gastheer van het Landschap

Maandag 29 maart 2021

13-17u (Borkel ovb)

 • Workshop product- en arrangementontwikkeling
 • Gastheer van Natuurgrenspark De Groote Heide, een kijkje in de toekomst
 • Excursie naar de Malpie

Dinsdag 20 april 2021

13-17u (Hamont Achel ovb)

 • Toekomstvisie
 • Pitches eindopdracht product- en arrangementontwikkeling
 • Bezoek belevingspad
 • Uitreiking certificaten en raamstickers Gastheer/-vrouw van het Landschap

Praktische informatie & aanmelden

 • Aanmelden is mogelijk tot uiterlijk 10 februari 2021 via de website van IVN.
 • Er is in totaal ruimte voor 25 deelnemers ( max. 2 personen per bedrijf). Inschrijving gaat op volgorde van aanmelding (vol = vol). Bij teveel inschrijvingen maken wij een wachtlijst en krijg je hiervan bericht. De training gaat door bij minimaal 15 aanmeldingen.
 • Vanwege de coronacrisis en de gevolgen voor veel ondernemers, neemt Natuurgrenspark De Groote Heide de kosten voor deze cursus volledig op zich. Ondernemers kunnen daarom gratis deelnemen (i.p.v. €250,-). Dit is incl. cursusmateriaal, gastsprekers, excursies, netwerkborrels, certificaat en raamsticker waarmee je duidelijk herkenbaar bent als officiële ‘Gastheer/-vrouw van Natuurgrenspark De Groote Heide.’

 • Om in aanmerking te komen voor het officiële certificaat en raamsticker Gastheer van het Landschap is aanwezigheid bij 3 van de 4 bijeenkomsten een voorwaarde.
 • Kun je onverwachts niet deelnemen aan de training? Tot 15 februari 2020 kun je je deelname kosteloos annuleren. Daarna moeten wij bij annulering 50% van de kosten in rekening brengen.
 • Tijdens de training houden wij rekening met de op dat moment geldende coronamaatregelen in België en Nederland. De bijeenkomsten vinden sowieso plaats in grote, goed geventileerde ruimtes.
 • Mocht je vragen hebben over de training, neem dan contact op met Ido de Haan van IVN Regio Zuid, via i.de.haan@ivn.nl of 06 – 46 61 82 80.

Geef hier je interesse door!

Meer weten?

Bekijk alvast de website van Natuurgrenspark De Groote Heide via www.degrooteheide.eu.

Algemene informatie

maandag 22 februari 2021 - 13:00 tot 17:00
dinsdag 16 maart 2021 - 13:00 tot 17:00
maandag 29 maart 2021 - 13:00 tot 17:00
dinsdag 20 april 2021 - 13:00 tot 17:00
Contactpersoon: