Gastheer van het Landschap
Landschap
Vanaf
maandag04nov201913:00

Cursus Gastheer van het Landschap GrensPark Kempen~ Broek

Voor ondernemers én werknemers in de regio

Wat maakt het gebied waarin je onderneemt zo bijzonder? Welke natuur en cultuur(historie) typeren jouw omgeving?  En hoe kun je deze kennis vervolgens vertalen naar een unique selling point voor jouw bedrijfsvoering? Gemeente Weert, Regionaal Landschap Kempen en Maasland en IVN Limburg nodigen jou uit voor de cursus Gastheerschap van het GrensPark Kempen~Broek.

Het programma ‘Gastheer van het Landschap’ laat jou in vier middagbijeenkomsten het landschap op een nieuwe manier ontdekken. Samen met andere ondernemers zie je kansen om met je producten, diensten of arrangementen in te spelen op de bijzondere kenmerken van het gebied. Zo kun je jouw gasten, personeel of zakelijke relaties iets extra’s bieden en goed en gericht doorverwijzen. Je wordt dus een echte ambassadeur van het landschap.  

Wat levert de cursus ‘Gastheer van het landschap’ jou op? 

 • Beleef het GrensPark Kempen~Broek op een nieuwe manier. Tijdens de cursus ervaar je door middel van excursies en ander cursusmateriaal zelf de bijzondere natuur en cultuur(historie).
 • Ontdek nieuwe kansen om jouw producten, diensten of arrangementen verder te ontwikkelen en aan te laten sluiten op bijzondere kenmerken in het landschap.
 • Uit onderzoek blijkt dat natuur een steeds belangrijkere rol speelt bij het kiezen van een (vakantie)bestemming. Als gastheer of –vrouw kun jij met verhalen de authentieke identiteit van Grenspark Kempen~Broek overdragen naar jouw gasten. Je ontvangt hiervoor bijzondere weetjes, nieuws uit de regio of andere gebieden en communicatiematerialen die dat verhaal kunnen ondersteunen.
 • Als gastheer of -vrouw ben je onderdeel van het landelijke IVN netwerk met ruim 2500 horeca- en recreatieondernemers. Samen werken zij aan de vertaling van natuur en landschap naar een recreatief aanbod voor bezoekers. Daarbij word je betrokken bij landelijke campagnes en ontvang je inspirerende voorbeelden. 
 • Je ontvangt een jaarlidmaatschap bij IVN. Hiermee kun je gratis of met korting deelnemen aan activiteiten, cursussen en lezingen en krijg je korting in de webwinkel.  
   

Wat houdt de cursus in?

‘Gastheer van het landschap’ is een landelijk programma van het Instituut voor Natuureducatie (IVN) waarmee recreatieondernemers en werknemers worden opgeleid als trotse ambassadeur van hun landschap. Landelijk zijn al ruim 2.500 gastheren opgeleid!

De cursus is bedoeld voor recreatieondernemers en werknemers (dag- en verblijfsrecreatie) die die zich (actief) willen inzetten en betrokken voelen bij de regio GrensPark Kempen~Broek. Zij willen het landschap (meer) betrekken in hun bedrijfsvoering. Tijdens vier dagdelen, verspreid over twee maanden, word je meegenomen in de bijzondere natuur en cultuur(historie) in het landschap. Hierdoor kun jij bijzondere weetjes, routes en plekken delen met jouw gasten. Daarnaast brengen we je samen met andere ondernemers. Meerdere organisaties, zoals RECRON, Koninklijke Horeca Nederland, Limburg Marketing, Regionaal Landschap Kempen en Maasland en de terrein beherende organisaties, zijn betrokken bij de invulling en uitvoering van de cursus in GrensPark Kempen~Broek.

Programma

De cursus zal plaatsvinden op vier middagen in het najaar van 2019. Om het certificaat te behalen zal elke cursist minimaal drie van de vier bijeenkomsten moeten bijwonen. De locaties worden later bekend gemaakt, maar zeker is dat we tweemaal in Nederland en tweemaal in België bij elkaar zullen komen. Bij voorkeur wordt de cursus in een bedrijf van een deelnemende cursist verzorgd. Zo kijken we ook 'bij elkaar in de keuken'. Bekijk het (voorlopige) programma hier. De data van de cursus zijn:

 • 4 november, 13:00u
 • 18 november, 13:00u
 • 2 december, 13:00u
 • 16 december, 13:00u

Praktische informatie & aanmelden

 • Aanmelden is mogelijk tot uiterlijk 28 oktober 2019.
 • Er is in totaal ruimte voor 25 deelnemers per cursus. Inschrijving gaat op volgorde van aanmelding (vol = vol). Bij teveel inschrijvingen maken wij een wachtlijst en krijg je hiervan bericht. De cursus gaat door bij minimaal 15 aanmeldingen.
 • Dankzij een bijdrage van Provincie Limburg, gemeente Weert en GrensPark Kempen~Broek is de eigen bijdrage slechts €195,- per deelnemer (incl. BTW) voor de hele cursus. Dit bedrag is incl. cursusmateriaal, gastsprekers, excursies, netwerkborrels, certificaat en gevelstickers waarmee je duidelijk herkenbaar bent als officiële ‘Gastheer van GrensPark Kempen~Broek’.
 • Kun je onverwachts niet deelnemen aan de cursus? Tot 21 oktober kun je jouw deelname kosteloos annuleren. Daarna moeten wij helaas bij annulering 50% van de kosten in rekening brengen. 
 • Mocht je vragen hebben over de inhoud van de cursus Gastheer van het Landschap, neem dan contact op met Cindy Nordhausen van IVN, via c.nordhausen@ivn.nl of 06 - 51853607.

 

Meld je nu aan!

Algemene informatie

maandag 4 november 2019 - 13:00 tot 17:00
maandag 18 november 2019 - 13:00 tot 17:00
maandag 2 december 2019 - 13:00 tot 17:00
maandag 16 december 2019 - 13:00 tot 17:00
Contactpersoon: