Gelderland
Recreatie
Vanaf
dinsdag08mrt202213:00

Word Gastheer van het Landschap in gemeente Epe

De inschrijving voor IVN Gastheer van het Landschap in Epe is gesloten. 

Natuur en landschap spelen een steeds belangrijkere rol bij het kiezen van een vakantiebestemming. Als gastheer van je eigen gebied kun je als recreatie- en horecaondernemer daar de vruchten van plukken en je gasten alles vertellen over de mooiste plekjes en cultuurhistorie van jouw gebied. Zodoende beleven gasten de omgeving optimaal en verrijkt het hun verblijf of bezoek aan het gebied.

Maak het verblijf van jouw gasten nóg aantrekkelijker

In maart organiseert IVN Gelderland, samen met de gemeente Epe, Stichting Promotie Gemeente Epe,/VVV Epe en Veluwe op 1 de cursus ‘Gastheer van het Landschap’ in de gemeente Epe. Ben jij een toeristisch- of horeca-ondernemer in deze regio? En wil je meer weten over de prachtige omgeving waarin jij gastheer- of vrouw bent? Doe dan mee en meld je aan!

In de cursus krijg je specifieke gebiedsinformatie en leer je meer over bijvoorbeeld de ontstaansgeschiedenis, landschapskenmerken, natuurwaarden, erfgoed, recreatieve mogelijkheden en de mooie plekjes. Samen met de andere deelnemers bouw je aan een duurzaam recreatienetwerk van ondernemers die gezamenlijk de kwaliteiten van het gebied uitdragen. In samenwerking ontwikkel je ideeën waarmee je het gebied kunt promoten, meer klanten kunt bereiken en hen een optimale beleving kunt bieden. Een extra service, wat het verblijf én het gebied aantrekkelijker maakt. Je wordt verrast door je eigen omgeving tijdens de cursusdagen (op diverse locaties).

Programma en cursusdata

De cursus bestaat uit drie cursusdagen, een veldexcursie en een terugkombijeenkomst. Na het afronden van de cursus mag je je als ondernemer profileren als Gastheer van het Landschap met een bijbehorend gevelbordje.

Dinsdag 8 maart (van 13.00 tot 17.00 uur)
Thema ontstaan van het landschap: Hoe is het landschap van de Veluwe ontstaan? Interessante presentatie en korte excursie over het erfgoed en de cultuurhistorie van Gemeente Epe.

Dinsdag 15 maart (van 13.00 tot 17.00 uur)
Thema flora en fauna: Welke planten en dieren leven er in Epe en omgeving? Welke tips kun je gasten geven over wild spotten op de Veluwe, en wat zijn leuke natuurtips? Boeiende presentatie en korte excursie.

Dinsdag 22 maart (van 13.00 tot 17.00 uur)
Thema Recreatie & toerisme: Welke toeristen en recreanten komen naar Epe, hoe kun je natuurbeleving meer inzetten in jouw bedrijf, en hoe bereik je jouw gasten nóg beter met een goed verhaal over de natuur rond jouw bedrijf? Een middag vol workshops en lezingen.

Dinsdag 5 april (hele dag, excursie)
Thema zien & beleven: Op deze dag bezoeken we een aantal mooie natuurgebieden in Epe en omgeving. Je leert jouw omgeving op een andere manier kennen! We gaan op pad met de boswachter en genieten onderweg van een heerlijke lunch.

Terugkomdag (datum in overleg gepland, najaar 2022)
Ongeveer een half jaar na de cursusdagen wordt er een terugkomdag georganiseerd, waarin je als opgeleide gastheren- en vrouwen elkaar opnieuw ontmoet, actief aan de slag gaat met arrangementsvorming en eventueel nadere samenwerkingsafspraken maakt. De specifieke datum van de terugkomdagen wordt tijdens de cursus in overleg met de deelnemers gepland.
 

Locatie

De locatie verschilt per cursusmiddag, maar is altijd in de gemeente Epe en zo mogelijk bij de recreatieondernemers. Zo kun je een kijkje nemen bij jouw collega’s in de buurt en leer je elkaars bedrijven beter kennen. Heb je als ondernemer een locatie ter beschikking? Laat het ons weten! We informeren je op tijd waar de cursusdagen worden gehouden.

Voor wie?

De cursus is geschikt voor alle recreatieondernemers in de gemeente Epe, zoals hotels, campings, bed and breakfasts, restaurants, vakantieparken etc. Deelname is mogelijk door één of twee personen per bedrijf/instelling, afhankelijk van het aantal aanmeldingen.

Kosten en aanmelden

Dankzij bijdragen van de Veluwe Alliantie, Veluwe op 1 en SPGE, kost deelname aan het programma slechts € 75,- per persoon (normaal gesproken € 250), dit is inclusief lesmateriaal, vier cursusdagen, koffie/thee, een feestelijke afsluiting van de cursus met certificaat en een gevelbordje*, en de terugkomdag. Er kunnen maximaal 25 personen deelnemen aan de cursus. Voor deze cursus geldt vol=vol dus meld je snel aan.

*Om in aanmerking te komen voor het officiële certificaat en gevelbordje Gastheer of –vrouw van het Landschap is aanwezigheid bij 3 van de 4 bijeenkomsten een voorwaarde.

Volledig Coronaproof

Uiteraard is het programma coronaproof en worden de bijeenkomsten aangepast aan de dan heersende maatregelen. Waar kan, zijn de bijeenkomsten fysiek in een ruime en goed geventileerde ruimte. Als nodig, worden de theoriegedeelten online gegeven, aangevuld met buitenexcursies in kleine groepjes. We communiceren hier ca. 2 weken voorafgaand aan de cursusdata over.

Meer informatie

De cursus wordt uitgevoerd door IVN Gelderland in samenwerking met lokale organisaties. Neem voor meer informatie contact op met IVN Gelderland, Mirjam Koedoot (m.koedoot@ivn.nl) of 026 351 2927 of neem eens een kijkje op www.gastheervanhetlandschap.nl.

Algemene informatie

dinsdag 8 maart 2022 - 13:00 tot 17:00
dinsdag 15 maart 2022 - 13:00 tot 17:00
dinsdag 22 maart 2022 - 13:00 tot 17:00
dinsdag 5 april 2022 - 09:00 tot 17:00
Locatie: 
Epe
Nederland
Contactpersoon: 
Google Maps image