Gezondheid
maandag10dec2018

Een groene gezonde leefomgeving

Op donderdag 22 november vond de derde editie van de conferentie Natuur & Gezondheid plaats. In samenwerking met ActiZ, Inholland en het OnderwijsVernieuwingsProgramma organiseerde IVN deze editie waarin de groene, gezonde leefomgeving centraal stond. Circa  130 deelnemers deden in lezingen en workshops nieuwe groene ideeën op. Kon je er niet bij zijn of wil je de dag herbeleven? Lees het verslag, bekijk de video en foto’s en leer hoe je mensen met groen verbindt. 

Over de conferentie

Dagvoorzitter Renske Visscher opende de conferentie met een verkenning van het thema. Vragen als ‘hoe zorgen we ervoor dat een groene leefomgeving wordt gecreëerd in wijken, bij scholen en rondom zorginstellingen?’ en ‘hoe breng je nu juist dié mensen naar het groen die dat niet uit zichzelf doen?’ geven de uitdaging goed weer. Tijdens deze dag konden deelnemers zich laten inspireren en met elkaar in overleg gaan om tot nieuwe inzichten te komen. Verschillende groepen zoals bestuurders, gemeenten, sociale organisaties, vrijwilligers, zorgorganisaties, groene kennisinstellingen en betrokken burgers kwamen bij elkaar en deelden hun kennis.

conferentie

Groen is meer dan decoratie

Na de opening vervolgde het programma met de plenaire lezing van Jolanda Maas, senior researcher Klinische Psychologie (Vrije Universiteit Amsterdam). Jolanda Maas heeft onderzoek gedaan naar de samenhang van natuur en gezondheid. Uit diverse van haar onderzoeken kwam duidelijk naar voren dat een groene leefomgeving positief effect heeft op zowel de fysieke als mentale gezondheid. Uit een onderzoek naar ziekteklachten en een groene omgeving bleek bijvoorbeeld dat er op 15 van de 24 ziekteklachten (zoals depressie) een lagere waarde werd gerapporteerd wanneer de omgeving groener was. Ze vertelde dat dit soort resultaten steeds vaker verschijnen en dat er dus steeds meer wetenschappelijk bewijs is dat een groene omgeving helpt bij een betere gezondheid. We zijn er nog niet, er is nog een wereld te winnen. Maar de signalen staan op groen!

conferentie

Workshops binnen en buiten

Na het plenaire deel gingen de deelnemers uiteen voor drie workshoprondes. Zij konden kiezen uit een breed aanbod van 13 verschillende workshops. Zo evalueerde Peter Mol (IVN) de impact van het programma Groen, Grijs en Gelukkig op de ouderenzorg. Dit deed hij door twee zorginstellingen het woord te geven over hoe de natuur op een succesvolle manier ingezet kan worden in de zorg. Hennie Beemsterboer werkzaam bij Brentano, vertelde over hoe ze met ouderen en vrijwilligers een klein dierenpark opknapten. Ze hebben een moestuin gemaakt en wandelroutes van IVN ingezet. Ook vertelde Willy Schuurman hoe de Beleeftuin de Heerlijkheid van het Parkhuis in 2013 is ontstaan. Wat begon als een klein moestuintje is ondertussen uitgegroeid tot een grote beleeftuin waar ouderen kunnen wandelen en hun zintuigen kunnen laten prikkelen. Bij zorglocaties vertelden ook over de belemmeringen die ze ervaarden. Zo moet je zorgen dat de omgeving goed is ingelicht over je groene plan en heb je een groep enthousiastelingen nodig die je helpen om de groene zorg te realiseren. Aan het einde van de workshop was er tijd om vanuit het publiek vragen te laten stellen en te discussiëren over het onderwerp.

peter mol

IVN Natuurgids Wim van Schie nam de deelnemers mee op stadssafari. Op ongeveer vijf minuten lopen van de Hogeschool InHolland bevindt zich een oude Hammenboerderij uit 1608 waar een groene speeltuin van is gemaakt. Het grote stuk land is herbouwd met kuilen en bruggetjes om het voor kinderen aantrekkelijker te maken. De groep werd rondgeleid door het park. Wim liet zien dat je met slechts een aantal natuurlijke materialen de beleving een stuk leuker kunt maken. Zo brak hij bijvoorbeeld een tak van, zoals hij dat noemde, een ‘gewillige boom’ af. Deze is makkelijk te verbuigen en kun je er, als je hem achterlangs weggehaald, een spinnenweb mee vangen. Daarnaast zie je als je een omgevallen boomstam omdraait een diversiteit aan diertjes die je anders niet zouden opvallen. Er is buiten dus veel te ontdekken. Op de terugweg besprak hij dat er verschil te zien is in wilde en aangelegde natuur. Volgens Wim is de wilde natuur een stuk rijker aan biodiversiteit en hij liet de deelnemers aan een paar wilde planten ruiken.

wim van schie

Deelnemers konden meedenken over de toekomst bij Nick Pruijn. Sinds kort bestaat er namelijk de UHA, oftewel de ‘Urban Health Academy’. Hier wordt een verbinding gelegd tussen het natuurdomein, het gezondheidsdomein en de beroepspraktijk. Het is een vrij nieuw concept waarbij het doel is om professionals af te leveren die een groene leefomgeving creëren waarbij het individu een gezond leven kan leiden. Tijdens deze workshop werd er aan de deelnemers gevraagd om in groepen mindmaps te maken waarin de kansen en knelpunten voor de academie duidelijk werden. Naast deze drie voorbeelden konden de deelnemers ook nog kennis opdoen en delen over bijvoorbeeld Bewust leidinggeven, Groene Gezonde ziekenhuizen en Storytelling.

nick pruijn

Alle ouderen naar buiten!

Nadat er onder leiding van dagvoorszitter Renske Visscher was terugblikt en gereflecteerd op de dag volgde er een bijzonder moment: de feestelijke uitreiking van het eerste exemplaar van het boek ‘Alle ouderen naar buiten’. Na het succes van hun eerste boek  ‘Alle kinderen naar buiten’ kregen Jasper de Ruiter en Marieke Dijksman regelmatig vragen van zorginstellingen.  Of ze wilden helpen met het bedenken van activiteiten voor ouderen. In samenwerking met IVN hebben ze een boek geschreven om alle ouderen te laten genieten van de natuur. Het boek bevat handvatten voor verzorgers, mantelzorgers, vrijwilligers, familie van ouderen en ouderen zelf om samen naar buiten te gaan, in beweging te komen en de natuur te beleven, te ontdekken en herinneringen op te halen.  Het eerste exemplaar werd uitgereikt aan schrijfster Marion Bloem, die veel affiniteit heeft met dit onderwerp. Marion gaf door het voorlezen van een stuk uit haar eigen boek over de dementie van haar moeder, een persoonlijk beeld op de ziekte. Ze eindigt met een krachtige zin ‘We zullen nooit iets begrijpen van Alzheimer’. Hopelijk kunnen initiatieven als dit boek en andere groene activiteiten wel helpen om de ziekte dragelijker te maken voor de persoon zelf en zijn/haar omgeving.

marion bloem