Natuur en duurzaamheid
Bomen & Struiken
dinsdag30nov2021

MeerBomenNu

Help mee met het (ver)planten van 1 miljoen bomen

De huidige ecologische crisis vereist het grootschalig aanplanten van - biodivers - groen. In de natuur staan miljarden jonge zaailingen, die het op die plek niet redden, niet de gewenste soort zijn of met teveel zijn en door de bosbeheerder worden versnipperd. Maar we kunnen die mini-boompjes natuurlijk ook verplanten. Vanaf maart 2020 werken Urgenda, Caring Farmers en MEERGroen samen om op die manier bomen te verplanten: https://meerbomen.nu/. Het streven is om nog dit jaar 1 miljoen bomen te oogsten en op een andere plaats te planten. Vanaf dit jaar doet het IVN mee!

Hoe werkt het

Een groep vrijwilligers oogst de zaailingen. De oogst kan door iedereen worden opgehaald om te planten. Het mooie is, het is GRATIS.

Het oogsten kan alleen na toestemming van de terreinbeheerder. Die zal soms gemakkelijk te overtuigen zijn, omdat je helpt met het beheren.  De lengte van de oogst is van knie- tot manshoogte, groot genoeg om aan te slaan en klein genoeg om te vervoeren. De mooiste exemplaren laat je staan.  De oogst kan direct naar afnemers, als die er zijn, die ze meteen planten. Als er nog geen bestemming is worden de boompjes gesorteerd en er worden gelabelde bundels (van 15 tot 25 stuks) van gemaakt. Daarna worden ze vervoerd naar een tijdelijke locatie: een bomenhub, om te wachten op een planter of eventueel te overwinteren. De maanden om te planten: november tot maart. Iedereen kan meedoen: bedrijven, burgers, boeren, gemeenten, scholen, scouting.

IVN sluit zich aan  

Er is behoefte aan allerlei soorten vrijwilligers. Er zijn er die de handen graag uit de mouwen steken, of die willen coördineren, mensen die contacten hebben met gemeenten en grondeigenaren, ecologen, maar ook chauffeurs met een auto mét trekhaak. Bij IVN zijn deze vrijwilligers in ruime mate te vinden. Er zijn veel IVN’ers in werkgroepen voor praktisch natuurbeheer, die werken in de natuur en in contact komen met zaailingen die afgevoerd of versnipperd worden. Maar ook leden van bomenwerkgroepen zijn mogelijk geïnteresseerd. Het IVN heeft ook contact met gemeenten en beherende organisaties als Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten.

Bomenplanner

Vanaf september van dit jaar is er een online Bomenplanner. Op deze site kun je je aanmelden: https://bomenplanner.meerbomen.nu/. Het is mogelijk een oogstlocatie of plantlocatie aan te melden. Als je je aanmeldt als vrijwilliger vul je persoonsgegevens in en vervolgens geef je op of je oogster, planter, oogstbegeleider en/of organisator wil zijn. Je kunt ook aangeven of je in bezit bent van een eigen spade of bats, een kruiwagen of aanhangwagen hebt, en of je een (elektrische) auto met trekhaak in de aanbieding hebt. Als je een plantlocatie hebt, moet je aangeven wat de grondsoort is: klein, veen, zand.

Op de site van MeerBomenNu zijn handige instructiefilmpje en handleidingen te vinden: https://meerbomen.nu/over-de-actie/downloads/.

Webinar IVN en Urgenda samen voor MeerBomenNu

Hanneke  van Ormondt (campagneleider MeerBomenNu van Urgenda) en projectleider Alina Salomon (Natuur, Klimaat & Duurzaamheid) vertellen je tijdens deze webinar meer over de campagne MeerBomenNu.  We onderzoeken hoe IVN hieraan kan bijdragen (via educatie, groenbeheer, netwerk etc) en ontdekken op welke manier MeerBomenNu, dus het planten van 1 miljoen ook een kans kan zijn voor IVNers om bijvoorbeeld de zwerm (potentiele groene vrijwilligers) meer te betrekken of de kunnen laten zien dat we dé expert zijn in natuureducatie. Er is plek voor 50 deelnemers. Meld je  hier aan en zet 15 december 16-17  uur in je agenda. 

Workshop  Oogstbegeleider worden

IVNers die in 2022 bij MeerBomenNu hun bomenexpertise willen delen, kunnen oogstbegeleider worden. We organiseren op 23 januari een trainingsdag. Er is plek voor 10 deelnemers. De dag wordt verzorgt door een ervaren oogstbegeleider: Irma de Die. IVNers nemen gratis aan de workshop deel en organiseren of begeleiden na afloop in februari en maart zelf een bomenoogstsessie. We bieden een lunch en reiskostenvergoeding (maximaal 50 Euro aan). Nog geen lid bij IVN, maar wel zin om oogstbegeleider te worden. Geen probleem. Geef je hier op om lid te worden. https://www.ivn.nl/word-lid

De workshop vindt plaats van 11-14 uur. Inloop is vanaf 10.45 op station Wolfheze. Vanaf daar lopen we naar de oostlocatie. Warme kleren, werkhandschoenen en spade graag zelf meenemen. 

 

OnsIVN

Iedereen die meer wil weten over MeerBomenNu is welkom op de onsIVN groep: https://ons.ivn.nl/groepen/ivn-en-meerbomennu-op-naar-een-miljoen-bomen/822