Bomen & Struiken
dinsdag30nov2021

MeerBomenNu

Help mee met het (ver)planten van 1 miljoen bomen

De huidige ecologische crisis vereist het grootschalig aanplanten van - biodivers - groen. In de natuur staan miljarden jonge zaailingen, die het op die plek niet redden, niet de gewenste soort zijn of met teveel zijn en door de bosbeheerder worden versnipperd. Maar we kunnen die mini-boompjes natuurlijk ook verplanten. Vanaf maart 2020 werken Urgenda, Caring Farmers en MEERGroen samen om op die manier bomen te verplanten: https://meerbomen.nu/. Het streven is om nog dit jaar 1 miljoen bomen te oogsten en op een andere plaats te planten. Vanaf dit jaar doet het IVN mee!

Hoe werkt het

Een groep vrijwilligers oogst de zaailingen. De oogst kan door iedereen worden opgehaald om te planten. Het mooie is, het is GRATIS.

Het oogsten kan alleen na toestemming van de terreinbeheerder. Die zal soms gemakkelijk te overtuigen zijn, omdat je helpt met het beheren.  De lengte van de oogst is van knie- tot manshoogte, groot genoeg om aan te slaan en klein genoeg om te vervoeren. De mooiste exemplaren laat je staan.  De oogst kan direct naar afnemers, als die er zijn, die ze meteen planten. Als er nog geen bestemming is worden de boompjes gesorteerd en er worden gelabelde bundels (van 15 tot 25 stuks) van gemaakt. Daarna worden ze vervoerd naar een tijdelijke locatie: een bomenhub, om te wachten op een planter of eventueel te overwinteren. De maanden om te planten: november tot maart. Iedereen kan meedoen: bedrijven, burgers, boeren, gemeenten, scholen, scouting.

IVN sluit zich aan  

Er is behoefte aan allerlei soorten vrijwilligers. Er zijn er die de handen graag uit de mouwen steken, of die willen coördineren, mensen die contacten hebben met gemeenten en grondeigenaren, ecologen, maar ook chauffeurs met een auto mét trekhaak. Bij IVN zijn deze vrijwilligers in ruime mate te vinden. Er zijn veel IVN’ers in werkgroepen voor praktisch natuurbeheer, die werken in de natuur en in contact komen met zaailingen die afgevoerd of versnipperd worden. Maar ook leden van bomenwerkgroepen zijn mogelijk geïnteresseerd. Het IVN heeft ook contact met gemeenten en beherende organisaties als Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten.

Bomenplanner

Vanaf september van dit jaar is er een online Bomenplanner. Op deze site kun je je aanmelden: https://bomenplanner.meerbomen.nu/. Het is mogelijk een oogstlocatie of plantlocatie aan te melden. Als je je aanmeldt als vrijwilliger vul je persoonsgegevens in en vervolgens geef je op of je oogster, planter, oogstbegeleider en/of organisator wil zijn. Je kunt ook aangeven of je in bezit bent van een eigen spade of bats, een kruiwagen of aanhangwagen hebt, en of je een (elektrische) auto met trekhaak in de aanbieding hebt. Als je een plantlocatie hebt, moet je aangeven wat de grondsoort is: klein, veen, zand.

Op de site van MeerBomenNu zijn handige instructiefilmpje en handleidingen te vinden: https://meerbomen.nu/over-de-actie/downloads/.

 

Workshop  2022 Oogstbegeleider worden

IVNers die bij MeerBomenNu hun bomenexpertise willen delen of hier meer over willen leren kunnen oogstbegeleider worden. Op 8 oktober is er weer een oogstbegeleiderscursus (Uddel, Gelderland)  Er is plek voor 10 deelnemers vanuit IVN. IVNers kunnen hun reiskosten declareren als ze dit jaar minimaal 1 keer meedraaien op een oogstdag. 

OnsIVN

Iedereen die meer wil weten over MeerBomenNu is welkom op de onsIVN groep: https://ons.ivn.nl/groepen/ivn-en-meerbomennu-op-naar-een-miljoen-bomen/822