Gastheer van het Landschap
Recreatie
Vanaf
dinsdag24nov202013:00

Cursus Gastheerschap Geopark Peelhorst en Maasvallei i.o.

Foto: Hans Koster Fotografie (www.hanskosterfotografie.nl

Wat maakt het gebied waarin je onderneemt bijzonder? Welke geologie, natuur en cultuur(historie) typeren jouw omgeving? En hoe kun je deze kennis vertalen naar concrete producten, diensten of arrangementen voor je gasten? Hoe draag je als recreatieondernemer je steentje bij aan gebiedspromotie?  Dit – en nog veel meer! – leer je in de IVN-training Gastheer van het Landschap! Op 24 november a.s. start deze training speciaal voor recreatieondernemers in Geopark Peelhorst en Maasvallei i.o.  

Over Geopark Peelhorst en Maasvallei i.o.

De Peelhorst en Maasvallei is een uniek gebied in Europa. Onder invloed van de oeroude Peelrandbreuk is er een dynamisch landschap ontstaan met unieke natuurverschijnselen en cultuurhistorie uit vervlogen tijden. Het landschap is zelfs zo bijzonder dat er wordt toegewerkt naar de status van UNESCO Geopark. Daarbij is een grote rol voor ondernemers weggelegd!

Training Gastheer van het Landschap

De training ‘Gastheer van het Landschap’ bestaat uit 4 dagdelen. Samen met andere ondernemers maak je kennis met het Geopark Peelhorst en Maasvallei i.o. door middel van veldexcursies, prominente gastsprekers en opdrachten. Een workshop product- en arrangementontwikkeling maakt onderdeel uit van de training, zodat de training concrete ideeën en producten op zal leveren. Zo kun je jouw gasten, personeel of zakelijke relaties iets extra’s bieden en goed en gericht doorverwijzen. Je wordt dus een echte gastheer of gastvrouw van het landschap, jouw landschap!

Na de training bouwen we samen verder aan de gezamenlijke promotie en beleving van Geopark Peelhorst en Maasvallei, zodat bewoners en bezoekers de mooiste plekjes kunnen beleven. Je krijgt de kans om je speciale aanbod in de etalage te zetten en de beleving en zichtbaarheid van het Geopark samen te vergroten. Daarnaast word je onderdeel van het landelijke netwerk van IVN Gastheren van het Landschap en word je betrokken bij campagnes en de ontwikkeling van nieuwe beleefconcepten.

geopark1Een niet te missen cursus voor...

Alle medewerkers van bedrijven en instellingen die met enthousiasme werkzaam zijn in horeca, recreatie en toerisme in Geopark Peelhorst en Maasvallei i.o (zie kaartje), zowel in de dag- als verblijfsrecreatie. Dus heb je een hotel, camping, B&B, theetuin, restaurant, verhuurbedrijf? Of bied je activiteiten aan in het gebied, verkoop je streekproducten of ben je actief in agrotoerisme? Doe mee en leer meer over de Peelrandbreuk als bodem voor beweging!

  Programma

  De cursus zal plaatsvinden op vier middagen in de winter van 2020-2021. Iedere bijeenkomst wordt afgesloten met een informele netwerkborrel. Het programma van de training is globaal als volgt:

  Dinsdag 24 november 2020

  13-17u (Uden)

  • Kennismaking met elkaar, IVN en Geopark Peelhorst en Maasvallei
  • De Peelrandbreuk en het ontstaan van Peelhorst en Maasvallei
  • Excursie: de natuur van de Peelrandbreuk (gids: Ernest de Groot)

  Dinsdag 15 december 2020

  13-17u (Deurne)

  • Opdracht historie van het landschap
  • Excursie: de Peelrandbreuk ondergronds (gids: Henk Kerkers)
  • Cultuurhistorie in Peelhorst en Maasvallei (gastspreker: Jan Timmers)
  • Inspiratietafel & good-practices Gastheer van het Landschap

  Dinsdag 12 januari 2021

  13-17u (Neer)

  • De Peelrandbreuk in het Limburgse landschap (gastspreker: Har Kuijpers)
  • Workshop product- en arrangementontwikkeling
  • Gastheer van Geopark Peelhorst en Maasvallei, een kijkje in de toekomst

  Dinsdag 9 februari 2021

  13-17u (nntb)

  • Naar een Unesco Geopark (gastspreker: Marion van den Akker)
  • Pitches eindopdracht product- en arrangementontwikkeling
  • Excursie
  • Uitreiking certificaten en raamstickers Gastheer/-vrouw van het Landschap

  Praktische informatie & aanmelden

  • Aanmelden is mogelijk tot uiterlijk 17 november 2020
  • Er is in totaal ruimte voor 25 deelnemers per cursus. Inschrijving gaat op volgorde van aanmelding (vol = vol). Bij teveel inschrijvingen maken wij een wachtlijst en krijg je hiervan bericht. De cursus gaat door bij minimaal 15 aanmeldingen (max. 2 personen per bedrijf).
  • De kosten bedragen €250,- per deelnemer (incl. BTW) voor de hele cursus. Dit bedrag is incl. cursusmateriaal, gastsprekers, excursies, netwerkborrels, certificaat en raamsticker waarmee je duidelijk herkenbaar bent als officiële ‘Gastheer/-vrouw van Geopark Peelhorst en Maasvallei i.o.’
  • Om in aanmerking te komen voor het officiële certificaat en raamsticker Gastheer van het Landschap is aanwezigheid bij 3 van de 4 bijeenkomsten een voorwaarde.
  • Kun je onverwachts niet deelnemen aan de training? Tot 20 november 2020 kun je je deelname kosteloos annuleren. Daarna moeten wij bij annulering 50% van de kosten in rekening brengen.
  • Tijdens de training houden wij rekening met de op dat moment geldende coronamaatregelen. De bijeenkomsten vinden sowieso plaats in grote, goed geventileerde ruimtes.
  • Mocht je vragen hebben over de training, neem dan contact op met Ido de Haan van IVN Regio Zuid, via i.de.haan@ivn.nl of 06 – 46 61 82 80.

  Meld je nu aan!

  Meer weten?

  Bekijk alvast de website van Geopark Peelhorst en Maasvallei i.o.: www.peelhorstenmaasvallei.nl

  Algemene informatie

  dinsdag 24 november 2020 - 13:00 tot 17:00
  dinsdag 15 december 2020 - 13:00 tot 17:00
  dinsdag 12 januari 2021 - 13:00 tot 17:00
  dinsdag 9 februari 2021 - 13:00 tot 17:00
  Contactpersoon: