Natuur en duurzaamheid
IVN
Op
zaterdag18jan202009:30

IVN Nieuwjaarsymposium

Het nieuwe tijdperk

Wat staat de natuur en het klimaat te wachten in de toekomst? Hoe gaan we om met ecologische en duurzame uitdagingen in de 21e eeuw? Wil je hier meer over weten? Kom zaterdag 18 januari 2020 naar het IVN symposium ‘Het nieuwe tijdperk’ voor een programma vol toekomstgerichte sprekers en workshops en ga het nieuwe decennium samen met ons goed van start! 

Aanmelden is helaas niet meer mogelijk. We zitten vol. Wil je op de wachtlijst? Stuur dan een mail naar a.salomon@ivn.nl

Programma

 • 09.30 Inloop
 • 10.00 Ochtendlezing: René ten Bos
 • 11.15 Workshopronde 1
 • 12.30 Lunch
 • 13.30 Workshopronde 2
 • 15.00 Middaglezing: Martin Drenthen
 • 15.45 Afsluiting en borrel

Workshops

Tijdens het symposium is er keuze uit onder andere de volgende workshops

 • Natuurbescherming in het tijdperk van de mens – Boris van Meurs
 • Circulaire economie, de nieuwe toekomst? – Eveline Kantor
 • De mensgemaakte wereld: een speculatieve workshop over onze mogelijke toekomsten met technologie – Michelle Geraerts
 • Tiny Forests: kleinschalig groen met grote impact – Karin van Toor
 • Duurzame ambassadeurs* – Groene Trainees 2019

Inschrijven voor de workshops doe je op de dag zelf, dus op 18 januari. Deze workshops worden in beide rondes gegeven, dus mocht de workshop van jouw keuze de ene ronde vol zijn, dan heb je in de volgende ronde nog kans! * Workshop 6 zal één keer gegeven worden en is alleen bedoeld voor de IVN Duurzaamheidsambassadeurs. 

De locatie

Het Nieuwjaars symposium vindt plaats in het Honigcomplex te Nijmegen. De oude Honigfabriek dient vandaag de dag als locatie voor evenementen en allerlei duurzame en lokale initiatieven. Voor meer informatie en bereikbaarheid van de locatie, zie https://honigcomplex.nl/praktische-informatie/ 

Aanmelden

Om dit evenement mogelijk te maken vragen we een vergoeding voor deelname (€27.50), hierbij zit de lunch inbegrepen. Dit evenement is toegankelijk voor iedereen, ook niet IVN-leden. Reageer snel, want er is ruimte voor 100 deelnemers en vol is vol!  Meld je aan via deze link

Voor algemene vragen kun je ons bereiken via: symposiumivn2020@gmail.com.

Beschrijving lezingen (sprekers) en workshops  

Sprekers

René ten Bos was tot begin dit jaar Denker des Vaderlands en schreef de boeken ‘Dwalen in het Antropoceen’ en ‘Extinctie’. René ten Bos is filosoof en hoogleraar aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Zijn werk kenmerkt zich vaak door zware thema’s die hij vaak met humor en blijmoedigheid benadert. Hij schreef over de verhouding tussen mens en dier, over de ecologische catastrofe die de mensheid heet, over de ondoorzichtige transparantie van water, maar ook over bureaucratie, gestes en tal van andere onderwerpen. 

Martin Drenthen werkt als universitair hoofddocent filosofie aan de Universiteit in Nijmegen.  Als toonaangevend milieufilosoof is hij gespecialiseerd in de relatie tussen mens en natuur.  De laatste tijd houdt hij zich bezig met ethische vragen rondom de terugkeer van grote zoogdieren. Hierover schreef hij samen met anderen het boek 'De wolf terug. Eng of enerverend?' In 2019 verscheen van zijn hand 'Natuur binnen of buiten het hek? over de spanning tussen natuurbeheer en veeteelt, en de grens tussen natuur en cultuurland.

Workshops

Natuurbescherming in het tijdperk van de mens – Boris van Meurs

Wat betekent natuur nog als alles onder invloed staat van de mens? In deze interactieve workshop gaan we deze vraag middels een debat vanuit verschillende perspectieven bestuderen. Ontdek onverwachte invalshoeken op een prangende vraag!

Is circulaire economie de nieuwe toekomst? – Eveline Kantor

De huidige ecenomie, kunnen we daar nog wel mee verder in de toekomst en zou het ook anders kunnen? Duik samen met Eveline Kantor in de wereld van de circulaire economie. Zij studeerde Industrial Ecology in Delft en Social & Organisational Psychology in Leiden. 

De rol van walvissen in tijden van klimaatverandering - Frank Zanderink

In deze workshop wordt ingezoomd op het belang van bemesting van het fytoplankton door walvissen. We gaan de oceanische kringloop nabootsen en veranderen door menselijk ingrijpen. We ervaren dat de kringloop behoorlijk uit balans raakt en leren daarbij ook wat de consequenties zijn voor de totale kringloop, visstanden, zuurproductie en klimaatbeheersing/verandering. Tot slot de vraag: hoe zouden we met zijn allen het ecosysteem weer in goede richting in kunnen duwen?

Het mensgemaakte tijdperk?  Een speculatieve workshop over onze mogelijke toekomst(en) met natuur en  technologie – Michelle Geraerts

In een workshop gebaseerd op de praktijk van 'speculatieve cultuur' neemt cultureel antropologe Michelle Geraerts het publiek mee in een verkenning van mogelijke toekomstbeelden waarin technologie niet weg te denken is. Vandaag de dag leven we niet alleen samen met andere organismen of biologische wezens, maar wordt ons bestaan ook in toenemende mate vergezeld door zelfdenkende en -lerende software (kunstmatige intelligentie), robots, en andere machines. 

Tiny Forests: kleinschalig groen met grote impact – Karin Toor

Het kleinste en hipste bos ter wereld is het Tiny Forest. Weet jij waarom dit zo’n effectieve manier is om meer groen in onze wereld te krijgen? Je leert het tijdens deze workshop. Daarnaast hoor je er niet alleen over, maar ga je ook een Nijmeegs Tiny Forest bezoeken! Bei slecht weer laten we de wandeling achterwege en gaan we op papier ons eigen Tiny Forest ontwerpen. 

NB: Neem je jas mee naar deze workshop en houd er rekening mee dat je ongeveer 20 minuten aan het wandelen bent. 

 

Algemene informatie

zaterdag 18 januari 2020 - 09:00