Natuur en duurzaamheid
Duurzaamheid
Op
dinsdag18okt202212:30

lunchlezing najaar 2022

IVN natuur, klimaat & duurzaamheid

IVN organiseert op 18 oktober 12.30 een lunchlezing. 

  • 12.25 inloop in zoom-meeting
  • 12.30 welkom door Alina Salomon (IVN Natuur&duurzaamheid)
  • 12.40 keuze uit drie lezingen á 45 minuten
  • 13.25 afsluiting en 1 minuut inkijk lezingen

Geef je hier op voor de lunchlezing en kies de lezing die je wilt volgen. De lunchlezing richt zich op IVN leden, Groene (oud)Trainees en alumni van de IVN klimaatcursus. 

Op 15 oktober ontvang je de zoomlink om deel te nemen.

Achteraf ontvang je handouts en presentaties via onsIVN. We voegen je na afloop van de lezing toe aan de de groep Samen Duurzaam op OnsIVN. 

Johan Vollenbroek

Stikstof in perspectief: een overzicht over de huidige stikstofproblematiek in Nederland

Johan Vollenbroek is voorzitter van Mobilisation for the Environment, de organisatie achter de stikstofrechtszaak. De stikstofcrisis is op dit moment een zeer opstreden onderwerp en sterk gepolariseerd. Vanuit IVN Natuureducatie willen we terug naar de basis en een overzicht geven van de invloed van te veel stikstof op de natuur.

Johan belicht de relatie tussen klimaat, stikstof en voeding en gaat erop in wat je zelf kunt doen aan de stikstofproblematiek. 

Venex Watebawa

Irresponsible investment and climate change in Uganda

Venex Watebawa is team leader of the Water and Environment Media Netwoks Uganda, a team of journalists focusing on environmental issues and media activism in Uganda. In 2020, while investigating the destruction of tropical rain forest, Venex was arrested and detained by security forces. He is continuously intimidated and harassed, but continues his work on environmental issues.

In this lecture Venex will explain how irresponsible investment impact climate change in Uganda, focusing on palm oil and sugar cane plantations replacing tropical rain forest.

Joep Karskens

Een positief geluid voor natuur en duurzame landbouw

Joep Karskens van Greenpeace werkt als Community Mobiliser aan maatschappelijk draagvlak voor natuur, biodiversiteit en duurzame landbouw. Hoe kunnen we de zorg voor kwetsbare natuur en onze voedselproductie weer in balans  brengen in Nederland? Dit vraagstuk gaat ook natuurliefhebbers bij IVN aan het hart. Samen kunnen we duurzame oplossingen dichterbij brengen. Tijd voor een ontmoeting!

Dat het niet goed gaat met de Nederlandse natuur is bekend. Stikstof eist een zware tol en brengt veel van onze kwetsbare natuurgebieden in gevaar. De weg naar duurzame landbouw is ingezet, maar kan een steuntje in de rug van natuurliefhebbers goed gebruiken. Joep gaat met de deelnemers in gesprek om te verkennen hoe vrijwilligers met een passie voor biodiversiteit een rol kunnen en willen spelen bij een landelijke campagne voor natuur en duurzame landbouw.

Samen met Alina Salomon (projectleider klimaat en duurzaamheid bij IVN)  organiseert Joep op 3 november een vervolgbijeenkomst in Amsterdam (17.00-19.30). Hier gaan we met IVN’ers onderzoeken hoe we in toekomst biodiversiteit een stem kunnen geven. Hou voor de vervolgbijeenkomst de website in de gaten.

 

 

Algemene informatie

dinsdag 18 oktober 2022 - 12:30