Gastheer van het Landschap
Recreatie
Vanaf
maandag01mrt202119:00

Programma IVN Gastheer van het Landschap Vechtdal 2021

Afgelopen jaar hebben veel Nederlanders door de coronamaatregelen de schoonheid van het Vechtdal (her)ontdekt. Veel mensen zijn onder de indruk van het natuurschoon. Niet alleen vakantiegangers, ook mensen uit eigen streek hebben de natuur en het landschap in de directe omgeving opnieuw leren kennen en waarderen. Als ondernemer kun je daar de vruchten van plukken. Een ondernemer die de bijzondere (natuurlijke) waarden van zijn eigen gebied goed kent en weet uit te dragen, is een interessante gastheer. Kun jij je gasten vertellen wat er allemaal in jouw gebied te zien en te doen is en weet je dit te vertalen naar toeristische producten? Word dan Gastheer van het Landschap Vechtdal en verrijk het verblijf van je gasten.

Cursus IVN Gastheer van het Landschap Vechtdal

In maart 2021 organiseert IVN Overijssel, samen met Marketing Oost, Vechtdal Marketing, Provincie Overijssel en andere partners de cursus ‘ IVN Gastheer van het Landschap’ in het Vechtdal. Ben jij horeca-, recreatie-, of agrarisch ondernemer in deze regio en wil je meer weten over de prachtige omgeving waarin jij gastheer bent? Doe dan mee en meld je aan voor de cursus. Kijk voor een impressie hier.

In de cursus krijg je specifieke gebiedsinformatie en leer je bijvoorbeeld meer over:

  • de ontstaansgeschiedenis van het landschap
  • de landschapstypen in het Vechtdal
  • kenmerkende flora en fauna en observatietips
  • cultuurhistorisch waarden
  • recreatieve mogelijkheden en de
  • bijzondere parels van het gebied.

Samen met de andere deelnemers bouw je aan een duurzaam recreatienetwerk van ondernemers die gezamenlijk de kwaliteiten van het gebied uitdragen. In samenwerking ontwikkel je activiteiten en producten waarmee je het gebied kunt promoten, meer klanten kunt bereiken en hen een optimale beleving kunt bieden. Een extra service, wat het verblijf én het gebied aantrekkelijker maakt.

Cursusopzet

De cursus bestaat uit drie dagdelen, een veldexcursie en een terugkombijeenkomst. Na het volbrengen van de cursus mag je je als ondernemer profileren als IVN Gastheer van het Landschap met een bijbehorend gevelbordje.

 “Ik heb veel nieuwe kennis opgedaan over het Vechtdal. Maar wat me echt heeft verrast in de cursus, was de focus op het ondernemen!” Antje Kingma – Boerhoes

Je leert ondernemers uit het Vechtdal echt kennen en je weet elkaar ook na de cursus te vinden. Samen versterken we het Vechtdal en kunnen het verhaal nog beter overbrengen aan onze gasten!” Johanneke Hagedoorn – Beerze Bulten

Cursusdata

  • Cursusdag 1 - Maandag 1 maart 2021, 19:00 – 21:30 uur - digitaal
  • Cursusdag 2 - Dinsdag 9 maart 2021, 19:00 –21:30 uur - digitaal
  • Cursusdag 3 - Donderdag 23 maart 2020, 19:00 – 21:30 uur - digitaal (tenzij mogelijk ‘live’)
  • Cursusdag 4 - Dinsdag 13 april, 10:00 – 16:00 uur - ‘live’, de datum kan verplaatst worden

Ongeveer een half jaar na de cursusdagen (najaar 2021) wordt er een terugkomdag georganiseerd, waarin je elkaar en andere Gastheren uit het Vechtdal ontmoet, actief aan de slag gaat met arrangementsvorming en eventueel nadere samenwerkingsafspraken maakt. De specifieke datum van de terugkomdag volgt nog.

Voor wie?

De cursus is geschikt voor alle recreatieve ondernemers in het Vechtdal zoals hotels, campings, bed and breakfasts, restaurants, vakantieparken, dagrecreatie (bv botenverhuur, kinderboerderij, outdoorsport), agrarische ondernemers die ook aan recreatie op hun erf doen, toeristische informatiepunten, etc. Deelname is mogelijk door één of twee personen per bedrijf/instelling, afhankelijk van het aantal aanmeldingen.

Kosten en aanmelden

Dankzij bijdragen van de provincie Overijssel en Vechtdal Marketing, kost deelname aan het programma slechts € 250,- per persoon, dit is inclusief lesmateriaal, vier cursusdagen, koffie/thee, een feestelijke afsluiting van de cursus met certificaat en een gevelsticker, en de terugkomdag. Er kunnen maximaal 25 personen deelnemen aan de cursus. Voor deze cursus geldt vol=vol dus meld je snel aan. Je kunt je aanmelden tot en met 24 februari. Dat kan via deze link: www.ivn.nl/gastheer-vechtdal.

Meld je aan! 

Corona

Vanwege corona zijn de eerste bijeenkomsten digitaal. Als het wel mogelijk is de bijeenkomsten ‘live’ te doen, dan doen we dit. De veldexcursie en de terugkomdag zijn sowieso ‘live’. Het kan zijn dat de veldexcursie verplaatst wordt vanwege corona maatregelen.

Uiteraard volgen we tijdens de cursusdagen alle geldende corona maatregelen van het RIVM.

Meer informatie

De cursus wordt uitgevoerd door IVN Overijssel samen met lokale organisaties. Ben je geïnteresseerd in de cursus IVN Gastheer van het Landschap en wil je meer informatie? Neem dan contact op met Lilian Dieben van IVN Overijssel via l.dieben@ivn.nl of 06-57446750. Neem ook eens een kijkje op www.gastheervanhetlandschap.nl. Hier vind je ook wie al Gastheer van het Landschap Vechtdal zijn.

Algemene informatie

maandag 1 maart 2021 - 09:30 tot dinsdag 13 april 2021 - 16:00
Locatie: 
Vechtdal
Nederland