Word klimaatdocent

Update 19 november 2019: de klimaattrainerspool 2020 zit vol. We gaan met 15 IVN klimaattrainers aan de slag om in 2020 overal in het land klimaatlessen tijdens de IVN klimaatcursus te verzorgen. Wil je in 2021 meedoen. Stuur dan een mail zodat we je einde 2020 kunnen benaderen. 

Voor een nieuwe cursus van IVN zijn we op zoek naar trainers met affiniteit met klimaat(verandering). We zoeken mensen die het leuk vinden om tijdens een 6-daagse IVN-cursus (die door IVN-afdelingen wordt georganiseerd) twee avonden aanwezig te zijn om klimaatlessen te geven. Dit zal je doen in je eigen omgeving.

Over de IVN Klimaatcursus en de trainerspool 

Tijdens de nieuwe ‘Klimaatcursus’ gaan we tijdens zes dagdelen de kennis en het bewustzijn vergroten over klimaatverandering. Tijdens de cursus bieden we zowel theorie als ook tips en tricks om zelf aan de slag te gaan met klimaatverandering. 
De cursus bestaat uit twaalf modules die tijdens zes bijeenkomsten worden gegeven. Als IVN-klimaattrainer ben je verantwoordelijk voor de uitvoering van de drie klimaatlessen.  
Overzicht zes bijeenkomsten en twaalf cursusmodules (waarvan klimaatlessen 1,2,3) door jou worden gegeven op twee bijeenkomsten (avonduren of weekenden)

 1. Introductie en klimaatles 1
 2. Excursie A en Storytelling theorie
 3. Klimaatles 2 en klimaatles 3
 4. Klimaatactie en Storytelling voor klimaat
 5. Excursie B en Aan de slag
 6. Klimaatactie en afsluiting

Vanaf april 2020 zal deze cursus worden uitgerold over alle provincies en kan je als klimaattrainer aan de slag mits een IVN-afdeling in jouw buurt aan de slag gaat om de cursus te organiseren. 

De klimaatlessen zijn vooraf ontwikkeld. Je mag tijdens het lesgeven uiteraard een persoonlijke draai aan deze lessen geven. Voor deze cursus hoef je geen klimaatexpert te zijn, maar moet je wel affiniteit hebben met het klimaat(verandering) en ervaring hebben met het geven van trainingen. 

Ook niet-IVN leden kunnen zich aanmelden voor de trainerspool. 

Wat vragen wij van jou?

(inzet: 20 uur, excl. reistijden, voor voorbereiding en uitvoering lessen)

 • Je neemt deel aan de train-the-trainersdag  28 maart 10-16 uur in Utrecht of Amsterdam)
 • Je verdiept je in de online modules op leer je groen (duurzaamheid en klimaatverandering ( 2 uur)
 • Je stemt vooraf en tijdens de cursus met het cursusteam van de IVN afdeling af over cursusdata en andere praktische zaken. (inzet 2 uur)
 • Tijdens de cursus ben je twee avonden (van 5 uur) beschikbaar om de klimaatlessen te geven. Hierbij zal je de lessen geven in je eigen omgeving. Dit zal zelfstandig of in duo’s plaatsvinden. De lessen staan vast en vormen de rode draad van de IVN Klimaatcursus. Je maakt gebruik van een draaiboek en we stellen docentenhandleidingen voor je beschikbaar)

Wat bieden we?

 • Bij inzet als klimaattrainer tijdens de IVN Klimaatcursus ontvang je een eenmalige vrijwilligersvergoeding van 125 Euro (o.a. om jouw reiskosten te dekken) Vanuit de trainerspool zetten we bij een aanvraag vanuit een IVN-afdeling de trainer in die het dichtste woont bij de cursuslocatie)
 • Gratis Train-the trainersdag 28 maart, 10-16 uur Amsterdam of Utrecht)
 • Toegang tot online leermodule Klimaatverandering op ons IVN. Niet IVN leden ontvangen een gratis lidmaatschap cadeau (i.w.v 24 Euro om van dit aanbod gebruik te kunnen maken) 


Meedoen? 

Stuur een korte motivatie (max. 100 woorden) samen met onderstaande gegevens naar Alina Salomon. Binnen twee weken neemt het cursusteam telefonisch contact met je op voor een korte intake, waarbij we je graag meer uitleg geven over de cursus en de inzet als klimaattrainer. Aanmelden voor de IVN trainerspool Klimaatcursus is mogelijk tot 1 december 2019. 

 • jouw naam
 • op welk nummer kunnen we je bellen voor het kennismakingsgesprek
 • jouw woonplaats en provincie
 • jouw mailadres 
 • actief bij IVN (afdeling en rol), actief bij andere groene of duurzame (vrijwilligers)organisatie
 • Wat maakt jou de geschikte kandidaat voor de trainerspool klimaatcursus?