Natuur en duurzaamheid
Duurzaamheid
donderdag25aug2022

Duurzame Dinsdag 2022: de genomineerden zijn....

Op 6 september is het Duurzame Dinsdag, de Prinsjesdag van de duurzaamheid. Minister voor Klimaat en Energie Rob Jetten neemt dan de Duurzame Dinsdag in ontvangst. Een koffer vol met  300 duurzame ideeën en initiatieven uit het hele land.  Dit jaar is het alweer de 24e editie.

De koffer geeft een inspirerend beeld van de ‘stand van het land’ op duurzaamheidsgebied. De ideeën komen van (startende)ondernemers, stichtingen en particulieren. Soms zijn ze nog in de ideeënfase, soms staat er al een internationaal bedrijf. In het Trendrapport Duurzame Dinsdag worden de innovaties verder geduid.

De koffer van 2022

In de koffer van 2022 zijn natuur en biodiversiteit de grote stijgers. Ook waren er veel initiatieven die zich richten op energie en inkomensongelijkheid. Niet alle ideeën komen makkelijk van de grond. Zo is er veel behoefte aan nieuwe woonvormen maar lopen veel initiatiefnemers tegen bestaande wet- en regelgeving aan. Duurzame Dinsdag is dan ook een uitgelezen kans voor duurzame denkers en doeners om met de landelijke en provinciale politiek in gesprek te gaan. Waar is meer regie van de overheid nodig? Waar zitten knelpunten in de wet die innovaties belemmeren? Tijdens een interactieve sessie gaan initiatiefnemers, wetenschappers en Kamerleden met elkaar in dialoog.

Duurzame DinsdagIVN Natuurprijs

Op Duurzame Dinsdag worden ook themaprijzen uitgereikt voor de meest vernieuwende en impactvolle initiatieven uit de Duurzame Dinsdagkoffer. Naast Lidl, ING, Greenchoice en VHG heeft ook IVN een eigen prijs: de IVN Natuurprijs.


De genomineerden zijn:

De IVN Natuurprijs wordt uitgereikt aan een initiatief dat bijdraagt aan natuur-inclusief leren, werken en wonen. De genomineerden zijn...

  • Struikroven, Eindhoven
    Elk jaar gaan er honderden voetbalvelden aan bestaande planten en struiken verloren, omdat het moet wijken voor sloop of renovatie van woonwijken. Struikroven redt het groen uit voor-en achtertuinen en geeft het een nieuwe bestemming. Dit doen ze samen met bewoners uit de buurt in opdracht van woningcorporaties, projectontwikkelaars of gemeenten.
  • Rechten voor de Natuur, Amsterdam
    In steeds meer landen wordt de natuur erkend als rechtspersoon. Het toekennen van eigen rechten helpt bij het beschermen van natuur, voor huidige en toekomstige generaties. Rechten voor de Natuur geeft advies aan overheden, bedrijven en organisaties. Zo wordt in Nederland opgeroepen eigen rechten te geven onder andere het Waddengebied en de Maas.
  • Forest Fitness, Rucphen
    Veel bossen en bosjes in Rucphen kenmerken zich voornamelijk door monoculturen met dennen, sparren of eiken. Daarom is de natuurwerkgroep Rucphen gestart met Forest Fitness. Het doel is om de bossen weer fitter en weerbaar te maken. Zo worden er andere boom- en struiksoorten gepland die de verzuring van de bodem tegengaan.

Duurzame Troonrede

Een Prinsjesdag is geen Prinsjesdag zonder een troonrede en lintjes. De duurzame troonrede wordt dit jaar voorgedragen door schrijfster Eva Rovers. Sinds 2017 schrijft Eva over manieren waarop gewone mensen zorgen voor buitengewone maatschappelijke veranderingen. De drie duurzame lintjes gaan dit jaar naar mensen die zich inzetten voor het klimaat en duurzaam eten.

Naar de site van Duurzame Dinsdag