Duurzaamheid
donderdag02dec2021

Klimaatmars Amsterdam: een terugblik

 

Klimaatmars Amsterdam, de Steilrand was erbij!!

 

“Wie wil er mee naar Amsterdam voor de Klimaatmars op zaterdag 6 november” vroeg Martin van Bommel een tijdje geleden aan via de nieuwsbrief alle leden? Hij was zelf al een keertje naar Den Haag geweest en vond het een geweldige ervaring. Jan Mulder en ondergetekende wilden (en konden) dat ook wel eens mee maken en onze zorgen over het klimaat met de wereld delen. In Glasgow was op dat moment weer de hele wereldtop bij elkaar om tot het zoveelste verdrag te komen. De wereldleiders breken zich al decennia het hoofd over de ingewikkelde problematiek die nu toch wel steeds duidelijker is en roept om harde maatregelen. Langer dralen is geen optie meer! Daarom waren er 6 november overal op de wereld dit soort klimaatmarsen om de stem van het volk luid en duidelijk te laten horen!

Op de eerste plaats enorme overbevolking in de armere delen van de wereld, overconsumptie in de rijkere delen van de wereld en vasthouden aan fossiele brandstoffen zijn een paar belangrijke oorzaken. Verkeerd ontwikkelde economische systemen die ervoor zorgen dat er van hot naar her gesleept wordt over de wereld met grondstoffen, om er in lage lonen-landen goedkope wegwerpproducten van te maken. Verkeersstromen over water en door de lucht die daar weer het gevolg van zijn en een gigantische berg afval waar we mee in onze magen zitten… Te veel eten en voedselproductie op de ene plek en te weinig op de andere met alle gevolgen van dien.

Het is allemaal met elkaar verweven en ik los dat nu niet even een twee drie op met een verslag van een indrukwekkende dag. Wat in tientallen jaren is scheef gegroeid heeft ook tijd nodig om recht getrokken te worden. De media staan er elke dag mee vol en er worden best wel oplossingen gezocht en ook gevonden maar het probleem is immens groot, complex en wereldwijd. Deze demonstratie gaf mensen puur de kans om wederom hun zorgen te uiten en vreedzaam de straat op te gaan. Die kans hebben we met drie bestuursleden benut.

Even na 8 uur s ’morgens stapten we met z’n vieren in de auto. We hadden ervoor gekozen om toch maar niet met de trein te gaan omdat je dan 2 x 3 uur met mondkapje in een bomvolle trein zit en we het op deze manier toch ecologisch verantwoord vonden. Bovendien moesten we vanaf de Bijlmer met bussen vanwege werkzaamheden, dus was de auto nu toch echt handiger. Een dochter van Martin die over was uit Gent wilde ook mee.

De reis vlotte goed en om 10.15 parkeerden we in garage Weesperplein, op loopafstand van de Dam en het hoofdkantoor van IVN aan de Plantage Middenlaan naast de Hortus en Artis. We werden gastvrij ontvangen door Alina Salomon, die ons trakteerde op lekkere koffie en een complete lunch. Pure verwennerij! Ze had meer mensen verwacht maar we waren uiteindelijk maar met maar 8 landelijke leden op kantoor, mede door corona waarschijnlijk.

We togen samen naar de Dam en onderweg groeide de gevarieerde stoet en zagen we veel meer groene IVN-jassen en petten en ook schoonmakers van de grote rivieren met borden en jassen, soortgenoten zogezegd. Toeristen keken soms als “botauto’s” want die komen voor andere groene zaken naar onze hoofdstad… Aangekomen op de Dam verwachtten we nog een grote groep van de Maascleanup, waar wij ook elk jaar aan deelnemen. Die waren met de trein vanuit Roermond afgereisd samen met Britt Dragstra, die sinds kort junior projectleider is bij IVN Limburg. Ze hadden 150 kartonnen borden mee met de oproep om de petitie te tekenen om de Maas als rechtspersoon in de wet te krijgen, een uniek en nobel streven voor onze Mooder Maas. De borden werden uitgedeeld aan wie interesse had, evenals de harten van milieudefensie en diverse andere borden. Even later werd Britt uitgebreid geïnterviewd door RTL. Later thuis bleek dat Noï Boesten, ook een junior bij IVN Limburg goed voor PR gezorgd had bij de omroep en dat wierp dus echt wel zijn vruchten af. Zo vaak komen we met IVN en Maascleanup toch niet op het landelijke nieuws… Toch wel mooi en vooral dat de jeugd nu de kar trekt is prachtig!! De gele borden vielen de hele tocht door de stad goed op.

