Instituut voor natuureducatie en duurzaamheid

Feiten en cijfers

Diverse onderzoeken hebben de afgelopen jaren aangetoond dat de natuur een gunstige invloed heeft op de totale ontwikkeling van kinderen.

Natuur is goed voor hun zintuigen, motoriek, concentratie, denkvermogen en creativiteit.  Maar denk ook aan de ontwikkeling van sociale vaardigheden. Kinderen maken immers sneller vriendjes als ze buiten spelen. Vaker eropuit dus! Helaas is het omgekeerde het geval. Kinderen komen steeds minder in de natuur, wat kan leiden tot lichamelijke en psychische klachten.

Kijk hier voor onderzoeksresultaten die aantonen hoe belangrijk buiten zijn voor kinderen is. 

Factsheet Jeugd, Natuur & Gezondheid

Een klein beetje groen blijkt al verrassend veel invloed te hebben. Natuur
werkt als een vluchtheuvel voor de geest.

IVN Beetje Natuur, Grote Invloed - Factsheet.pdf

Vanuit het project Gezonde Schoolpleinen zijn feiten en cijfers verzameld omtrent bewegen en buitenspelen, een groene omgeving en gezonde ontwikkeling van de jeugd. Deze cijfers tonen kort maar krachtig aan dat een Gezond Schoolplein een waardevolle aanvulling is op de leefomgeving van kinderen. Meer weten? Download de factsheet

Dankzij ons landelijke netwerk van 25.000 bevlogen vrijwilligers bij 170 lokale IVN-afdelingen en vele samenwerkingspartners beleven nu al jaarlijks meer dan 250.000 kinderen de natuur van dichtbij.