Gastheer van het Landschap
Recreatie
Op
dinsdag23feb202113:00

Cursus Gastheerschap Grenspark Kalmthoutse Heide

Foto: Fred Severin

Wat maakt het gebied waarin je onderneemt bijzonder? Welke natuur, landschap en cultuur(historie) typeren jouw omgeving? En hoe kun je deze kennis vertalen naar concrete producten, diensten of arrangementen voor je gasten? Hoe draag je als recreatieondernemer je steentje bij aan de promotie van je gebied?  Dit – en nog veel meer – leer je in de IVN-training Gastheer van het Landschap! Op 23 februari a.s. start deze training van 4 dagdelen speciaal voor recreatieondernemers rondom Grenspark Kalmthoutse Heide.

Grenspark Kalmthoutse Heide

Grenspark Kalmthoutse Heide is een uniek, grensoverschrijdend gebied in Europa. Door de eeuwen heen hebben natuurlijke processen en mensenhanden het landschap vormgegeven. Het resultaat is een dynamisch landschap met unieke natuurverschijnselen en cultuurhistorie uit vervlogen tijden. Niet voor niets is een groot deel van dit bijzondere, grensoverschrijdende landschap benoemd als Natura2000 gebied. Veel partners werken samen om het toerisme in en de beleefbaarheid van het gebied te vergroten. Dit biedt prachtige kansen voor bedrijven in de toeristisch-recreatieve sector!

Training Gastheer van het Landschap 

De training ‘Gastheer van het Landschap’ bestaat uit 4 dagdelen boordevol informatie en interactie. Samen met andere ondernemers verdiep je je in het ontstaan en de bijzondere natuur van Grenspark Kalmthoutse Heide door middel van veldexcursies, prominente gastsprekers en opdrachten. Iedere deelnemer ontvangt een naslagwerk over Grenspark Kalmthoutse Heide, dat ook bruikbaar is voor uw gasten. Na de training ontvangt u het certificaat en gevelbordje Gastheer/vrouw van het Landschap voor Grenspark Kalmthoutse Heide en wordt u opgenomen in het overzicht op onze website
https://grensparkkalmthoutseheide.com/gastheren/.

Samen zetten we Grenspark Kalmthoutse Heide op de kaart

Na de training bouwen we samen verder aan de gezamenlijke promotie en beleving van Grenspark Kalmthoutse Heide, zodat bewoners en bezoekers de mooiste plekjes kunnen beleven. Je krijgt de kans om je speciale aanbod in de etalage te zetten en de beleving en zichtbaarheid van het Natuurgrenspark samen te vergroten. Daarnaast word je onderdeel van het landelijke netwerk van IVN Gastheren van het Landschap en kun je meedoen aan natuurcampagnes en de ontwikkeling van nieuwe beleefconcepten.

Een niet te missen cursus voor...

Alle medewerkers van bedrijven en instellingen die met enthousiasme werkzaam zijn in horeca, recreatie en toerisme rondom Grenspark Kalmthoutse Heide. Zowel in Nederland als in België, zowel in de dag- als verblijfsrecreatie. Dus heb je een hotel, camping, B&B, theetuin, restaurant, verhuurbedrijf ....? Of bied je activiteiten aan in het gebied, verkoop je streekproducten of ben je actief in agrotoerisme? Doe mee en leer meer over de Kalmthoutse Heide als basis voor je rol als Gastheer of Gastvrouw van het gebied!

Programma

Het programma is aangepast aan de geldende en verwachte Covid-maatregelen in België en Nederland. Hierdoor is de training deels online en deels buiten. Indien mogelijk vindt de afsluitende bijeenkomst fysiek plaats bij De Vroente in Kalmthout. Het programma ziet er als volgt uit:

1

23 februari 2021 (13.00-17.00u)

online via Zoom

 • Introductie
 • Kennismaking
 • Ontstaansgeschiedenis Kalmthoutse Heide (gastspreker)
 • opdrachten

2

9 maart 2021 (13.00-17.00u)

online via Zoom

 • De bijzondere natuur van Grenspark Kalmthoutse Heide (gastspreker)
 • Online excursie
 • Opdrachten

3

23 maart 2021 (13.00-17.00u)

Locatie: Buiten (indien mogelijk)

 • Fietsexcursie (i.s.m. boswachters) langs twee natuurparels van Grenspark Kalmthoutse Heide
 • Netwerkborrel

4

13 april 2021 (13.00-17.00u)

Locatie: De Vroente, Kalmthout
(alternatief: online via Zoom)

 • Gastheer van het Landschap, en nu?
 • Presentaties eindopdracht
 • Uitreiking trainingscertificaten, gevelbordjes en raamstickers
 • Afsluiting en netwerkborrel 

Praktische informatie & aanmelden

 • Aanmelden is mogelijk tot uiterlijk 12 februari 2021 via het inschrijfformulier
 • Er is in totaal ruimte voor 25 deelnemers (max. 2 personen per bedrijf). Inschrijving gaat op volgorde van aanmelding (vol = vol). De training gaat door bij minimaal 10 aanmeldingen.
 • De totale kosten bedragen €150,- per deelnemer voor de hele cursus. Dit bedrag is inclusief cursusmateriaal, gastsprekers, excursies, netwerkborrels, certificaat, gevelbordje en raamsticker. Vanwege de aanhoudende Coronacrisis hebben wij besloten om de cursus toegankelijker te maken door de kosten te verlagen naar €150 i.p.v. €250.
 • Om in aanmerking te komen voor het officiële certificaat en raamsticker Gastheer van het Landschap is aanwezigheid bij 3 van de 4 bijeenkomsten een voorwaarde.
 • Kun je onverwachts niet deelnemen aan de training? Tot 20 februari 2021 kun je je deelname kosteloos annuleren. Daarna moeten wij bij annulering 50% van de kosten in rekening brengen.
 • Mocht je vragen hebben over de training, neem dan contact op met Ido de Haan van IVN Regio Zuid, via i.de.haan@ivn.nl of 0031 (0)6  46618280.
   

Inschrijven

Meer weten?

Bekijk alvast de website van Grenspark De Kalmthoutse Heide:

 

Algemene informatie

dinsdag 23 februari 2021 - 13:00
dinsdag 9 maart 2021 - 13:00
dinsdag 23 maart 2021 - 13:00
dinsdag 13 april 2021 - 13:00