Natuur en duurzaamheid
Duurzaamheid
vrijdag06aug2021

Duurzame Dinsdag 7 september

Dinsdag 7 september is het Duurzame Dinsdag, de jaarlijkse 'Prinsjesdag van de Duurzaamheid'. Dan krijgen duurzame initiatieven uit de samenleving een podium in politiek Den Haag. De koffer die overhandigd wordt aan het kabinet zit dit jaar vol met 414 initiatieven!

Deze duurzame innovaties dingen mee naar verschillende prijzen. Waaronder de IVN Natuurprijs, die we uitreiken aan het beste initiatief dat mensen en organisaties weer in contact brengt met de natuur. 

Kijk 7 september live mee 

Op 7 september van 14.30 uur tot 17.15 uur kun je het hele programma - waaronder ook de Duurzame Troonrede en een dialoog met Tweede Kamerleden - online volgen via een livestream. De link naar de livestream kun je vanaf 1 september vinden op www.duurzamedinsdag.nl. We hopen dat je er bij bent!

Naar de livestream

Programma

Locatie: Programma geheel online, met livestream vanuit New Babylon
Dagvoorzitter: Natasja van den Berg en Sjoerd Luteyn

  • 14.20 Online inloop
  • 14.30 Opening en check-in
  • 14.40 Uitreiking Duurzame Lintjes 2021
  • 15.00 Duurzame Troonrede, door Werner Schouten, voorzitter van de Jonge Klimaatbeweging
  • 15.20 Analyse van de initiatieven in de Duurzame Dinsdag koffer 2021, door GreenWish
  • 15.30 Welk stukje van de puzzel heb jij in handen? Samenwerken aan duurzame doorbraken
  • 16.00 Dialoog met Tweede Kamerleden
  • 16.40 Overhandiging van de Duurzame Dinsdag koffer aan het kabinet
  • 16.50 Een jury onder leiding van Maurits Groen zal prijzen uitreiken aan de beste ideeën. Bekendmaking van de winnaars van de:

Lidl Voedselprijs, voor initiatieven op het gebied van duurzame voedselproductie en consumptie;
ING Circulair ondernemenprijs, voor initiatieven op het gebied van circulaire economie en al verder denken over opschaling of doorontwikkeling.
Greenchoice Energieprijs, voor initiatieven dat écht bijdraagt aan een duurzame werelde
en de lokale energietransitie;
VHG Groenprijs, voor initiatieven waarin bewoners, groenprofessionals en gemeenten samenwerken aan vergroening van hun buurten;
IVN Natuurprijs, voor initiatieven die bijdragen aan natuur-inclusief leren,  werken en wonen? 
- Duurzame Dinsdagprijs, deze prijs is voor ideeën die betrekking hebben op alle of combinaties van de volgende thema's.

Duurzame dinsdagDe eerste dinsdag van september

Tijdens deze Duurzame Dinsdag staan kantelpunten (tipping points) centraal. Door de achteruitgang van biodiversiteit komen steeds meer ecosystemen onder druk. En volgens het IPCC klimaatrapport stevenen we af op 3 tot 5 graden opwarming, in plaats van de gewenste "well below 1.5 degrees" die leiders eerder in Parijs hadden afgesproken. Het is eenvoudig om cynisch te worden over de taak die voorligt. Maar de exponentiële processen van verandering die zich afspelen in ecologische systemen zien we ook terug in de aard van maatschappelijke systemen. Hier ligt een sleutel voor de oplossingen.

Sociale veranderingen gaan vaak eerst tergend langzaam, en dan plotseling heel snel. Denk alleen al aan de adoptie van internet, of de houding ten opzichte van tabak. We focussen deze Duurzame Dinsdag op het versnellen van deze kantelpunten, door de initatieven uit de samenleving (aangemeld in de Duurzame Dinsdag koffer) in gesprek te brengen met beleidsmakers, politici, wetenschappers, bedrijven, kunstenaars en journalisten.

Duurzame Dinsdag 7 september is tevens de aftrap van de Maand van de Duurzame Doorbraak, waarin een groot aantal maatschappelijke bewegingen en organisaties de krachten bundelen om de duurzaamheidstransitie te versnellen. 

staatssecretaris koffer duurzame dinsdag
Naar Duurzame Dinsdag 2021