Maar wij vielen met onze knalgroene clubjassen en vlaggen ook goed op en diverse deelnemers vroegen zelfs wat de Steilrand betekende. Het bordje van Martin met de pakkende korte tekst “blablabla is geen actie” ging ook diverse keren op de foto. Ik had mijn creativiteit ook botgevierd op een aantal borden voor mezelf en Jan. Voordat de stoet van 40.000 mensen zich in gang zette vanaf de Dam hebben we geprobeerd zoveel mogelijk groepen en leuzen te bekijken, waardoor we wel de andere IVNers uit het oog verloren. We zagen indrukwekkende, ludieke en ook humoristische teksten maar ook veel kinderen die pakkende tekeningen meedroegen. Zelfs een hond liep met een bord op zijn rug dat hij liever geen “hot dog” wilde worden op een “hot planet” en een knap jong stelletje wilde liever alleen een “hot date”!

Via megafoons werden allerlei leuzen geroepen om de deelnemers mee te laten zingen en roepen. Allemaal netjes en zonder enige wanklank. Bij de grote stand van milieudefensie draaide een stand-in voor Rutte aan de wereldbol als een varken aan het spit, en riep steeds maar lachend dat het allemaal vanzelf goed zal komen, hahaha…..woehaha. Intussen weten we wel beter!! De stoet trok door de binnenstad via de grachtengordel naar het Westerpark waar een grote slotmanifestatie gehouden werd. De biologische landbouwers riepen de regering op om van ons land een gidsland te maken voor biologische land- en tuinbouw en de veeteelt af te schalen naar alleen binnenlandse behoefte. De huidige manier levert 10 miljard op maar kost 20 miljard aan milieuschade hadden ze berekend. De enorme subsidies komen nu ook nog steeds bij de gangbare bedrijven terecht en zo wordt de oude manier van werken in stand gehouden. Ook kunstmest moet de wereld uit want gebruik en productie leveren beide enorme schade op aan bodem en lucht en daarmee kunnen we het stikstofprobleem in één klap oplossen!  Ons land is veel te klein om te produceren voor 80 % export. Werk aan de winkel voor het nieuwe kabinet klonk de overduidelijke oproep.

Er waren diverse politici aanwezig (voornamelijk van zogenaamd linkse signatuur, CDA, VVD en nog verder naar rechts schitterden door afwezigheid)  en hielden warme pleidooien om toch vooral eindelijk wereldwijd voor klimaat te kiezen i.p.v. vast te houden aan deze ongebreidelde economische groei die niet vol te houden is. Al met al was het een indrukwekkende dag en de aanwezige politie stond relaxed aan de kant te kijken en hoefde alleen het verkeer op enkele plaatsen tegen te houden, en na afloop mensen de weg terug te wijzen. Zo kan het ook en natuurliefhebbers en klimaat-critici vormen blijkbaar een vreedzame match. De oproep na afloop om geen afval achter te laten was nauwelijks nodig. En voor alle spandoeken en dergelijke waren verzamelplekken ingericht en daar werd goed gebruik van gemaakt. Zo hoort het ook maar wij hebben de borden mee terug genomen voor een volgende keer. Moe maar voldaan reden we terug naar Limburg waar we erachter kwamen dat we intussen het RTL nieuws hadden gehaald. De kers op de taart van een vermoeiende maar indrukwekkende dag Amsterdam!

 

Angelique, mede namens Jan en Martin (IVN De Steilrand)