Natuur in de Buurt
maandag14mei2018

Jongeren leren van de natuur in ‘De Wilde Stad’

Van natuur kun je leren en natuur vind je overal, vooral in de stad. Dat blijkt uit de op 1 maart gelanceerde film ‘De Wilde Stad’ van EMS FILMS. Inmiddels zijn er al 100.000 bezoekers in de bioscoop naar de film geweest. IVN Natuureducatie en BiomimicryNL ontwikkelden samen lesmateriaal voor het Voortgezet Onderwijs bij deze film, waarmee jongeren zelf op avontuur kunnen in hun eigen stad of dorp: onderzoekend leren bij uitstek.

Duurzame oplossingen uit de natuur

De stad is een natuurgebied, rijk aan voedsel, huisvesting en broedmogelijkheden. In de laatste vijftien jaar is de biodiversiteit er met 20% toegenomen; dieren en planten hebben zich aangepast aan het leven in de stad. De stad vervangt de natuur dus niet, de stad is óók natuur. En van natuur kun je leren. Het is een inspiratiebron als het gaat om duurzame oplossingen voor hedendaagse problemen. Of het nou gaat om wonen, energie, vervoer, voedsel of communicatie; als je naar de natuur kijkt, geeft dat verrassende inzichten.

Op avontuur in eigen stad

Dat is wat we leerlingen willen laten zien en vooral zelf laten ervaren: dat oplossingen voorhanden zijn als je anders naar dingen leert kijken. Nieuwsgierig gemaakt door de film ‘De Wilde Stad’ gaan ze zelf op avontuur in hun eigen stad of dorp. Op zoek naar oplossingen die er al zijn, maar die ze alleen nog moeten vinden. Lekker naar buiten, onderzoekend leren. De uitdaging voor de leerlingen van de bovenbouw van het Voortgezet Onderwijs is dat ze hier zelf een plan voor moeten maken.

Het lespakket

Het lespakket bestaat uit opdrachten die tot de verbeelding spreken, zoals ‘afval bestaat niet’ en ‘duurzaam wonen’. Iedere opdracht start met een uitgebreide filmclip uit ‘De Wilde Stad’ en vervolgens maken de leerlingen gebruik van een Biomimicry-bril, waarmee ze de natuur als model zien. Ook de docenten zijn niet vergeten. Zij kunnen docentenmateriaal downloaden met extra informatie over Biomimicry, beoordelingscriteria en verwijzingen naar relevante eindtermen.

Het materiaal is geheel gratis en eenvoudig te downloaden voor iedereen die er gebruik van wil maken.

Het lesmateriaal is beschikbaar via:

http://www.dewildestad.nl/leren-van-de-natuur/

http://www.biomimicrynl.org/de-wilde-stad---bovenbouw-voortgezet-onderwijs.html

https://www.ivn.nl/de-wilde-stad