De schooltuin: een jaar rond met je handen in de grond
(Moes)tuinen
donderdag07okt2021

Nationale Onderwijsfilm 2021 prijs voor De Schooltuin

De Schooltuin film heeft de Nationale Onderwijsfilm 2021 gewonnen. Deze award wordt jaarlijks uitgereikt voor mooiste onderwijsfilm tijdens de Nationale Onderwijsweek. 

De jury van de Nationale Onderwijs film is enthousiast over de film. “De Schooltuin is een onderwijsfilm bij uitstek. Hij laat onderwijs zien dat zoveel meer is dan leren in de schoolbanken: onderwijs voor het leven. “Die bloemen zijn kapot mooi”, zegt een jongen in de film, en gelijk heeft hij.” Deze film is kapot aanstekelijk, vindt de jury, “hij maakt je blij, inspireert en vooral: geeft hoop. En we kennen hem daarom de eretitel ‘Nationale Onderwijsfilm 2021’ toe.”

In De Schooltuin volgen we een groep acht- en negenjarige kinderen aan de slag gaan met het verbouwen van hun eigen groenten, fruit en bloemen. Je volgt een compleet jaar: van de bewerking van de grond naar het zaaien, groeien, wieden, oogsten, bereiden en opeten. Volg de klassen in een verhaal vol aanstekelijk plezier over het beleven, ontdekken én het zelf zaaien en oogsten in De Schooltuin. De film werd eerder uitgebracht door M&N Film Distribution in de bioscoop en filmtheaters.
 
In De Schooltuin staat de beleving van de kinderen in relatie met de planten en dieren centraal. Een speels en leerzaam verhaal met humor, overwinning maar ook teleurstelling. Inspelend op actuele thema’s zoals natuurbeleving, biodiversiteit, kringlopen, stadslandbouw, duurzaamheid en gezond voedsel. Waarbij het avontuur van de kinderen voorop staat.

Naast de film wordt ook een lesmodule aangeboden, bestaande uit clips, opdrachten en lessen. In de clips worden het moestuinieren stap voor stap behandeld, van de eerste bewerking van de grond, compost, gereedschap, zaaien tot het oogsten en eten. De kinderen en leerkrachten kunnen door middel van beeld zien welke stappen er nodig zijn om zelf aan de slag te gaan, thuis op het schoolplein of in de moestuin.

De lesmodule is ontwikkeld door IVN en wordt gratis aangeboden aan alle scholen en (natuur)organisaties. Bij de lessen horen videoclips, werkbladen, opdrachten en spellen. De lessen zijn ontwikkeld voor kinderen uit groep 4, 5 en 6 van het basisonderwijs.

Meer informatie

Download gratis de lesmaterialen

Lees ook "Leerkracht wil graag schooltuinieren, maar heeft amper mogelijkheid"