Natuur en duurzaamheid
IVN
dinsdag09jun2020

IVN kalender 'een duurzaam jaar'

De kalender is weer beschikbaar. Iedere maand staat een ander thema centraal dat te maken heeft met natuur en duurzaamheid. Denk aan: zwerfafval, vergroening en biodiversiteit. Tips, achtergrondinformatie en voorbeelden uit de praktijk inspireren de lezer om zelf ook aan de slag te gaan. Diverse initiatieven van IVN-afdelingen uit het hele land komen aan bod. De kalender gaat meerdere jaren mee. 

Het idee werd geboren uit de vraag: hoe kunnen we duurzaamheid concreet en tastbaar maken zodat het aanzet tot actie en een duurzamer leven? Het resultaat is een kalender vol mooie foto’s, achtergrondinformatie, tips en duurzame uitdagingen die eraan bij kunnen dragen dat duurzaamheid in het leven van de lezer handen en voeten krijgt. De kalender nodigt je uit elke maand je ecologische voetafdruk te verkleinen zowel thuis, bij je IVN-afdeling als in je omgeving.

Gifvrij inkt
De bedenkers wilden niet dat de kalender na een jaar bij het oud papier ligt. Daarom is deze evenals een verjaardagskalender elk jaar opnieuw te gebruiken. De gebruikte foto’s vormen de top 12 van de IVN fotoactie Natuur & Duurzaamheid. De kalender is zo milieuvriendelijk mogelijk gemaakt en gifvrij gedrukt met cradle-to-cradle gecertificeerde inkten.

Thema’s
Interessant is dat de thema’s gelinkt zijn aan de actualiteit en tijd van het jaar. Het thema van februari is energie. In die maand komt de Warme Truiendag aan bod. En mensen die nadenken over zonneboilers en warmtepompen krijgen de tip eens te kijken naar de Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE) die tegemoetkoming geeft bij de aankoop van zonneboilers, warmtepompen, biomassaketels en pelletkachels. In februari is er ook aandacht voor het bewustwordingsspel We-Energy Game dat IVN’ers uit de regio Limburg ontwikkeld hebben.

Tiny Forest
In mei is er aandacht voor de bijensterfte en de actie van Nederland Zoemt. In maart is gekozen voor het thema vergroening. Operatie Steenbreek ondersteunt gemeenten, bewoners en ondernemers die hun tuin en/of de openbare ruimte willen vergroenen. Een zogeheten Tiny Forest (een dichtbegroeid inheems bos ter grootte van een tennisbaan) aanleggen, kan ook helpen bij de vergroening. In december staat mobiliteit in de schijnwerpers en komen onder andere de snelfietsroutes en de wekelijkse wandelingen van stichting Gezond Natuur Wandelen aan bod.   

Bestellen doe je hier.