Natuur en duurzaamheid
Duurzaamheid
dinsdag09jun2020

IVN Klimaatcursus: De Groene Verandering

Klimaat- en natuureducatie gaan hand in hand. Na alle veranderingen van de afgelopen tijd wordt steeds duidelijker wat invloed van de mens op het klimaat is en andersom. Nu activiteiten langzaam weer op gang komen en echt contact weer mogelijk is, kijken we graag vooruit naar de offline Klimaatcursus. Ben jij nieuwsgierig naar de werking van het klimaat en wil je een steentje bijdragen? Lees dan snel verder! 

Introductiefilmpje IVN Klimaatcursus:

Accepteer cookies
Tijdens de cursus wordt ingegaan op de huidige stand van zaken rondom klimaatverandering en de wisselwerking tussen mens en klimaat. Er worden onderwerpen besproken als de ecologische voetafdruk, klimaatrechtvaardigheid en klimaatcommunicatie.

Naast informeren heeft deze cursus ook als doel mensen handvatten te bieden om zelf in actie te komen. Daarom worden er in de cursus voorbeelden aangehaald die laten zien hoe je in actie kunt komen. De cursisten brengen op hun een eigen manier het geleerde in de praktijk door het opzetten van een persoonlijk actieplan. Aan het eind van de cursus hebben cursisten een stevige dosis kennis, inspiratie en vaardigheden om een positieve, duurzame impact te hebben op hun omgeving.

Om deel te nemen aan de cursus is geen voorkennis vereist. Het enige wat je nodig hebt is de motivatie om samen te leren en een steentje bij te dragen.

Cursus in het kort

De cursus bestaat uit 6 bijeenkomsten van 3,5 uur. Elke bijeenkomst bestaat uit 2 modules en een half uur pauze. De modules zijn:

  • - Introductie en kennismaking
  • - 2 of 3 excursies (bv. klimaatverandering in eigen regio, klimaatactie in beeld, etc.)
  • - 3 klimaatlessen (gegeven door IVN-klimaattrainers)
  • - Een les over economische systeem- en klimaatverandering
  • - Een workshop storytelling (theorie en toepassing)
  • - Twee lessen klimaatactie (opzetten en uitvoeren actieplan)
  • - Afsluiting, presentatie actieplan en evaluatie

Cursus bij mij in de buurt

Vanaf augustus 2020 wordt de cursus door verschillende IVN-afdelingen georganiseerd. O.a in Bergen op Zoom, Amersfoort en Veenendaal.

Geplande klimaatcursussen 2020

De cursus in Bergen op Zoom start op woensdag 26 augustus 2020. Opgeven hiervoor doe je hier: https://www.ivn.nl/afdeling/groene-zoom/activiteiten/klimaatcursus-de-groene-verandering

IVN afdeling Amersfoort organiseert een cursus vanaf 24 september: https://www.ivn.nl/afdeling/amersfoort/activiteiten/ivn-amersfoort-klimaatcursus

IVN afdeling Veenendaal-Rheden en IVN afdeling Ede zullen  begin november samen de IVN klimaatcursus aanbieden. De cursusdata worden binnenkort hier bekend gemaakt: https://www.ivn.nl/afdeling/veenendaal-rhenen

Cursus organiseren

Wil je als een van de eerste IVN-afdelingen de klimaatcursus organiseren? Voor de klimaatcursus worden klimaatdocenten opgeleid om afdelingen te ondersteunen bij het geven van de drie klimaatlessen. IVN kan in het najaar van 2020 vijf afdelingen ondersteunen bij de opzet, uitvoering en promotie van de Klimaatcursus. Wil je de cursus in het voorjaar van 2021 aanbieden? Laat het ons dan weten zodat we met je mee kunnen denken.

Neem bij belangstelling of vragen contact op met Alina Salomon: a.salomon@ivn.nl